Gezi Parkı davasında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edilen avukat Can Atalay'ın doğum günü, yakınları tarafından Maçka Parkı'nda kutlandı. Yakınları, Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay ve diğer tutuklulara destek mesajları içeren pankartlar açtı. Gezi Parkı davası, 2014 yılında açılan ve 2022 yılında karara bağlanan uzun süreçli bir dava olup, Osman Kavala ve diğer sanıkların beraat ve tutukluluk halleriyle ilgili tartışmalı kararlar içermektedir.
24 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve eski İBB çalışanı Tayfun Kahraman'a destek mektubu gönderdi. İmamoğlu mektubunda, Kahraman'a moral vererek, özgürlükler ve demokrasi vurgusu yaptı ve Kahraman'ın İBB'ye dönüşünde daha fazla sorumluluk alacağını belirtti. Ayrıca, Kahraman'ın ailesini daha sık görebileceğinin sözünü verdi.
12 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, 14 Mayıs'a çekilen seçim tarihinin ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. İktidar cephesi henüz net bir pozisyon belirtmezken, muhalefet seçim ertelenmesine karşı çıkıyor. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. İktidar ve muhalefet partileri arasında seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağına dair tartışmalar sürerken, AKP'li kurmayların yeni bir seçim kampanyası hazırlığı içinde oldukları ve seçimlerin ertelenmeyeceği yönünde sinyaller verildiği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Tutuklu iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ortaya çıkan sivil dayanışmanın kardeşlik ruhu ve eşit yurttaşlık anlayışının güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti. Depremzede kardeşlerin acılarını paylaşan ve hafifletmek için çaba gösteren gönüllülere başarılar dilediğini ifade etti. Kavala, 1933 gündür tutuklu bulunuyor ve Gezi Parkı eylemlerini finanse etmekle suçlanıyor.
15 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada bazı önlemler alınmış, ancak Borsa İstanbul'un açık tutulması yatırımcılar tarafından eleştirilmiştir. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin 463 olduğu ve bu kişilerin maddi kayıplar yaşadığı belirtilmiştir. Yatırımcılar ve sosyal medya kullanıcıları, ilk iki günkü işlemlerin iptal edilmesi için çağrı yapmış ve konuyla ilgili çok sayıda paylaşım yapılmıştır. Bazı yatırımcılar, Borsa İstanbul ve SPK hakkında suç duyurusunda bulunmaya başladıklarını ifade etmişlerdir.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, arama kurtarma çalışmalarının ilk saatlerinde yetersiz kalması ve can kaybının artması üzerine, vatandaşlar yardım organizasyonları ve enkaz altındaki kişilerin yerlerini paylaşmak için Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Ancak, hükümetin Twitter'a erişimi kısıtlaması, vatandaşlar ve çeşitli kamuoyu temsilcileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi. İnsanların yardım çağrılarını ve ihtiyaç listelerini paylaştığı, gönüllülerin koordinasyon sağladığı bu kritik dönemde, iletişim kanallarının kısıtlanması hayat kurtarma çabalarına zarar verebileceği ve anayasal bir hak olan haberleşme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

Bloomberg, 2023 yılında yatırımcıların takip etmesi gereken 50 şirketi sıraladı. Listede Adidas, Airbus, Disney gibi büyük şirketler yer alıyor. Türkiye'den ise fiyat/kazanç oranı açısından dünyanın en ucuz 100 şirketi arasına Akbank girebildi. Türk şirketlerinin piyasa değeri/defter değeri oranına göre ucuz sayılan şirketler arasında yer almadığı, sadece beş Türk şirketinin en ucuz ilk 1000'e girdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un çok ucuz olduğu yönündeki söylemlerin aksine, Türkiye'de hisselerin küresel piyasalara kıyasla ucuz olmadığı, ucuz olan tek sektörün bankacılık olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, 2023'te Borsa İstanbul'da yüksek getirilerin bulunmasının zor olacağını ve daha stresli günlerin başlayacağını öngörüyor.
14 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayeti konusunda Saray ve MHP'nin sessiz kaldığını eleştirdi. Ayrıca, hapishanelerde haksız yere tutuklu olduğunu iddia ettiği kişilere değindi, devlette liyakatin yok edildiğini ve rüşvetçilerle mücadele edeceklerini belirtti. Altı farklı partinin demokrasi konusunda aynı felsefeyle hareket ettiğini, İstanbul'daki 'kumpas' iddiaları ve olası bir kayyum atanması durumunda sert tepki göstereceklerini ifade etti. Ayrıca, 2023 İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanacağı bir Türkiye vaadinde bulundu.
3 Ocak 2023

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde beşinci yılbaşını geçirdi. 1890 gündür tutuklu olan Kavala, avukatları aracılığıyla yayınladığı yılbaşı mesajında, insanların kolayca hapse atılmadığı ve özgürlüğün teneffüs edildiği günleri görmeyi dilediğini ifade etti.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim