Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı bir tanıtım toplantısında 39 ilçe belediye başkanı adaylarını duyurdu. Adaylar arasında sadece dört kadın bulunuyor. Bu durum, parti içindeki kadın temsiliyeti konusunda tartışmalara yol açabilir. Aday listesi, İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen isimleri kapsıyor ve her bir adayın ilçesi ile birlikte açıklandı.
13 Şubat 2024

İstanbul'da 'M' harfi ile işaretlenen metrolar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 'U' harfi ile işaretlenen metrolar ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu ayrım, AKP iktidarının 'Her şeyi sadece biz yaparız' mantığından kaynaklanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma haddi aşıldığında Ulaştırma Bakanlığı metro yapımı için görevlendirilmiş, ancak İstanbul'un CHP'ye geçmesiyle bu destek kesilmiş. CHP'li belediye kendi olanaklarıyla metro hattını genişletme yatırımları yapmıştır.
13 Şubat 2024

CHP'nin eski milletvekili ve genel başkan yardımcılarından Gürsel Tekin, partiden istifa ettiğini Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir açıklama ile duyurdu. Tekin, CHP'nin Atatürkçü ve sosyal demokrat kimliğinden uzaklaştığını, parti içinde liyakat ve ehliyetin göz ardı edildiğini, gruplaşma ve makam-mevki dağılımının adaletsiz yapıldığını belirtti. Ayrıca, parti hukukunun ve emekçilerin haklarının yok sayıldığını, ideolojik yoldaşlık yerine kişisel ilişkilerin ön plana çıktığını ifade ederek, bu nedenlerle istifa ettiğini açıkladı. Tekin'in ismi, istifasından bir gün önce CHP'nin Esenyurt belediye başkan adayı olarak geçiyordu.
13 Şubat 2024

CHP, sanatçı Haluk Levent'e kurumsal bir adaylık teklifi yapmadığını duyurdu. Bu açıklama üzerine Haluk Levent, kendisine yazılı olmasa da sözlü olarak üst düzeyden adaylık teklifi yapıldığını ve bu konuda üç kez arandığını belirtti. Levent, bu durumu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Ayrıca, Hatay Büyükşehir Belediyesi başkanlığına CHP'nin Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi ve TİP'in Gökhan Zan'ı aday göstermesi gibi konular da gündemde yer aldı.
12 Şubat 2024

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın adaylığını çekmek gibi bir gündemlerinin olmadığını belirtti. Savaş, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilere maruz kalmış ve deprem anmasında protesto edilmişti. Ayrıca, CHP'nin sanatçı Haluk Levent'e adaylık teklif ettiği iddiaları ortaya atılmış, ancak Yücel bu iddiaları yalanlamıştır. Lütfü Savaş, yaşanan protestoları eleştirerek güvenlik endişelerini dile getirmiştir.
12 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser'in incelemesine göre, TRT Haber son 40 günde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP'li yöneticilere çeşitli programlarla toplam bin 945 dakika canlı yayın süresi ayırdı. Buna karşılık, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e sadece 25 dakika canlı yayın süresi verildi. Ayrıca, sadece 6 Şubat 2024 tarihinde Erdoğan ve AKP'li yöneticilere 6 saat 42 dakika, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ise 38 dakika 28 saniye yayın süresi ayrıldı. CHP lideri Özel'in aynı gün gerçekleştirdiği konuşmalar ve etkinlikler hiçbir şekilde canlı yayınlanmadı ve haber bültenlerinde de yer bulamadı.
12 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarını kontrol altına almak amacıyla konut arzının artırılacağını, yeni sosyal konut projelerinin geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin kolaylaştırılacağını belirtti. Şimşek, 2018'den 2023'e kadar gerçek kira endeksinin yüzde 297,42 arttığını ve son aylarda kira artış oranlarının düşüşe geçtiğini ifade etti. Ayrıca, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin bir yıl daha uzatıldığını duyurdu.
12 Şubat 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat'ta Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a yönelik protestoları 'sitem' olarak nitelendirerek, bu protestoların çoğunun hükümete yönelik olduğunu belirtti. Özel, CHP'nin aday belirleme sürecinde anketlere büyük önem verdiklerini ve Lütfü Savaş'ın Hatay'da yapılan dört ayrı ankette de en popüler aday olarak öne çıktığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin adaylarını belirlerken ve adaylık sonrası süreçte de anketlerle değerlendirme yaptığını vurguladı.
11 Şubat 2024

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak Tunç Soyer'i göstermeme kararının ardından, Soyer ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel Ankara'da bir araya geldi. Soyer, Özel'in 'gelecekte farklı alanlarda birlikte çalışma' teklifini reddettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Görüşmede İzmir ve yerel seçimlerle ilgili endişelerini, görüş ve önerilerini Özel'e ilettiğini belirtti.
10 Şubat 2024

Rahmi Turan, Türk siyasetinde verilen sözlerin tutulmamasının bir geleneğe dönüştüğünü belirtirken, bu duruma CHP'nin de katıldığını ifade etti. CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in, genel başkan seçildiği kurultayda, seçimlerde adayların ön seçimle belirleneceğine dair verdiği sözü tutmadığına dikkat çekti. Turan'a göre, bu söz tutulsaydı, yerel seçimler öncesinde parti içinde herhangi bir ayrılık olmayacaktı. Ancak Özel, genel başkan olduktan sonra bu sözü yerine getirmedi.
10 Şubat 2024

Berkant Gültekin, Türkiye siyasetinde iktidar dışında kalan aktörlerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların CHP ve lideri Özgür Özel üzerindeki etkilerini tartışıyor. Gültekin, CHP'nin söylemsel olarak umut vermesine rağmen, fiiliyatta beklenen etkiyi yaratamadığını ve kadrosal yenilenmenin önemine değiniyor. Ayrıca, yerel seçimlerin partideki dönüşümü erteleyebileceğini ancak Özgür Özel'in zorlu şartlar altında gerçek bir değişim için kritik bir aşamaya ilerlediğini belirtiyor.
10 Şubat 2024

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin teamüllere uygun olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımadı. Bu durum, TBMM Genel Kurulu'nun Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okumasına yol açtı. Kurtulmuş, Türkiye'de anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, 12 Eylül Anayasası'nın erkler arası tanımları muğlak hale getirdiğini ifade etti.
9 Şubat 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığı süreci ve DEM Parti'nin üçüncü yol siyasetine dair açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Türkiye'deki siyasi atmosferin çıkar odaklı hale geldiğini ve DEM Parti'nin demokrasi, adalet ve barış odaklı bir yaklaşım sergilediğini belirtti. Ayrıca, tüm partilerin diyalog ve müzakere yoluyla sorunların çözümü için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. Başak Demirtaş'ın adaylık iradesinin, toplumsal barış ve demokrasiye katkı sunma amacı taşıdığını ifade etti.
9 Şubat 2024

Aytunç Erkin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak, Başak Demirtaş'ın olası adaylığının İstanbul seçim sonuçları üzerindeki etkisini ele aldı. Yapılan bir ankete göre, Demirtaş'ın adaylığı halinde, İmamoğlu'nun oy oranının yüzde 41.1, Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum'un oy oranının yüzde 40.6 olduğu ve Demirtaş'ın yüzde 6.5 oy alabileceği belirtildi. Ancak Başak Demirtaş, aday olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Bu durum, İstanbul seçimlerindeki rekabet dinamiklerini ve stratejileri etkileyebilir.
8 Şubat 2024

CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki metamfetamin salgınına ve bu salgını besleyen siyasi düzeni eleştiren bir video yayınladı. Video, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu hedef alıyordu. Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği, videoyu 'devlet kurumlarına karşı suç isnat eder nitelikte' olduğu gerekçesiyle yasakladı. Kılıçdaroğlu'nun itirazları sonuçsuz kaldı ve avukatı Celal Çelik, Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
8 Şubat 2024

Başak Demirtaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığından çekilmesi, hem CHP hem de DEM Parti için bir rahatlama sağladı. DEM Parti'nin İstanbul adayı olarak Meral Danış Beştaş ve Celal Fırat'ın isimleri öne çıkıyor. Başak Demirtaş'ın adaylığı öncelikle AKP yanlısı medya ve sosyal medya trol hesapları tarafından gündeme getirildi ve bu durum, AKP tarafından Kürt seçmenlerden oy kazanma umuduyla olumlu karşılandı. Ayrıca, bu adaylık meselesi üzerinden AKP'nin geçmişteki Kürt politikaları ve Selahattin Demirtaş'a yönelik tutumu eleştirilerek siyasi bir propaganda yürütüldü.
8 Şubat 2024

CHP tarafından yeniden aday gösterilen Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kendisine yönelik protestolar sırasında güvenlik endişelerini dile getirdi. Savaş, protestocular arasında silahlı bir kişi olabileceği ihtimaline dikkat çekti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde Hatay'da düzenlenen anmada Savaş'a yoğun tepki gösterilmişti. CHP, Hatay'da yaşanan bu tepkilerin ardından bölgede 'kapsamlı bir anket' yapma kararı aldı. Savaş, adaylıktan çekilmeyeceğini ve yılmayacağını belirtti.
7 Şubat 2024

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Hatay'da yaşananlar ve halkın tepkileri nedeniyle birkaç gün içinde 'kapsamlı bir anket' yapılacağını duyurdu. Depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi tartışmalara yol açmıştı. Daha önce yapılan anketlerde Savaş'ın alternatifinin bulunamadığı ve açık ara önde olduğu belirtilmişti. Ancak son tartışmaların ardından CHP, Hatay'daki durumu yeniden değerlendirmek üzere yeni bir anket yapma kararı aldı.
7 Şubat 2024

Türkiye'de Mayıs seçimlerinin ardından muhalefet partileri, rejimi yenme amacına ulaşamadıkları için yeni stratejiler geliştiriyorlar. CHP ile aralarına çizgi çeken muhalefet partileri, kendi talep ve beklentilerini ön plana çıkararak bağımsız pozisyonlara yöneliyorlar. Bu durum, yerel seçimlerde muhalefetin ortak bir hedef etrafında birleşmesini zorlaştırıyor. DEM Parti ve İYİ Parti, İstanbul'da seçim kazanma hedefiyle aday belirlemiş olsalar da, gerçekte bu iki partinin İstanbul'u kazanma planı yok. CHP'nin yeni yönetimi ise önceki dönemden kalan siyasi enkazın faturasını ödüyor ve geniş bir yerel seçim birlikteliği oluşturmakta zorlanıyor.
7 Şubat 2024

Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki yerel seçimlerde kaybettikleri büyükşehir belediyelerini, özellikle İstanbul'u geri almayı hedefliyor. Muhalefet cephesinde ise, özellikle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve diğer sol, sosyalist partilerin tutumu merak konusu. DEM Parti, İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın DEM Parti'nin bağımsız bir tutum sergilemesi gerektiğine dair ifadeleri ve parti içi stratejiler, siyasi tartışmaların odağında yer alıyor.
7 Şubat 2024
İşaretlediklerim