Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'da Mehsa Emini'nin ölümü üzerine başlayan ve devam eden protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 481'e yükseldiğini duyurdu. Raporlara göre, ölenler arasında 35 kadın ve 64'ü 18 yaş altında olan gençler bulunuyor. En fazla ölümün yaşandığı bölge Sistan-Beluçistan eyaleti. Ayrıca, protestolarla ilgili olarak gözaltına alınan en az 109 kişinin idam istemiyle yargılandığı ve şu ana kadar dört kişinin idam edildiği belirtildi.
9 Ocak 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında, Britanya Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in ölüm haberini BBC'nin internet sitesinden öğrendiğini belirtti. Kitapta, babası Kral 3'üncü Charles'ın sağlık durumu kötüleşen kraliçe hakkında kendisini telefonla bilgilendirdiğini ve Balmoral Şatosu'na gitme planları yaparken Meghan Markle'ın yanında gelmemesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti. Prens Harry, İskoçya'ya uçakla indiğinde cep telefonundan kraliçenin vefatını öğrendiğini aktardı.
6 Ocak 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında Afganistan'da görev yaptığı sırada 25 kişiyi öldürdüğünü ve bunun için utanç duymadığını belirtti. Kitapta ayrıca, Prens Harry'nin ağabeyi Prens William tarafından fiziksel saldırıya uğradığını iddia ettiği bölümler de yer alıyor. Kitabın İspanya'da sızdırıldığı ve satışa sunulduğu iddia ediliyor. Buckingham Sarayı ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
6 Ocak 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası yeni saldırılarına karşı hazırlık yaptıklarını ve bu bağlamda uluslararası destek arayışında olduklarını belirtti. Zelenski, Kanada, Britanya, Hollanda ve Norveç başbakanları ile telefon görüşmeleri yaparak durumu ele aldı. Ayrıca, Rusya'nın sivil altyapıya saldırılar düzenlediğini ve Donetsk bölgesindeki bir buz arenasının Rus füze saldırısı sonucu yıkıldığını ifade etti.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim