Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Vedat Milor, Akdeniz Koruma Derneği'nin düzenlediği bir festivalde, istilacı türler ve denizlerin kirliliği konusuna dikkat çekti. Özellikle aslanbalığının diğer türler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Milor, bu balığın ticarileştirilmesi gerektiğini savundu. Balıkçıların aslanbalığını denize geri atmak yerine lokantalara satmalarının hem ekonomik hem de ekolojik açıdan faydalı olacağını ifade etti. Milor, aslanbalığının lezzetli olduğunu ve bu şekilde tüketilmesinin denizlerdeki zenginlikleri koruyabileceğini belirtti.
18 Mayıs 2024

Türkiye’de 2024 yılı nisan ayında yağışlar, geçen yıla göre yüzde 67 oranında azaldı. Karadeniz bölgesi, son 64 yılın en düşük nisan yağışını gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde yağışlar hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında kaldı. Özellikle Bilecik, Bursa, Kastamonu ve Karadeniz bölgesinde yağışlar yüzde 80’in üzerinde azaldı.
15 Mayıs 2024

Türkiye, 2030'a kadar sera gazı emisyonlarını %41 azaltmayı ve 2053'te sıfır karbon üretmeyi hedefliyor. Ancak, bugüne kadar atılan adımlar bu hedeflere ulaşmak için yetersiz görünüyor. Türkiye'nin sera gazı emisyonları 2021'de 1990'a göre %157 artarak 564 milyon tona yükseldi. Uzmanlar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye geçiş yaparak bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini vurguluyor.
15 Mayıs 2024

Cemalettin Küçük, Kışladağ-Eşme-Uşak bölgesinde altın madenciliğinin çevresel yıkıma yol açtığını ve yerel halkın zorunlu göçe tabi tutulduğunu belirtiyor. Altın Madencileri Derneği'nin 'sorumlu altın işletmeciliği' etkinliği düzenleyeceği duyurulurken, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin su kaynaklarını kirlettiği ve tarım alanlarını yok ettiği vurgulanıyor. Yerel halk, bu duruma karşı direniş gösteriyor ve seslerinin duyulmasını istiyor.
15 Mayıs 2024

Mustafa Kutlu, bir göl çevresinde yaşanan çevresel tahribatı eleştiriyor. Yazıda, gölün etrafının oteller, moteller ve çeşitli turistik işletmelerle dolduğu, çevrenin çöp ve kirlilikle kaplandığı belirtiliyor. Ayrıca, gölün doğal yapısının bozulduğu ve çevresindeki bitki ve hayvan yaşamının olumsuz etkilendiği vurgulanıyor. Kutlu, turizm uğruna doğal alanların yağmalanmasına karşı çıkıyor.
15 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de 2024 Nisan ayında son 53 yılın sıcaklık rekorunun kırıldığını açıkladı. Şanlıurfa Ceylanpınar'da 38,9 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, nisan ayı sıcaklık ortalaması 16,6 derece oldu ve bu değer, ortalamaların 4,3 derece üzerinde seyretti. Bakan Özhaseki, iklim değişikliğine karşı küresel mücadele çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2024

Vitra, dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosunu İstanbul Modern'de tanıttı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, çevre ve sürdürülebilirlik konularının artık sosyal sorumluluk değil, hayatta kalma meselesi olduğunu belirtti. Vitra'nın yeni lavabosu, üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan üretiliyor ve küresel ısınmaya etkisi yüzde 30 azaltılıyor. Ürün, Milano Tasarım Haftası'nda sergilenmiş ve Londra'daki Clerkenwell Design Week'te de tanıtılacak.
14 Mayıs 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Gökdere Mahallesi yakınlarında ormanlık bir alanda yangın çıktı. Yangına, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bir helikopter, dört arazöz, bir ilk müdahale aracı ve çok sayıda orman işçisiyle müdahale edildi. Ekiplerin yaklaşık iki saat süren havadan ve karadan müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangında 2 dönüm alan zarar gördü ve bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.
13 Mayıs 2024

Japonya'nın Noto Yarımadası'nda yapılan bir araştırma, yoğun kar ve yağmurun yer altı basıncını artırarak bazı depremlerin oluşumuna katkıda bulunabileceğini ortaya koydu. Araştırma, son 11 yıl içindeki depremleri inceleyerek, 2020'den itibaren mevsimsel yağışların sismik hareketlerle eş zamanlı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, yağışların yer altındaki gözenek sıvısı basıncını artırarak sismik dalgaların hareketini yavaşlattığını, buharlaşma veya yüzey akışı ile basıncın azalması sonucu ise dalgaların hızlandığını belirtti.
13 Mayıs 2024

Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi küratörü Prof. Lorenzo Prendini, İstanbul Havalimanı'nda endemik türlerde yaklaşık 1500 akrep ve tarantula ile yakalandı. Prendini, Türkiye'de izinli araştırma yapmak üzere bulunuyordu ve bu canlıları yasadışı şekilde ülkesine götürmeye çalıştığını itiraf etti. Olay, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin korunması açısından önemli bir suç teşkil etmektedir.
13 Mayıs 2024

Britanya merkezli tıp dergisi The Lancet'in yayımladığı raporda, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurgulanıyor ve Avrupa'da bu etkilerin eşitsiz dağılımına işaret ediliyor. Raporda, sıcaklıkla ilişkili ölümlerin ve sıcak hava dalgalarının arttığı, gıda güvencesizliği ve ekonomik kayıpların yükseldiği belirtiliyor. Ayrıca, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan emisyonların ve hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik yetersiz ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor. Rapor, Avrupa'nın iklim krizindeki sorumluluğunu ve bu krizin sağlık üzerindeki eşitsiz etkilerini öne çıkarıyor.
13 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 16 ilinde kuvvetli yağışların beklendiğini duyurdu ve sarı kod uyarısı yayınladı. Uyarıda, özellikle kuzeybatı, iç ve doğu kesimlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olacağı belirtildi. MGM, Doğu Anadolu bölgesinde beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle sel, dolu, rüzgar gibi olumsuz hava koşulları ve ulaşımda aksamalar için de uyarıda bulundu.
13 Mayıs 2024

Edirne Valisi Yunus Sezer, Keşan ve Enez bölgelerinde yaptığı incelemeler sonucunda, kentteki muhtarlara tarım arazilerini koruma amacıyla 'tiny house' ve kaçak yapılara izin verilmeyeceğini belirten bir genelge gönderdiklerini duyurdu. Sezer, bu tür yapıların bölgede giderek yaygınlaştığını ve hukuki olmadığını vurgulayarak, bu hafta 40 adet yapıyı kaldırdıklarını belirtti. Vali, bölgenin turizm potansiyeline de değinerek, sağlıksız yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2024

Dünya genelinde birçok şehir, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel sürdürülebilirliği artırmak amacıyla beton ve asfalt gibi geçirimsiz yüzeyleri kaldırıyor. Bu hareket, şehirleri hem estetik hem de ekolojik açıdan daha yaşanabilir hale getiriyor. Örneğin, Portland'da bir kilisenin beton kaplı zemininden 1670 metrekarelik bir alan kaldırılarak doğal yaşam için yeniden düzenlendi. Benzer projeler, su baskınlarını azaltma, şehirlerin süngerimsi yapısını artırma ve yaban hayatına yaşam alanı sağlama gibi faydalar sunuyor.
11 Mayıs 2024

Salt Beyoğlu'nda, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik etkilerini vurgulayan 'Havaya Dair' adlı sergi ziyarete açıldı. Sergi, Milano'dan davet edilen 2050+ tasarım stüdyosu tarafından hazırlandı ve çeşitli enstalasyonlarla hava kirliliğinin unsurlarını somutlaştırıyor. Ziyaretçilere havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaları teşvik edilirken, sergi aynı zamanda temiz hava solumanın evrensel bir hak olduğuna dair politik bir mesaj da içeriyor. Sergi, 18 Ağustos'a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.
11 Mayıs 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı şerefine, Türkiye genelinde çevre bilincini artırmak ve doğayı korumak amacıyla '81 İlde 81 Orman' projesini yeniden hayata geçiriyor. Proje, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı işbirliği ile yürütülecek ve ikinci aşamada 81 ilde toplam 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi planlanıyor. İlk aşamada 1500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan dikilmiş ve bu fidanların bakımı beş yıl süresince yapılmıştır. Projenin başarı oranı yüzde 84 olarak kaydedilmiştir.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim