SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü olan 13 kadın ve gruba verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında A Milli Kadın Voleybol Takımı, Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları ve meme kanseri teşhisinde yenilikçi bir icat geliştiren Canan Dağdeviren gibi isimler yer aldı. Gastronomi alanında ödüllü Şef Ebru Baybara Demir, yaptığı işlerde Atatürk'ten ilham aldığını belirtti.
19 Ocak 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 verilerine göre, Türkiye'de kadınlar erkeklere kıyasla daha az ücret almakta. Ücretli çalışanların %67'si erkek, %33'ü kadın ve her iki ücretli çalışan kadından biri üniversite mezunu. Tüm eğitim seviyelerinde erkeklerin maaşları kadınlardan yüksek çıkarken, üniversite mezunları arasında bu ücret farkı %17.1 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor. Saatlik ortalama brüt maaşta da erkekler lehine bir fark bulunuyor.
18 Ocak 2024

Beşiktaş yönetimi, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde Gaziantep ALG Spor'a 2-1 yenildikleri maçta galibiyet golünü atan Angolalı oyuncu Patricia Mingas Afonso Seteco'nun erkek olduğunu iddia etti. Beşiktaş yönetim kurulu üyesi Fırat Fidan, oyuncunun kimliğinin değiştirildiğini ve erkeğin kadın olarak oynatıldığını belirtti. Beşiktaş Kulübü Kadın Futbol Takımları İdari Direktörü Hasan Sarıgül, oyuncunun davranışlarından şüphelendiklerini ve Türkiye Futbol Federasyonu'na başvurarak araştırılmasını talep edeceklerini açıkladı.
15 Ocak 2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, medya sektöründe kadın gazetecilerin yönetici pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğine dikkat çekti. Araştırma, yazılı basın, televizyon ve internet medyasında kadın gazetecilerin genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda az sayıda olduğunu ortaya koydu. Haber ajansları ve internet sitelerinde durumun biraz daha iyi olduğu belirtilirken, özellikle bazı gazete ve televizyonlarda kadın gazetecilerin üst düzey pozisyonlarda hiç bulunmadığı vurgulandı.
10 Ocak 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre, 2023 yılında Türkiye'de en az 315 kadın öldürüldü ve 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadın cinayetlerinin azaldığı tek yıl 2011 olurken, İstanbul Sözleşmesi tartışmalarının başlamasından bu yana cinayetlerde artış gözlemlendi. Öldürülen kadınların çoğu evlerinde ve ateşli silahlarla hayatını kaybetti. Ayrıca, kadınların büyük bir kısmı hayatlarına dair kararlar aldıkları için öldürüldü ve koruma kararlarına rağmen en az 28 kadın öldürüldü.
2 Ocak 2024

Rebecca Welch, Fulham ile Burnley arasında oynanan maçı yöneterek Premier Lig tarihinde maç yöneten ilk kadın hakem unvanını kazandı. Aynı zamanda, Sam Allison da Sheffield United ile Luton Town arasında oynanacak maçı yöneterek 15 yıl sonra Premier Lig'de düdük çalacak ilk siyah hakem olacak. Britanya Futbol Federasyonu, 2026'ya kadar kadın ve etnik azınlık hakem sayısını artırma planını duyurmuştu.
23 Aralık 2023

İngiltere Premier Lig'de 23 Aralık'ta oynanacak Fulham-Burnley maçında Rebecca Welch, lig tarihinde maç yönetecek ilk kadın hakem olacak. 2010 yılında hakemlik kariyerine başlayan Welch, bu sezon Championship liginde de ilk kadın hakem olarak görev yapmıştı. Ayrıca, Kasım ayında Fulham – Manchester United maçında dördüncü hakem olarak Premier Lig'de görev alan ilk kadın olmuştu. İngiltere Hakemler Birliği Başkanı Howard Webb, bu gelişmeyi bir dönüm noktası olarak nitelendirdi ve Welch'in bu fırsatı hak ettiğini belirtti.
15 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi, evlenen kadınların bekarlık soyadlarını kullanmalarını engelleyen Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesini eşitliğe aykırı bularak iptal etti. İptal edilen karar 28 Ocak 2024'te yürürlüğe girecekken, Habertürk'ten alınan bilgiye göre, yürürlüğe girmeden önce benzer bir düzenlemenin yeni yargı paketi içinde taslak olarak hazırlandığı bildirildi. Yeni düzenlemeyle kadınların, evlenmeden önceki soyadlarını yalnızca eşlerinin soyadlarının önüne alarak kullanmaları öngörülüyor.
11 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti sunacak 'Mor Otobüs' projesini başlatıyor. Otobüs, her hafta beş ilçede 85 mahalleyi dolaşarak kadına yönelik şiddet, psikolojik danışmanlık, sağlık, beslenme ve kariyer danışmanlığı gibi konularda destek sağlayacak. Mor Otobüs'te psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen ve sağlık eğitimcisi gibi profesyoneller hizmet verecek. Ayrıca, İBB'nin Kadın Destek Hattı, dört farklı dilde hizmet sunmaktadır.
24 Kasım 2023

Güney Kore'nin Jinju kentinde, bir erkek market çalışanı kadına 'feminist olduğunu' düşünerek saldırdı. Saldırgan, kadının kısa saçlı olmasından yola çıkarak bu sonuca vardığını ve kendisinin bir erkek şovenisti olduğunu belirtti. Saldırıya müdahale etmeye çalışan başka bir müşteriye de zarar verildi. Saldırgan sarhoştu ve daha önce şizofreni teşhisi almıştı. Kadın çalışan ciddi yaralanmalar yaşarken, müdahale eden müşteri de yüz ve omuzlarında kırıklarla karşı karşıya kaldı. Güney Kore'de cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan sorunlar ve feminizm karşıtlığı bağlamında bu olay, daha geniş bir toplumsal sorunun göstergesi olarak değerlendiriliyor.
6 Kasım 2023

Dünya Kupası kutlamaları sırasında kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpen eski İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, futbolla ilgili etkinliklerden üç yıl süreyle men edildi. Rubiales, önce görevinden uzaklaştırıldı ve sonrasında istifa etti. FIFA Disiplin Komitesi, Rubiales'in futbolla ilgili tüm faaliyetlerden üç yıl boyunca men edilmesine karar verdi. Hermoso, Rubiales'i savcılığa şikayet etmişti ve Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı verilmişti.
30 Ekim 2023

Sakarya Üniversitesi'nde 41 öğrenci, Prof. Dr. Ali Arslan'ı kadın öğrencinin şortuna karışmakla suçlayarak rektörlüğe şikayet etti. Öğrenciler, Arslan'ın şort giyen bir kadın öğrencisine 'Sen neden böyle giyiniyorsun?' diye sorduğunu iddia etti. Ayrıca, Arslan'ın derslerinde sosyoloji ve psikoloji biliminin öğretilerine sürekli hadislerle ve dini ibadetlere dair örnekler anlattığı öne sürüldü. Arslan ise bu iddiaları 'iftira' olarak nitelendirdi ve böyle bir olay yaşamadığını belirtti.
26 Ekim 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin eski partneri ve TV sunucusu Andrea Giambruno, kadın meslektaşlarına tacize varan sözler söylediği için işinden oldu. Giambruno'nun bu tür yorumları bir TV programında yayınlandıktan sonra Meloni, Giambruno ile olan ilişkisini sonlandırmıştı. Giambruno, 'Diario del giorno' adlı programdaki sunuculuk görevinden alındı ancak programın yapımcılığını üstlenen MFE medya grubuna 'sahne arkası koordinatörü' olarak çalışmaya devam edeceği belirtildi.
25 Ekim 2023

İzlanda'da kadınlar ve non-binary'ler, ücret eşitsizliği ve toplumsal cinsiyet temelli şiddeti protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi düzenliyor. Başbakan Katrin Jakobsdottir de greve katılacak. Bu eylem, ülkede 48 yıl sonra yapılan ilk 'kadın grevi' olma özelliği taşıyor. Grev organizatörleri, toplumsal cinsiyet temelli ücret eşitsizliğine ve cinsel şiddete dikkat çekmek için toplumu durma noktasına getirmeyi hedefliyor.
23 Ekim 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde bulunan Hisar Kampüs Kapalı Havuz ve Fitness Salonu'na cinsiyet ayrımı getirildi. Yeni uygulama ile tesis, belirli saatlerde yalnızca kadınlara veya erkeklere hizmet verecek. Daha önce böyle bir uygulama bulunmuyordu.
17 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı 'Muhtemel Eğitim Süresi' bültenine göre, Türkiye'de ilkokula başlama çağındaki bir bireyin en yüksek eğitim seviyesini tamamlayana kadar eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre 2022'de 18,2 yıl oldu. Okul öncesi eğitimde muhtemel eğitim süresi 2018-2022 yılları için yüzde 32,5 artış gösterdi. İl düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yılla İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye genelinde muhtemel eğitim süresi, 2022'de kadınlar için 18,3 yıl, erkekler için ise 18,1 yıl oldu.
4 Ekim 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Dünya Kupası kutlamaları sırasında kadın futbolcu Jenni Hermoso'yu dudağından öpen eski İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Rubiales, önce görevinden uzaklaştırıldı, sonrasında istifa etti. Ayrıca 'cinsel taciz ve zorlama' suçlamaları dolayısıyla açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Rubiales, Hermoso'ya 200 metreden fazla yaklaşamayacak.
16 Eylül 2023

İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın futbolcularından Jennifer Hermoso, şampiyonluk töreninde kendisini dudağından öpen ve bundan dolayı geçici olarak görevden alınan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'i savcılığa şikayet etti. Olayın ardından FIFA disiplin komitesi, Rubiales'i disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere 90 gün süreyle görevinden uzaklaştırmıştı. Hermoso, olaydan 17 gün sonra savcılığa başvurdu ve rızasının olmadığını belirtti.
6 Eylül 2023

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, ülkesinin Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından düzenlenen kutlamada oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öptü. Bu davranışı nedeniyle siyaset ve spor dünyasından tepki aldı. Dünya Oyuncular Birliği (FIFPRO), Rubiales'in davranışını 'son derece üzücü' olarak nitelendirdi. Rubiales, tepkilerin ardından yayımladığı bir videoda özür diledi.
22 Ağustos 2023
İşaretlediklerim