Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), para piyasası ve kısa vadeli unvanlı fonların fon toplam değerlerinin yüzde 25'ine kadar pay senedi ters repo sözleşmelerine kalıcı olarak taraf olabileceklerini açıkladı. Bu fonlar, Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı'nda ters repo sözleşmelerine katılabilirler. Ayrıca, SPK Göknur Gıda'nın halka arzını ve Koza Altın ile Ziraat Bankası'nın sermaye artırım ve borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. SPK ayrıca bazı şirketler ve bireyler hakkında idari para cezaları ve işlem yasağı kararları aldı ve yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptıran 22 internet sitesine erişim engeli kararı verdi.
3 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Bu şirketler arasında Sabancı ve Alarko Holding gibi büyük holdingler de yer aldı. Geri alınan hisse miktarları ve fiyat aralıkları şirketlere göre değişiklik gösterdi. İşlemler, şirketlerin piyasa değerlerini desteklemek ve hisse fiyatlarını etkilemek amacıyla yapıldı.
2 Şubat 2023

HSBC Bankası, Sabancı Holding için olan hisse fiyat hedefini 30,9 TL'den 55 TL'ye, Koç Holding için olan hedef fiyatını ise 61,4 TL'den 93 TL'ye yükseltti. Fiyat hedefi, bir menkul kıymetin gelecekteki fiyatına ilişkin analist tahminini ifade eder. Bu değişiklikler, Investing tarafından aktarıldı.
2 Şubat 2023

BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Norveç Varlık Fonu, enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın etkisiyle hisse senetleri ve tahvillerde yaşanan düşüşler nedeniyle 2022 yılında 1,64 trilyon Norveç kronu (164,4 milyar dolar) zarar etti. Bu zarar, 2008 finansal krizinden bu yana fonun yaşadığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti. Fonun yatırım kârlılığı 2022'de eksi yüzde 14,1 olurken, referans aldığı gösterge endeksinden 0,88 puan daha iyi performans gösterdi. Norveç Varlık Fonu, ayrıca Borsa İstanbul'da Sanica Isı'nın halka arzına katılarak yüzde 5 hisse edindi.
31 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,38 azalarak 5.076,89 puandan başladı ve saat 10:30 itibariyle 5.057,70 puana düştü. Dün altıncı işlem gününde de düşüş eğilimini sürdüren endeks, günü yüzde 1,84 değer kaybıyla tamamlamıştı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,40 azalış gösterirken, turizm sektörü kazanç sağladı, iletişim sektörü ise en çok kaybettiren oldu. Analistler, yurt içi ve yurt dışındaki ekonomik verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararlarının piyasalar üzerinde etkili olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

Investing tarafından 23-27 Ocak haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi ve çıkışı olan hisse senetleri belirlendi. En çok para girişi olan hisseler arasında Anadolu Isuzu, Selçuk Ecza Deposu, Pegasus Hava Taşımacılığı ve Türkiye Petrol Rafinerileri yer alırken, en çok para çıkışı olan hisseler ise Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, Gübre Fabrikaları, Aksa Akrilik, Migros Ticaret ve Koza Anadolu Metal Madencilik olarak sıralandı.
30 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 25 Ocak itibariyle Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısının 4 milyonu aştığını duyurdu. 2022 yılında borsa, yüzde 194 değer artışıyla yatırımcısına enflasyon karşısında koruma sağlayarak reel getiri açısından kazandıran tek yatırım aracı oldu. 2022'de borsaya 1 milyon 427 bin 457 yeni yatırımcı katıldı ve bu artışın büyük bir kısmı yılın son aylarında gerçekleşti. Yeni yılda da borsaya yatırımcı girişleri devam ediyor.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, sabah saatlerinde yüzde 0,70 artış gösterdikten sonra öğleden sonra negatife geçti. Endeksin düşüşü yüzde 2'ye yaklaştı. Analistler, BIST 100 endeksinde 5.300 ve 5.250 seviyelerinin destek, 5.500 puanın ise direnç konumunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 2,14'lük bir azalışla 5.287 puandan başladı. Önceki gün yüzde 1,56 değer kaybederek 5.404,43 puandan kapanan endeks, satış baskısının devam etmesiyle 100'den fazla hissede devre kesici mekanizması devreye girdi. Devre kesici, fiyatların belirlenen seviyelere ulaşması durumunda alım-satım işlemlerini geçici olarak durduran bir önlemdir.
24 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Gübre Fabrikaları (Gübretaş) şirketinin hisselerinde meydana gelen olağandışı fiyat ve miktar hareketleri nedeniyle, şirketten talep edilen özel durum açıklamasının zamanında yapılmaması üzerine hisselerdeki işlemleri geçici olarak durdurdu. Bu durum, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bir bildirimle duyuruldu.
24 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, 2023 yılına dalgalı bir seyirle başlayan borsanın son dönemdeki sert yükselişlerine dikkat çekti ve bu durumu 'destek çabası' olarak nitelendirdi. BİST 100 endeksinin 4.728 seviyesinden 5.500 puana yükseldiğini belirten Ağaoğlu, açığa satış yasağı ve kredili işlemlerdeki sınırlamalar gibi düzenlemelerin borsayı yapay olarak yukarı çıkarmaya çalıştığını ifade etti. Ağaoğlu, faiz hesaplamalarının güçlüğü ve volatilitenin azalması nedeniyle fiyat dengeleyici unsurların ortadan kalktığını vurguladı.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul, Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerine yönelik olarak açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir iptali gibi tedbirleri 22 Şubat'a kadar uygulayacağını duyurdu. Bu tedbirler, Gözetim Tedbirleri Yönergesi hükümleri çerçevesinde, piyasadaki işlemler nedeniyle alındı. Sasa Polyester'in hisse değeri son bir yılda yedi katına çıkarken, şirket yabancı yatırımcılar arasında da popüler hale geldi. Ekim 2021'de hisse geri alım programını sonlandıran Sasa'nın büyük hissedarı Erdemoğlu Holding de hisse satışı yaptı.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da, yüksek enflasyondan korunmak isteyen tasarruf sahiplerinin ilgisini çeken ve geçtiğimiz yıl rekor kıran yatırımcı sayısı, 20 Ocak tarihi itibarıyla ilk defa haftalık bazda düşüş gösterdi. 11 hafta süren artışın ardından 83 bin kişinin borsadan çıkmasıyla yatırımcı sayısı 3 milyon 892 bin 902'ye geriledi.
22 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsada yaşanan sert dalgalanmalar sonrası sosyal medyada yatırımcıları yanlış yönlendiren hesaplar üzerinde incelemeler yaptıklarını ve cezai yaptırımlar uygulandığını belirtti. SPK'nın, borsa ile ilgili paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarını ve şifreli mesajları takip ettiğini, ayrıca emniyet ve savcılıklarla iş birliği içinde Telegram ve WhatsApp gruplarını da izlediklerini ifade etti.
20 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Sasa Polyester, Adana Yumurtalık'ta özel endüstri bölgesinde gerçekleştireceği 20 milyar dolarlık yatırım projesinin aşamalarını duyurdu. Proje üç fazda gerçekleşecek ve 2023-2032 yılları arasında çeşitli kimyasal üretim tesisleri ile bir rafineri tesisi kurulacak. Şirket, Honeywell UOP ile 1,5 milyar dolarlık propilen üretim tesisi için anlaşma imzaladı. Ayrıca, Sasa'nın hisse değeri bir yılda yedi kat artarak dikkat çekti ve sermaye piyasalarında tartışmalara neden oldu.
19 Ocak 2023
İşaretlediklerim