Johnny Depp, Jeanne du Barry filminde başrol oynayarak sinemaya dönüş yaptı ve bu filmle 76. Cannes Film Festivali açıldı. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Açılış gecesinde Depp, Amber Heard'a karşı açtığı iftira davasını kazandıktan sonra ilk kez bir uzun metrajlı filmde yer aldığı için dakikalarca ayakta alkışlandı. Festivalde ayrıca onur ödülü alan Michael Douglas, Türk oyuncu Meryem Uzerli ve diğer ünlü isimler de yer aldı.
17 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali için jüri üyeleri duyuruldu. İki kez Altın Palmiye ödülü kazanmış yönetmen Ruben Östlund başkanlığında toplanacak dokuz kişilik jüri, festivalde yarışacak 21 film arasından Altın Palmiye ödülünü verecek. Jüri üyeleri arasında ABD'li oyuncu Brie Larson, Faslı yönetmen Maryam Touzani ve 2021 Altın Palmiye kazananı Julia Ducournau gibi isimler yer alıyor. Ödüller, festivalin 27 Mayıs'taki kapanış töreninde açıklanacak.
4 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali, Amerikalı oyuncu Michael Douglas'a sinemaya olan katkıları ve parlak kariyeri nedeniyle Altın Palmiye Onur Ödülü vereceğini duyurdu. Douglas, ödülünü 16 Mayıs'ta düzenlenecek açılış töreninde alacak. 78 yaşındaki oyuncu, daha önce de Cannes Film Festivali'ne farklı filmlerle katılmıştı. Douglas, Cannes'da olmanın kendisi için her zaman taze bir nefes olduğunu belirtti.
3 Mayıs 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

Fransa'nın Cannes kentinde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Cannes Film Festivali'nin resmi afişi, Catherine Denevue'nun bir fotoğrafıyla kamuoyuna sunuldu. Festival, Maïwenn'in yönettiği ve Johnny Depp'in başrolünde olduğu 'Jeanne du Barry' filmiyle açılacak. Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Altın Palmiye için yarışacak ve festivalin jüri başkanlığını Ruben Östlund yapacak.
20 Nisan 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın yeni filmi 'Strange Way of Life', 76. Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisinde yer alacak ve dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek. Film, 30 dakika uzunluğunda olup, Pedro Pascal ve Ethan Hawke'nin başrollerini paylaştığı bir hikayeyi anlatıyor. Almodovar için bu, 2020'deki 'The Human Voice' filminden sonra çektiği ikinci İngilizce film olma özelliğini taşıyor. Festivalin açılış filmi olarak Johnny Depp'in rol aldığı 'Jeanne du Barry' seçilmişti.
12 Nisan 2023

Fransız yönetmen ve oyuncu Maiwenn, Mediapart dergisi genel yayın yönetmeni Edwy Plenel'e Paris'te bir restoranda saldırdığı gerekçesiyle suçlanıyor. Maiwenn, Plenel'in saçını çekip yüzüne tükürdüğü iddia ediliyor. Bu olayın polis raporu bir ay önce tutulmuş, ancak Maiwenn'in yeni filmi Cannes Film Festivali'nde açılış yapacağının duyurulmasından bir gün sonra medyaya sızdırılmış. Maiwenn, aynı zamanda #MeToo hareketini desteklemediğini belirtmiş ve Johnny Depp ile Amber Heard arasındaki dava sırasında Depp'e filmde başrol teklif etmişti.
8 Nisan 2023

2023 Cannes Film Festivali, 16-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve açılışını Johnny Depp'in oynadığı 'Jeanne du Barry' filmi yapacak. Film, Fransa Kralı 15. Louis ve 'son kraliyet metresi' olarak bilinen Jeanne du Barry'nin ilişkisini konu alıyor. Bu film, Johnny Depp'in eski eşi Amber Heard ile yaşadığı yasal mücadeleden sonra çektiği ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor ve Depp'in sinemaya dönüşünü simgeliyor. Filmin yönetmenliğini ve başrolünü Depp ile paylaşan Maïwenn üstleniyor.
6 Nisan 2023

Ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro'nun başrollerini paylaştığı 'Killers of the Flower Moon' isimli yeni filmi, 20 Mayıs'ta Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak. Scorsese, 1986'dan bu yana Cannes'da ilk kez bir film sunacak. Filmin kadrosunda ayrıca Lily Gladstone, Jesse Plemons ve diğer tanınmış oyuncular yer alıyor. Film, 1920'lerde Oklahoma'da Osage yerlilerinin petrol nedeniyle öldürülmesini ve FBI'ın soruşturmasını konu alıyor ve Türkiye'de 20 Ekim 2023'te vizyona girecek.
31 Mart 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

Said Rüstayi'nin yönettiği ve İran'da yaşanan ekonomik bunalım ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu alan 'Leyla'nın Kardeşleri' filmi, MUBI'nin 'Kadın, Yaşam, Özgürlük: İran’dan Kadın Hikâyeleri' seçkisi kapsamında 25 Mart'ta izleyicilerle buluşacak. Film, 40 yaşındaki Leyla'nın ailesi ve çevresindeki yozlaşmış düzenle mücadelesini anlatıyor. Başrolde Terane Alidusti'nin yer aldığı ve İran'da yasaklanan bu film, kadınların statükoyla mücadelesini güçlü bir sinema diliyle aktarıyor.
24 Mart 2023

İsveçli yönetmen Ruben Östlund, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan 76'ncı Cannes Film Festivali'nin ana yarışma jürisine başkanlık yapacak. Östlund, daha önce 'Kare' ve 'Hüzün Üçgeni' filmleriyle iki kez Altın Palmiye ödülünü kazanmış bir yönetmendir. Festival yönetimi, Östlund'un jüri başkanlığını, onun insanlığın temel içgüdülerini mizahla ve titizlikle inceleyen tarzını övgüyle duyurdu.
28 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremler sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın deprem bölgesinde çektiği bir video, sosyal medyada propaganda filmi olarak eleştirildi. Koca'nın Twitter hesabından paylaştığı video, depremzedelerin yaşadığı zorlukları ve hükümete olan öfkeyi göz ardı ettiği gerekçesiyle tepki topladı. Kullanıcılar, yıkılan hastaneler ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına dikkat çekerek, Bakan Koca'nın çocukları kullanarak yaptığı paylaşımı kınadı.
28 Şubat 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminden beş yıl sonra çekeceği yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Film, Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini yapması bekleniyor ve süresinin üç ile dört saat arasında olacağı söyleniyor. Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici gibi isimlerin yer aldığı film, Arte France Cinéma tarafından ortak yapımcılıkla destekleniyor. Film, küçük bir köyde zorunlu hizmet yapan ve İstanbul'a atanmayı bekleyen bir öğretmenin, iki kız öğrencisi tarafından tacizle suçlanması sonucu yaşadığı dramı konu alıyor ve aile, aşk, ilişkiler, yabancılaşma gibi temaları işliyor.
3 Şubat 2023

İran İnsan Hakları Derneği, 2023'ün ilk 26 gününde İran'da en az 55 kişinin idam edildiğini, bunlardan 37'sinin uyuşturucu suçları nedeniyle olduğunu bildirdi. Ayrıca, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolarda en az 488 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 64'ü çocuk ve 39'u kadın olmak üzere, ve en az 107 protestocunun ölüm veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. İdam edilenlerin yasal süreç ve adil yargılanma haklarından mahrum bırakıldığı ifade edildi.
28 Ocak 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminde yazar Polat Onat'ın 'Su Katılmamış Taşralı' adlı metnini izinsiz kullandığı iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, filmin anlatısına büyük etkisi olan mektup bölümünün izinsiz kullanıldığını tespit ederek, esere tecavüz olduğuna ve maddi-manevi tazminat talebinin kabulüne karar verdi. Yazar Polat Onat, yaşanan süreçten dolayı buruk bir sevinç duyduğunu ve telif hakkını aramaktan kaçınmadığını ifade etti.
23 Ocak 2023

İran'da, 22 yaşındaki Mehsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girip hayatını kaybetmesi sonucu başlayan protestolar devam ediyor. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü'ne göre, en az 481 kişi öldürüldü ve en az 109 kişi idam cezasına çarptırıldı ya da suçlamayla karşı karşıya kaldı. Dört kişinin idamı infaz edildi. İran'da zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların sayısının artması üzerine, Genel Başsavcı Yardımcısı Abdussamed Hurremabadi polise, bu ihlallerle kararlı şekilde mücadele etme talimatı verdiğini açıkladı.
10 Ocak 2023

Oscar ödüllü 'Satıcı' filmiyle tanınan İranlı oyuncu Terane Alidusti, Mehsa Emini'nin ölümünden sonra başlayan protestolara destek vermek için başörtüsüz fotoğrafını sosyal medyada paylaşmış ve 'rejim karşıtı gösterilere destek vermek', 'yanlış içerikler paylaşmak' ve 'eylemleri kışkırtmak' suçlamalarıyla 17 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Dünya çapında ünlü sanatçılar Alidusti'nin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Alidusti'nin annesi Nadire Hekimullahi, kızının şartlı tahliyeyle serbest bırakıldığını Instagram hesabından duyurdu.
4 Ocak 2023
İşaretlediklerim