ABD, Japonya'nın güneybatısındaki Okinawa eyaletine, bölgesel tehditlere karşı savunma işbirliğini güçlendirmek amacıyla yaklaşık iki bin askerden oluşan bir acil müdahale gücü konuşlandıracak. Bu güç, düşman saldırılarına karşı Japonya'ya ait adaların savunulmasına yardımcı olacak. Okinawa, ABD askeri tesislerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmakta ve bölgedeki stratejik önemi nedeniyle Kuzey Kore ve Çin ile ilgili gelişmelerde kilit rol oynamaktadır.
10 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi üzerine TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye soru önergesi verdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter üzerinden Şık'ı sert bir dille eleştirdi. Şık ise MHP'nin cinayetle ilişkilendirilmesine dikkat çekerek yanıt verdi. Soruşturma kapsamında şu ana kadar 10 kişi, aralarında MHP ile ilişkili isimler ve özel harekât polisleri de olmak üzere tutuklandı.
8 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirmişti. Yalçın, Kılıçdaroğlu'nun bu eleştirilerine karşı MHP'ye yönelik iftira atmakla suçladı ve CHP'nin aday belirleme sürecinde başarısız olduğunu iddia etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Yalçın'a Twitter üzerinden cevap vererek MHP'nin politik duruşunu eleştirdi ve partinin seçmen kaybettiğini öne sürdü.
7 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre, Hindistan bu yıl içinde Çin'in nüfusunu geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Hindistan'da 2011'den beri nüfus sayımı yapılmadığı için bu değişim zaten gerçekleşmiş olabilir. Hindistan'da her yıl 24 milyondan fazla bebek doğuyor ve bu bebeklerin, önceki nesillere göre hastanede doğma, uzun yaşama, iyi eğitim alma ve birden fazla dil bilme gibi daha iyi yaşam şansları bulunuyor. Vehant Singh adlı bebek, bu yeni jenerasyonun temsilcilerinden biri olarak gösteriliyor.
6 Ocak 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesi olayını TBMM gündemine getirdi. Şık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sorular yönelttiği bir önerge verdi. Soruşturma sürecinde yaşananlar ve olayın siyasi bağlantıları sorgulanıyor. Şık, olayı Susurluk kazasına benzeterek, devlet içi iktidar çekişmeleri ve siyasi suikast ihtimaline dikkat çekti. Soruşturmada şu ana kadar 10 kişi tutuklandı, bunlar arasında MHP ile ilişkili isimler ve iki özel harekât polisi de bulunuyor.
6 Ocak 2023

Mardin'in Nusaybin ilçesinde B.K. (16) ve Hüseyin Gökalp (18) isimli iki genç, özel harekat polisleri tarafından darp edildi. Gençler, bir yakınlarının kına gecesinden dönerken durduruldu ve polisler tarafından zırhlı araca vurularak, yumruk ve tekmelerle dövüldü. Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği öğrenilince gençler, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne başvurarak suç duyurusunda bulundu. Nusaybin Kaymakamlığı, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.
5 Ocak 2023

Omicron varyantının alt dallarından biri olan XBB.1.5, ABD'de Covid-19 vakalarının yüzde 40'ından fazlasında görülerek baskın hale geldi. Bu varyant, bağışıklık sistemini atlatırken hücrelere tutunma yeteneğini artıran F486P mutasyonuna sahip. DSÖ, XBB.1.5'in daha bulaşıcı olduğunu ancak önceki Omicron varyantlarından daha ciddi veya zararlı olduğuna dair bir gösterge olmadığını belirtiyor. Bilim insanları, aşılanmış nüfus için endişeli olmadıklarını, ancak savunmasız kişiler üzerindeki etkisi konusunda endişelerini dile getiriyorlar.
5 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) ve Schengen ülkeleri, Çin'de artan Covid-19 vakaları sebebiyle Brüksel'de bir araya gelerek koordineli tedbirler alınması konusunda mutabık kaldı. Toplantı sonucunda, Çin'den gelen ve Çin'e giden yolculara maske takmaları tavsiye edildi, negatif test sonucu zorunluluğu getirilmedi ancak güçlü şekilde teşvik edileceği belirtildi. Ayrıca, Çin'den gelen uçakların atık sularının analizi ve yolculardan rastgele örnekler alınarak genom dizilimlerinin incelenmesi kararlaştırıldı. AB, ocak ortasında durumu tekrar değerlendirecek.
5 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olayın ardından MHP, bir süre sessiz kaldı ve Sinan Ateş ile ilgili taziye mesajı yayımlamadı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın imzalı bir metinde, cinayetle ilgili tartışmalar partiye yönelik saldırı olarak değerlendirildi, ancak Sinan Ateş'in ismi geçirilmedi ve cinayetle ilgili detaylara değinilmedi. Açıklamada, MHP'nin siyasi duruşu ve itibarını koruma vurgusu yapıldı ve partiye yönelik suçlamaların asılsız olduğu ifade edildi.
4 Ocak 2023

Tesla hisseleri, zayıf talep ve lojistik sorunları nedeniyle yüzde 12 değer kaybetti. Bu düşüşle birlikte, Tesla'nın piyasa değeri geçen yılki 1 trilyon dolarlık seviyesinden yüzde 65 gerileyerek Ford'un seviyesine indi. Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra Tesla'ya daha az zaman ayırdığı için hisselerde düşüş yaşandı ve Musk, net varlığından 200 milyar dolar kaybederek dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. Tesla ayrıca işten çıkarmalar ve işe alımların durdurulduğunu duyurdu.
4 Ocak 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Kansere karşı verdiği mücadeleyle tanınan Neslican Tay'ın yaşam öyküsünü konu alan 'Demir Kadın: Neslican' filminin fragmanı yayınlandı. Film, 27 Ocak'ta sinemalarda gösterime girecek. Filmin senaryosunu Nalan Merter Savaş yazarken, yönetmen koltuğunda Özgür Bakar oturuyor. Başrolde Naz Çağla Irmak'ın yer aldığı filmde, birçok tanınmış oyuncu da rol alıyor.
3 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

Yunanistan'ın eski finans bakanlarından Yanis Varufakis, 2023 yılına dair tahminlerde bulunarak Avrupa Birliği'nin (AB) etkisinin azalacağını ve ABD'nin Avrupa karşısında hegemonyasını artıracağını belirtti. Varufakis, Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için diplomatik sürecin başlayacağını, ancak AB'nin bu süreçte önemli bir rol oynamayacağını, Alman ekonomik modelinin bozulmaya devam edeceğini ve Avrupa'nın ekonomik ve jeopolitik sıkıntılarının ABD'nin hegemonyasını güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, insanlığın yeşil geçişe yatırım yapmadan bir yıl daha geçireceğini öne sürdü.
2 Ocak 2023

Almanya'nın yeni tedarik yasası, Alman şirketlerinin tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre koruması konularında uyulması gereken kuralları belirliyor. Yasaya uymayan şirketlere 8 milyon avroya kadar cezalar uygulanabilecek. Türkiye, Almanya ile önemli ticari ilişkilere sahip olduğu için bu yasa, Türk şirketlerine de uyum baskısı yaratacak. Uzmanlar, Türkiye'deki ihlaller nedeniyle Alman mahkemelerinde yüzlerce davanın açılabileceği konusunda uyarıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'üretim üssü' hedefi bu yasa nedeniyle zorlanabilir.
2 Ocak 2023

E-ticaret platformu Hepsiburada, 2022 yılında 290 binden fazla kitap çeşidinin toplamda 10 milyon adet satıldığını açıkladı. En çok ilgi gören kategoriler çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim ve araştırma-inceleme oldu. Matt Haig'in 'Gece Yarısı Kütüphanesi' en çok satan kitap olurken, Zülfü Livaneli'nin 'Kaplanın Sırtında' adlı romanı ikinci sırayı aldı. Listede ayrıca Esra Ezmeci, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı gibi yazarların eserleri de yer aldı.
2 Ocak 2023

2023 yılının başlamasıyla birlikte otomotiv sektöründe birçok marka fiyat listelerini güncelleyerek yeni zamları uygulamaya başladı. 2022 yılında kurdaki yükseliş ve artan maliyetler nedeniyle sık sık fiyat güncellemesi yapan otomobil markaları, yeni yılın ilk haftasında da zam yapmaya devam etti. Renault, Volkswagen, Hyundai gibi markaların web sitelerinde 'fiyatlarımız güncellenmektedir' uyarısı yer alırken, zam oranlarının ortalama yüzde 4 olması bekleniyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, yapılan analizlere dayanarak bu oranı öngördüklerini belirtti.
2 Ocak 2023

IMF Direktörü Kristalina Georgieva, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, 2023 yılının dünya ekonomisi için zorlu geçeceğini belirtti. Amerika, Avrupa Birliği ve Çin'in eş zamanlı olarak yavaşlamasının yeni yılı zorlu kılacağını ifade etti. IMF, daha önce küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürmüş ve bunun sebepleri arasında Ukrayna'daki savaş, enflasyon baskısı ve yüksek faiz oranları gösterilmişti. Çin'in Covid-19 politikasındaki değişiklikler ve vakaların artması da ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim