Britanya'nın en yaşlı ikizleri olduğu düşünülen 104 yaşındaki Elma Harris ve Thelma Barratt, genç kalmanın sırrını ara sıra içtikleri brendiye ve kendilerini genç hissetmeye bağlıyor. 1919'da doğan ve İkinci Dünya Savaşı'nda fabrikada çalışan ikizler, yaşlarına rağmen hayattan keyif almaya devam ediyorlar. Ağustos ayında 105 yaşına girecek olan ikizler, birbirlerine destek olarak bu yaşa ulaştıklarını belirtiyor.
7 Şubat 2024

Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir mahkeme, 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Bu dava, başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde görüldü. Ayrıca, üç kişi benzer suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı ve 35 kişi eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. İdam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini korurken, temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.
6 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023'e göre, Türkiye'de yenilikçi ilaçlara erişim oranı son dört yılda %20'den %6'ya düşmüştür. 2018-2021 arasında Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanan 168 yenilikçi tedaviden Türkiye'de sadece 10'una erişim mümkündür. Türkiye'de kişi başı ilaç satışı ve ilaç satışlarının GSYH içindeki payı OECD ülkeleri arasında düşük seviyededir. Rapor, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ve Avrupa İlaç Endüstrileri ve Birlikleri Federasyonu sponsorluğunda hazırlanmıştır.
1 Şubat 2024

Almanya, yüksek enerji maliyetleri ve işgücü eksikliği gibi sorunlarla mücadele eden ekonomisini canlandırmak için 1 Şubat'tan itibaren haftada dört gün çalışma sistemini denemeye başlayacak. Bu sistem ilk etapta 45 şirkette uygulanacak ve çalışanların mutluluk, sağlık ve üretkenlik düzeyleri üzerindeki etkileri incelenecek. 4 Day Week Global tarafından yürütülen araştırmada, çalışanların aynı ücretle daha az saat çalışmalarının üretkenlik artışına ve stres ile tükenmişlik düzeylerinin azalmasına katkı sağlayabileceği öngörülüyor. Ayrıca, Eurostat verilerine göre, bu uygulama Almanya'daki kadınların iş gücüne katılımını artırabilir.
31 Ocak 2024

FIFA'nın yayımladığı 2023 transfer raporuna göre, kulüplerin transfer harcamaları bir önceki yıla göre %48 artış gösterdi ve toplamda 9 milyar 630 milyon dolarlık bir piyasa oluştu. Suudi Arabistan, 970 milyon dolar harcayarak transfer harcamalarında rekor kırdı ve ilk kez en çok harcama yapan ülkeler arasına girdi. Türkiye ise 99 milyon dolar zararla en çok zarar eden üçüncü ülke olarak kaydedildi. Avrupa'nın dört büyük ligi ise transferde kar elde etti.
31 Ocak 2024

Britanya hükümeti, 11 ila 17 yaş arasındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranlarının artması sebebiyle tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Ayrıca, çocuklara pazarlanmasını ve reşit olmayanlara satışını engellemek için de önlemler alınacak. Başbakan Rishi Sunak, bu konunun çocuklar arasında endişe verici bir trend olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasağın bu yıl yapılacak genel seçimler öncesinde parlamentoda kabul edileceğini öngörüyor.
29 Ocak 2024

İskoçya, HPV aşısının etkinliği sayesinde 2040 yılına kadar rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin aşı ile dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirtiyor. İskoçya'da yapılan bir çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş ve aşılanmış kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülmedi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşılama programına dahil etme sözünü yerine getirmesi bekleniyor.
29 Ocak 2024

Arkeologlar, 1845'te Kuzeybatı Geçidi'ni bulmak üzere yola çıkan ve kaybolan HMS Erebus gemisinin enkazında yüzlerce iyi durumda eşya buldu. Buluntular arasında bir termometre, deri ciltli bir kitap kapağı, pirinç makaralı bir olta, deri bir ayakkabı, saklama kavanozları ve ilaç şişesi gibi eşyalar yer alıyor. Geminin ve mürettebatının akıbeti, Britanya kutup araştırmaları tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kabul ediliyor. Şimdiye kadar insan kalıntılarına rastlanmadı.
29 Ocak 2024

ABD ve Britanya savaş uçakları, Yemen'in ham petrol ihraç ettiği Ras İsa Limanı'na iki kez hava saldırısı düzenledi. Saldırının, Husi militanların Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarını artırmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. ABD ordusu, Husilere ait bir gemisavar füzesini imha ettiğini açıkladı. Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle ticari gemiler rotalarını değiştirerek Süveyş Kanalı'nı kullanmaya başlamış ve bu durum küresel tedarik zinciri krizine ilişkin endişeleri artırmıştı.
27 Ocak 2024

Amerikalı bir kimya profesörünün çay demlerken bir tutam tuz eklenmesi gerektiğini öne sürmesi, Britanya'da tartışma yaratmış ve iki ülke arasında esprili atışmalara yol açmıştır. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Amerikalıların çay konusunda İngilizlerle konuşacak en son kişiler olduğunu belirterek, çayın keyif gıdası olduğunu ve tuzlu çayın şekerli çay kadar zararlı olduğunu ifade etmiştir. ABD ve İngiliz hükümetleri arasında da konuyla ilgili esprili açıklamalar yapılmıştır.
27 Ocak 2024

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerine uygun bir şekilde politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 45'e yükseltti. Bu karar, ulusal ve uluslararası kurumların anketlerinde öngörülen bir artıştı. Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde faiz artışının gerçekleşmesi bekleniyordu. Ayrıca, Türkiye'nin döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkelerine ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunulduğu, JP Morgan ve Dünya Bankası ile ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.
25 Ocak 2024

Netflix, hissedarlara gönderdiği mektupta en ucuz paketi olan 'temel planı' kaldırmayı planladığını duyurdu. Bu plan geçtiğimiz yaz ABD'de sonlandırılmış ve sadece mevcut üyeler tarafından kullanılmaya devam edilmişti. Kanada ve Britanya'da bahar aylarında kaldırılması planlanan bu seçenek, daha sonra diğer ülkelerde de uygulanacak. Reklamsız platform kullanımı için 'standart plan' ve 'premium plan' seçenekleri kalacak. Ayrıca, Netflix'in reklamlı üyelik planı da popülerlik kazanıyor ve yeni üyelerin %40'ı bu planı tercih ediyor.
25 Ocak 2024

Britanya'da yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran 55 yaşındaki bir çobanın kalbinde, daha önce bilinmeyen bir bakteri türü tespit edildi. Doktorlar, geleneksel laboratuvar testleriyle tanımlayamadıkları bakteriyi, nanopore sıralayıcı teknolojisi kullanarak DNA dizilerini okuyarak tanımladılar. Uluslararası Sistematik ve Evrimsel Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlanan çalışmaya göre, bu yeni bakteri türü 'Variovorax' grubuna ait ve hasta, kuzulama mevsimi sırasında veya koyunları ilaçlarken enfekte olmuş olabilir. Hasta, yeni bakteri türüne memleketi Canterbury'nin Latince adı olan 'Variovorax durovernensis' adının verilmesini istedi.
24 Ocak 2024

Time dergisi, Morning Consult araştırma şirketinin verilerine dayanarak, 43 ülkede İsrail'e desteğin azaldığını yazdı. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrası Gazze'ye savaş ilan etmiş ve sivil yerleşim yerleri ile hastaneleri hedef almıştı. Ankete göre, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Latin Amerika ülkelerinde İsrail'e karşı olumlu görüşler olumsuza dönüşmüş, Japonya, Güney Kore ve Britanya'da da destek oranları düşmüştür. ABD ise İsrail'e desteğini sürdürmekte, ancak oranlar azalmıştır.
22 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı'nın restorasyon çalışmalarının ardından açılan Artİstanbul Feshane, Tate Modern ile iş birliği yaparak 'Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde' sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergide 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eseri yer alıyor ve Tate Modern'in küratörü Valentina Ravaglia tarafından düzenleniyor. 23 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olan sergi, optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektifle ele alıyor ve 20'nci yüzyıl sanatına bir yolculuk sunuyor.
22 Ocak 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2024 yılında merkez bankaları tarafından yapılabilecek faiz indirimlerinin sert olmayacağını belirtti. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Britanya Merkez Bankası (BoE) için bu yılın sonunda faiz oranlarının Covid-19 salgını öncesine göre yüksek kalacağı ve 2024 sonuna kadar sadece 75 baz puanlık indirim yapılmasının beklendiği ifade edildi. Fitch, Fed'in haziran veya temmuz ayından önce faiz indirimi yapmasını beklemiyor ve finansal piyasalara göre daha yavaş bir indirim öngörüyor.
19 Ocak 2024

ABD yönetimi, Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husi grubunu, Kızıldeniz'deki saldırılar nedeniyle 'yabancı terör örgütleri' listesine tekrar ekledi. Bu kararla birlikte ABD'deki finans kuruluşları Husilerle bağlantılı varlıkları donduracak, grup üyelerinin ABD'ye girişi yasaklanacak ve ABD'deki insanlar ve şirketlerin Husilere yardımı engellenecek. Ancak, ABD'li yetkililer Yemen'e insani yardım akışının devam etmesi için istisnaların uygulanacağını belirtti. Husiler, İsrail'e yönelik tepkileri nedeniyle Kızıldeniz'de İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve bu durum bölgede gerilimi artırmıştı.
17 Ocak 2024

Britanya'da lösemi hastası çocuklar için kemoterapiden daha az toksik olan yeni bir ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. 11 yaşındaki Arthur, bu tedaviyi deneyen ilk çocuklardan biri oldu ve tedavi sayesinde evde aileleriyle daha fazla zaman geçirebiliyor. Blinatumomab (blina) adlı ilaç, immünoterapi kapsamında kullanılıyor ve sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Arthur'un tedavisi başarılı oldu ve artık kanserden arınmış durumda.
17 Ocak 2024
İşaretlediklerim