Britanya'da yaşayan Sian Sexton, 11 yıl önce kaybolan kedisine kavuştu. Kedi Daisy, Sexton'la birlikte 2012'de Dorset bölgesindeki Caerphilly kasabasına taşındıktan kısa bir süre sonra evden kaçmıştı. 11 yıl sonra Caerphilly'deki bir veteriner, Sexton'a mikroçip takılmış sahipsiz bir kedinin getirildiğini bildirdi. Bu sayede Sexton, 11 yıldır kayıp olan kedisine kavuştu.
26 Eylül 2023

YouGov ve Viagogo tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Z kuşağından bir konsere gitmek için işten hastalık izni alma ihtimali Y kuşağından iki kat daha fazla. Ayrıca, Z kuşağından katılımcıların yüzde 43'ü, en sevdikleri sanatçının konserinde ön sırada yer alabilmek için altı ay boyunca içkiyi bırakabileceğini belirtti. Araştırma, Z kuşağının konserlerde sosyal medyada içerik paylaşma ihtimalinin Y kuşağından yüzde 10 daha yüksek olduğunu da gösterdi.
25 Eylül 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Britanya Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) yayımladığı analize göre, 2022'de Britanya'da hava sıcaklığına bağlı olarak 4 bin 507 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, son 32 yılda iki kattan fazla artış gösterdi. En yüksek ölüm riski, sıcaklıkların 29 derecenin üzerine çıktığı başkent Londra'da görüldü. Ayrıca, 2022'de ülkede ölçülen en yüksek sıcaklık 40,2 derece olarak kaydedildi.
22 Eylül 2023

Britanya, 1868'de Etiyopya topraklarına girip 7 yaşındaki Prens Alemayehu'yu kaçıran ve kendi topraklarında ölen prensin saçlarını 144 yıl sonra Etiyopya'ya iade etti. Etiyopya'dan çok sayıda tarihi eseri kaçıran Britanya, defalarca talep edilen naaş yerine prensin bir tutam saçını, bir vakıf aracılığıyla Etiyopya'ya verdi. Ayrıca, Prens Alemayehu'nun babası İmparator Tewodros dönemine ait bazı küçük parçalar da iade edildi.
22 Eylül 2023

Avrupa'daki ülkelerin sokak hayvanlarına yönelik çözüm yolları ve yasal düzenlemeleri incelendi. İspanya, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımını öne çıkarırken, Fransa hayvanları sokağa terk etme kuralını ihlal edenleri üç yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırıyor. Almanya'da köpek sahibi olmak vergiye tabi. Britanya'da köpeklere, sahibinin bilgilerini içeren mikroçip takmak zorunlu. İtalya, hayvanların sahipsiz kalmaması, kötü muamele görmemesi, kısırlaştırılması, yeniden sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması, hayvanların deneysel testlerde kullanılmasının yasaklanması ve sadece tedavi edilemeyenlerin uyutulması için 1991’de dokuz maddeden oluşan bir yasa çıkardı.
22 Eylül 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,82 değer kaybederek günü 7.719,82 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2,15 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,60 değer kaybetti. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın faizleri daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla dalgalı bir seyir izlendiğini belirtti. Yarın Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Britanya Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek.
20 Eylül 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de dokuz kişide görüldüğüne dair açıklamasına yanıt verdi. TTB, salgının yönetimindeki eksikliklerin endişe verici olduğunu belirtti. Ayrıca, salgının yeniden alevlenme riskine karşı bir hazırlık yapılmaması, bakanlığın internet sitesinde Covid-19'a ilişkin paylaşılan son verilerin 6 ay önceye ait olması ve sağlık otoritesinin aşı kararsızlığını/karşıtlığını gidermeye yönelik yeterli çabaya girişmemesi konularını eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü ise, Eris varyantının diğer varyantlardan daha fazla sağlık tehdidi oluşturmadığını belirtti.
15 Eylül 2023

Britanya Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) personeliyle yapılan bir araştırma, kadın cerrahların meslektaşları tarafından cinsel saldırıya uğradığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, çoğunlukla kadın stajyerler kıdemli erkek cerrahlar tarafından tacize uğradı. Araştırmanın bulgularına göre kadınların %63'ü meslektaşlarının cinsel tacizine uğradı, %30'u cinsel saldırıya uğradı ve %11'i kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak kendilerine yönelik zorla fiziksel temas kurulduğunu belirtti.
12 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,15 değer kaybederek günü 8.146,49 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 5,51 ve holding endeksi yüzde 1,43 değer kaybetti. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla haftaya temkinli bir seyirle başlandığını belirtti. Ayrıca, bu hafta ABD'de enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.
11 Eylül 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Rus paralı askerlerinden oluşan ve 'terörist' olarak nitelendirdiği Wagner grubunun Britanya'nın terör örgütleri listesine alınacağını duyurdu. Braverman, Wagner'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yurtdışındaki askeri aracı olduğunu belirtti. Wagner'in terör örgütü ilan edilmesi durumunda, Wagner destekçilerine 14 yıla kadar hapis cezası ve mal varlıklarını dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.
6 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, Birleşik Krallık merkezli Biobank'teki genetik verileri inceleyerek sigara içmenin zihinsel hastalıklara neden olduğunu ve hastaneye yatma riskini yüzde 250 artırdığını belirtti. Araştırmada, sigara içenlerin genellikle 30'larından sonra zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle hastanede tedavi gördükleri ve sigaranın özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, sigarayla ilişkilendirilen genleri taşıyan ancak sigara içmeyen kişilerin, bu genleri taşıyan ve sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığının daha düşük olduğu gözlemlendi.
2 Eylül 2023

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin’in, uçağının düşüşünden önce kaydedildiği düşünülen bir videosu ortaya çıktı. Videoda Prigojin, her şeyin yolunda olduğunu belirtiyor. Prigojin ve beraberindeki paralı savaşçılar, 24 Haziran’da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. Prigojin’in Moskova’dan St Petersburg’a seyahat ettiği özel jeti 23 Ağustos’ta düşmüş ve 10 kişi ölmüştü. Bazı ülkeler, Prigojin’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e baş kaldırdığı için öldürüldüğünü savunuyor.
1 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıl ve gelecek yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Yeni rapora göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Mayıs ayında yayımlanan tahminlerde ise bu yıl için yüzde 2,6 ve gelecek yıl için yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Ayrıca, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olması bekleniyor.
31 Ağustos 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi 2023-24 sezonu grup aşaması kura çekimi yapıldı. Galatasaray, 4. torbadan katıldığı çekiliş sonucunda Almanya'nın Bayern Münih, Britanya'nın Manchester United ve Danimarka'nın Kopenhag takımlarıyla aynı grupta yer aldı. Grup maçları 19 Eylül'de başlayacak ve 13 Aralık'ta sona erecek. İlk iki sırayı alan takımlar, son 16 turuna yükselecek.
31 Ağustos 2023

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace, 'artık yeni fırsatları keşfetme zamanım geldi' diyerek istifa ettiğini açıkladı. Wallace, dört yıldır yürüttüğü bakanlık görevi sonunda arkasında daha modern, kendine daha fazla güvenen ve daha iyi fonlanmış bir silahlı kuvvetler bıraktığını belirtti. Wallace'ın yerine Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyondan Sorumlu Devlet Bakanı Grant Shapps getirildi.
31 Ağustos 2023
İşaretlediklerim