Çekya'nın başkenti Prag, Türk Büyükelçiliği'nin cumhuriyetin 100'üncü yılı için üç metrelik bir Atatürk heykeli dikmesi talebini reddetti. Büyükelçilik, heykeli büyükelçilik binasının karşısındaki Ankarska Caddesi'nde bulunan bir parka koymak istemişti. Prag 6'ncı bölgesi sözcüsü, belediye meclisi üyelerinin isteği değerlendirdiğini ve bölge yetkilileri ile Çek Dışişleri Bakanlığı'yla görüşmelerin ardından talebi reddetmeye karar verdiklerini belirtti.
14 Ağustos 2023

Fransız vatandaşı ve Çek asıllı ünlü yazar Milan Kundera, uzun süren bir hastalığın ardından Paris'te 94 yaşında hayatını kaybetti. Çekoslovakya'nın Sovyet işgalini eleştiren ve bu yüzden sürgüne gönderilen Kundera, Fransa'ya göç etmişti. 'Şaka' adlı ilk romanıyla Çekoslovak komünist rejimini eleştiren Kundera, 'Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği' adlı eseriyle dünya çapında tanınmıştı.
12 Temmuz 2023

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türkiye nüfusa göre kişi başına en fazla mahkum ve tutuklunun olduğu ülke. 31 Ocak 2022 itibarıyla Türkiye'deki cezaevlerinde 303 bin 945 mahkum veya tutuklu bulunuyor. Bu sıralamada Türkiye'yi İngiltere, Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, Ukrayna ve İspanya izliyor. Ayrıca, Türkiye'de 100 bin kişi içinde 355 kişi cezaevinde bulunuyor.
27 Haziran 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri'nin ilk haftası yarın başlayacak ve toplamda 23 karşılaşma oynanacak. Almanya'nın ev sahipliği yapacağı turnuvanın finallerine katılacak takımlar bu eleme turu sonucunda belirlenecek. Türkiye, D Grubu'nda ilk maçını 25 Mart Cumartesi günü Ermenistan'a karşı oynayacak. İlk hafta maçları arasında İtalya ile İngiltere arasındaki mücadele de yer alıyor.
22 Mart 2023

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre Türkiye, 137 ülke arasında mutluluk endeksinde 106. sırada bulunuyor. Mutluluk seviyesi, gayri safi yurt içi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi gibi kriterlere göre değerlendiriliyor. Türkiye'nin önünde ve arkasında Afrika ve Orta Doğu ülkeleri yer alıyor. En mutlu ülkeler sıralamasında Finlandiya ilk sırada yer alırken, Türkiye'nin komşuları arasında Yunanistan 58, Bulgaristan 77 ve Ermenistan 79. sırada bulunuyor.
21 Mart 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde 23 askeri hava aracı ve 4 savaş gemisinin tespit edildiğini açıkladı. Bu araçlar Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde (ADIZ) uçarken, elektronik takip, devriye uçakları ve yer füze sistemleri tarafından izlendi. Bu gelişme, Çekya'nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında gerçekleşti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görmekte ve 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde Tayvan'ın uluslararası ilişkilerini sınırlamaya çalışmaktadır.
2 Şubat 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, 34 Çin askeri hava aracı ve dokuz savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda ve Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'nde görüldüğünü duyurdu. Bu gelişme, Çekya Cumhurbaşkanı'nın Tayvan lideri ile telefon görüşmesi yapmasının ardından ve Çin'in bu görüşmeyi protesto etmesinin sonrasında yaşandı. Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2022'deki ziyaretinden sonra bölgedeki askeri devriye faaliyetlerini artırmıştı. Pekin yönetimi, Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayıp, 'tek Çin ilkesi' çerçevesinde hareket etmekte ısrarcı.
1 Şubat 2023

ABD ve Almanya, Ukrayna'ya Abrams ve Leopard tankları göndereceklerini duyurdu. Bu tanklar dünyanın en güçlü tankları arasında yer alıyor. Ukrayna daha önce de çeşitli ülkelerden Sovyet yapımı tanklar almıştı, ancak Zelenski daha fazla ateş gücüne ihtiyaç duyduklarını belirtti. Leopard tankları dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor ve Abrams tankları ise zırhı ve test edilmişliğiyle öne çıkıyor, ancak yakıt tüketimi ve maliyeti dezavantajları arasında. Almanya'nın tank gönderme konusunda tereddüt etmesinin nedenleri arasında Ukrayna'da savaşın tırmanmasını önleme isteği ve tarihsel sebepler bulunuyor.
26 Ocak 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), ABD'de hızla yayılan 'Kraken' adlı Covid-19 alt varyantı XBB.1.5'in Avrupa'da da yaygınlaşabileceğini açıkladı. ABD'de bu varyantın vakaların %40'ını oluşturduğu ve en hızlı büyüyen ikinci varyant olduğu belirtiliyor. ECDC, Kraken varyantının AB'de şu an düşük seviyelerde görüldüğünü ve kısa vadede vakaların artışına yol açmasının beklenmediğini ifade etti. Varyant, Avrupa'da az sayıda vakada tespit edilmiş durumda.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim