Kemal Kılıçdaroğlu, memurların maaşlarının asgari ücretle olan oranının düştüğünü belirterek, iktidara gelmeleri durumunda en düşük memur maaşını asgari ücretin 2,5 katına çıkaracaklarını söyledi. Ayrıca, polislerin çalışma saatlerinin düşürülmesi, 100 bin öğretmen ve güvenlik görevlisinin atanması ve öğretmenler arasındaki sözleşmeli, ücretli ve kadrolu ayrımının kaldırılması gibi vaatlerde bulundu.
5 Mayıs 2023

AFP Türkiye ofisi çalışanları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, İstanbul Şişli'deki AFP ofisi önünde toplandı ve grev pankartı astı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, ekonomik kriz nedeniyle eriyen ücretlerin avroya çevrilmesi veya Türk Lirası'ndaki erimenin karşılanması yönündeki taleplerinin kabul edilmediğini belirtti. Durmuş, gazetecilerin haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.
3 Mayıs 2023

ABD'nin eski başkanı Barack Obama, Netflix için 'Çalışma Hayatı: Bütün Gün Ne İş Yapıyoruz?' adlı yeni bir belgesel dizisinde çalışanların işlerinde anlam bulma yollarını ve deneyimlerinin insani ilişkiler üzerindeki etkisini inceliyor. Pulitzer Ödüllü yazar Studs Terkel'in 'Çalışmak' adlı kitabından esinlenen seri, farklı iş sektörlerinden insanların hayatlarını konu alıyor. Seri, Obama ve eşi Michelle Obama'nın kurduğu Higher Ground şirketi tarafından üretilmiş ve 17 Mayıs'ta Netflix'te yayınlanacak.
28 Nisan 2023

Sağlık Bakanlığı'nın Beyaz Reform adı altında çıkardığı Ek Ödeme Yönetmeliği, bazı hekim ve diş hekimlerini kapsam dışı bıraktı. Sekiz aydır düzenleme bekleyen bu hekimler, ayrımcılığa uğradıklarını ve kamu çalışanı oldukları halde neden reformdan yararlanamadıklarını sorguluyorlar. Yönetmelik, koruyucu sağlık hizmetlerini göz ardı ettiği ve tedavi edici hizmetleri teşvik ettiği için eleştiriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve tıp fakültelerinde çalışan hekimlere yapılan ek ödemeler, diğer kurumlarda çalışan hekimlere yapılmıyor, bu da gelir farklılıklarına yol açıyor.
24 Mart 2023

Bahçeşehir Koleji'nde bazı öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret olarak yattığı ortaya çıktı ve bu duruma öğretmenler sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Komedyen Kaan Sekban'ın da destek vermesi üzerine, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Sekban'a zeka geliştirici faaliyetlerde bulunmasını öneren bir yanıt verdi. Öğretmenlerin maaş dekontlarını paylaşmalarının ardından Yücel, asgari ücret ödemelerini kabul etti. Ayrıca, yabancı öğretmenlerin maaşlarının Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre asgari ücretin üç katı olması gerektiği belirtildi.
1 Şubat 2023

Maryland eyaletindeki milletvekilleri, özel şirketler ve devlet dairelerinde haftada dört gün çalışmayı mümkün kılacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyorlar. Beş yıl sürecek olan pilot program, yasalaşması durumunda Maryland'i bu uygulamayı resmi olarak benimseyen ilk ABD eyaleti yapacak. Avrupa'da Belçika gibi bazı ülkeler bu uygulamayı yasalaştırmış ve İzlanda'da yapılan denemeler başarılı sonuçlar vermişti. Türkiye'de de Aksa isimli şirket, dört gün çalışma uygulamasını deneyeceğini duyurdu.
1 Şubat 2023

Britanya'da GMB sendikasına bağlı yaklaşık 300 Amazon çalışanı, saatlik ücretlerine yapılan yüzde 5'lik artışı yetersiz bularak greve başladı. Çalışanlar, saatlik ücretlerinin 10,5 sterline (243 lira) çıkmasını 'gülünç' bulduklarını ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını belirtti. İşçiler, haftada 60 saate kadar çalıştıklarını ve en az 15 sterlin saatlik ücret talep ettiklerini ifade etti. Amazon ise 2018'den bu yana işçilere yüzde 29 oranında zam yaptıklarını savunuyor.
25 Ocak 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası, Kocaeli Çayırova'daki Schneider Enerji (Green Transfo Energy) fabrikasında grevde olan işçiler adına toplu iş sözleşmesi anlaşmasına varıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklanan grev, sendika tarafından tanınmayarak devam ettirilmişti. Anlaşma, ücretlerde ve sosyal haklarda önemli artışları içeriyor. Ayrıca iş yerine özgü çeşitli kazanımların da elde edildiği belirtildi.
25 Ocak 2023

Trendyol GO kuryeleri, kötü çalışma koşulları ve düşük zam oranları nedeniyle iş bırakma eylemi yapmıştı. Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası'nın açıklamalarına göre, Trendyol geri adım atarak gerekli düzenlemeleri yapacağını duyurdu. Trendyol'un yaptığı açıklamada, kuryelerin kazançlarında önemli oranda artış yapıldığı ve kuryelerin görüşlerinin dikkate alındığı belirtildi.
24 Ocak 2023

The Last of Us oyununun yardımcı yönetmeni Bruce Straley, oyun şirketlerinde sendikalaşmanın gerekliliğini dile getirdi. Straley, oyunun dizi uyarlamasının prömiyerinde yaptığı konuşmada, oyun dünyasının ve karakterlerinin yaratılmasında emeği geçen kişilerin isimlerinin anılmaması ve yeterli ödeme alamamalarının sendikalaşma ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca, Straley'in isminin The Last of Us dizisinde yeterince anılmadığına dikkat çekildi.
23 Ocak 2023

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanan kanun teklifi, 28 Kasım 2022'den önce işe başlayan yaklaşık 500 bin sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçişini öngörüyor. Teklif, üç yıl çalışma şartı ve bir yıl aday memurluk süreci gibi koşullar içeriyor. Kadroya geçişle birlikte sözleşmeli personel görevde yükselme, tayin hakkı ve diğer kamu görevlileriyle eşit haklara sahip olacak. Düzenlemenin bu ay içinde yasalaşması bekleniyor.
13 Ocak 2023
İşaretlediklerim