Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, İzmit'teki bir konuşmasında ve Sözcü TV'de katıldığı bir programda, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'FETÖ'nün yeni ortağı' olarak nitelendirdi. İnce, 2009-2013 yılları arasında yaşanan olaylara ve o dönemdeki bazı siyasi figürlerin FETÖ ile ilişkilendirilmesine dayanarak bu ifadeyi kullanma hakkını kendinde gördüğünü belirtti. İnce, bu dönemde Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin ve diğer bazı isimlerin şimdi CHP ve İYİ Parti'de yer aldıklarını ve bu durumun FETÖ ile işbirliği yapmakla eşdeğer olduğunu iddia etti.
3 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden 'en kısa video' başlığı altında dört saniyelik bir video paylaştı. Videoda Kılıçdaroğlu, 'Bugün dünden daha fakirsen tek sebebi Erdoğan' ifadesini kullanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.
3 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde siyasi partilerin tahmini oy oranlarını ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranlarını içeren bir çalışmayı adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları ve CHP'nin tavan oy oranları kent kent listelendi.
3 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Diken'in haberine göre, 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde emniyet birimlerine, sandık sonuçlarını Whatsapp yoluyla iletmeleri için talimat verilmiş. Diyarbakır'dan bir tutanakta sonuçların ıslak imza olmadan işlendiği ve acil durumlar için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün telefon numaralarının yer aldığı görülmüş. Benzer tutanakların ülke genelinde emniyet görevlilerine dağıtıldığı ve sayım bitiminden hemen sonra Whatsapp üzerinden iletilmesinin istendiği belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

YouTube üzerinde, AKP propagandası yapan bir hesap tarafından yayılan videolarda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim şarkısı 'Sana Söz' ile başlayıp, PKK yöneticilerinin konuşmalarıyla devam eden manipülatif içerikler ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, bu videolar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve yapılanların 'yardım, yataklık ve örgüt propagandası' suçu kapsamında olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu daha önce sosyal medyada manipülatif içeriklerin dolaşıma girebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
3 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisinde ev hanımlarına yönelik bir sahnede Aile Destekleri Sigortası vaadini içeren reklam verdi. CHP'nin kampanya ekibi, TRT'nin kendilerine yeterince yer vermemesi nedeniyle 'nokta atışı' reklam stratejisi izlediğini belirtiyor. Ayrıca, tarım ile ilgili seçmenlere yönelik web sitelerine ve en çok ziyaret edilen sitelere sığınmacılar ve ekonomi gibi konularda reklamlar veriliyor.
3 Mayıs 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yaptığı şaka nedeniyle 'halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama' suçlamasıyla yargılandı ve 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Cezanın açıklanması geri bırakıldı ve Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak. Gülşen'in avukatları, müvekkilinin beraatini talep etti ancak mahkeme bu talepleri reddetti.
3 Mayıs 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın YSK'ya paralel olarak kurduğu seçim takip sisteminin görüntüsünü kamuoyu ile paylaştı. Erkek, İzmir'in Kiraz ilçesinde kaymakamlığın bu sisteme ilişkin talimatı ilçe seçim kuruluna ilettiğini ve ilçe seçim kurulunun bu talebi reddettiğini belirtti. Sosyal medyada paylaşılan videoda sistemin işleyişi anlatılıyor.
3 Mayıs 2023

RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri, TRT Haber'in 1 Nisan ile 1 Mayıs arasında cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı canlı yayın sürelerini inceledi. İncelemeye göre, TRT, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 32 saat 42 dakika 47 saniye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye 25 saat 27 dakika 40 saniye canlı yayın süresi ayırırken, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na sadece 32 dakika 23 saniye yer verdi. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, TRT'nin AKP'nin propaganda aracına dönüştüğünü iddia etti.
2 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Habertürk'te yaptığı açıklamada, CHP'nin İstanbul'da anketlerde önde olduğunu ve yüzde 62'ye 38 gibi bir sonuçla kazanabileceklerini ifade etti. Özel, kutuplaşma yerine kardeşlik ve barışı vurgulayacaklarını, HDP ve Kürt seçmen arasında ayrım yapacaklarını ve HDP ile rekabet içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, iktidarın seçim kaybetmesinin siyasi darbe olarak nitelendirilmesini eleştirdi ve seçimlerin adil olacağına dair güven veren açıklamalarda bulundu. Özel, ayrıca internet üzerinde sahte ses kayıtları ve dark web üzerinden kirli pazarlıklar yapıldığına dair ihbarlar aldıklarını da belirtti.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da düzenlediği mitingde binlerce kişi tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, mitingde barış ve kardeşlik mesajları verdi ve kayyum uygulamalarını sonlandırma sözü verdi. HDP'nin de dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleme kararı aldığı belirtildi. 2019 yerel seçimlerinde Van'da HDP yüzde 53 oy alırken CHP yüzde 1,90 oy almıştı.
2 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde ilk kez oy kullanacak seçmen sayılarını ve bu sayıların toplam seçmen içindeki oranlarını il il belirledi. CHP'nin verilerine göre, Şırnak yüzde 14 ile en yüksek orana sahipken, Tunceli yüzde 4,6 ile en düşük orana sahip il oldu. Üç büyük şehirde ise İstanbul'da 850 bin 970, Ankara'da 309 bin 269 ve İzmir'de 212 bin 714 ilk kez oy kullanacak seçmen bulunuyor.
2 Mayıs 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi oluşturduğunu ve bu sisteme ilişkin valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderildiğini açıkladı. İzmir'in Kiraz ilçesindeki kaymakamlığın, İçişleri Bakanlığı'nın talebine uygun olarak ilçe seçim kurulundan sandık sonuç tutanaklarını istediği, ancak ilçe seçim kurulunun YSK'nın kararıyla bu talebi reddettiği belirtildi. Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu görevini kötüye kullanmakla suçlayarak, seçimlere müdahale edilemeyeceğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde 'sarayın memuru' olarak nitelendirdiği ve liyakatsiz atamalarla göreve getirilen bürokratların görevden alınacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, Egemen Bağış ve Metin Feyzioğlu gibi isimlerle çalışmayacaklarını ifade etti. Ayrıca, devlet için çalışan namuslu bürokratların değerlendirileceğini ve görevlerine devam edeceğini söyledi.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala İletişim Başkanlığı Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini Cambridge Analytica tarzı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyardı. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, İletişim Başkanlığı'nın dark web ile anlaşma yapmaya çalışmasının yabancı istihbarat servislerinin eline düşmelerine neden olabileceğini belirtti. İletişim Başkanlığı'nın 2018'de çıkarılan bir kararnameyle tüm kurumlardan istediği bilgileri alma yetkisine sahip olduğu, CHP'nin bu durumu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı ancak talebin reddedildiği bilgisi verildi. Fahrettin Altun ise Kılıçdaroğlu'nun iddialarını reddederek, İletişim Başkanlığı'nın demokrasiyi ve kamu çıkarını korumak için çalıştığını ifade etti.
2 Mayıs 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimleri öncesinde İzmir'de ilk büyük ortak mitingini gerçekleştirdi. Altı parti lideri ve iki belediye başkanı, özellikle genç seçmenlere 'ilk turda bitirmeli' ve 'oyları bölmeyelim' mesajları verdi. Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı nedeniyle oluşan ikinci tur riskine dikkat çekildi. İttifak ortakları, gençlerin oylarını kazanmak ve sandığa gitmelerini teşvik etmek için çeşitli çağrılarda bulundu. Ayrıca, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan arasında nazik bir atışma yaşandı ve her iki lider de kendi partilerine oy çağrısında bulundu.
1 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mitinglerde fakir vatandaşlara dağıtılan ikramlarla alay edenlere tepki gösterdi. İktidarın fahiş fiyat artışları eleştirisine küçümseyici yanıtlar vermesinin ardından, Kılıçdaroğlu iktidarın fakir fukarayla alay ettiğini belirtti. Ayrıca, mitinglerde dağıtılan su, ekmek, ayran veya sandviç gibi ikramlarla alay edenlerin kendilerinden olmadığını ifade etti ve bu tür davranışlarda bulunanları kınadı.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim