Ekonomist Hakan Kara, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararını değerlendirdi. Kara, karar metninde bütçe harcamaları ve kamunun kontrol ettiği ürünlere yapılan zamlardan bahsedilmemesini eksiklik olarak nitelendirdi. Ayrıca, ekonomist İris Cibre de TCMB'nin ultra şahin duruşunu sürdürdüğünü ve 2024'te faiz indirimi olmayacağını belirtti. Her iki ekonomist de TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı bir duruş sergilediğini vurguladı.
20 Ağustos 2024

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde Elon Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü açıkladı. Elon Musk, geçen hafta X platformunda Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemişti. Musk ayrıca, hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını ve başına kendisinin atanmasını önermişti. Trump ise bu öneriye olumlu yanıt vermişti.
20 Ağustos 2024

İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak, Bolu ve Tunceli'de 12-17 Ağustos tarihlerinde çıkan orman yangınlarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 22 kişi gözaltına alındı ve bunlardan dokuzu tutuklandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X hesabından yaptığı paylaşımda, beş kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini ve bir kişinin ifadesinin ardından serbest bırakıldığını belirtti. Yedi şüphelinin gözaltı işlemleri devam ederken, soruşturmaların titizlikle sürdürüldüğü ifade edildi.
19 Ağustos 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Kariye Camisi'nin yoğun ziyaretçi nedeniyle cuma günleri ziyarete kapalı olacağını duyurdu. 2020 yılında cami statüsüne çevrilen ve 2024 yılında ibadete açılan Kariye Camisi, mozaik ve freskleriyle ünlüdür. Müdürlük, caminin cuma günleri sadece ibadete açık olacağını ve diğer günlerde vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyaretlerin durdurulacağını belirtti.
18 Ağustos 2024

Beş yıldır Madagaskar’da yardım faaliyetleri yürüten Gönüllü Vesileler Derneği Başkanı Ahmet Temel, jandarma tarafından gözaltına alındı. Savcılık emriyle karakola çağrılan Temel, 24 saat sonunda serbest bırakılmadı. Olayın ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin Antananarivo Büyükelçiliği devreye girdi ve yerel makamlarla temaslarını sürdürüyor.
18 Ağustos 2024

Bu hafta dolar yüzde 0,49, gram altın yüzde 2,63 ve avro yüzde 1,16 değer kazandı. 24 ayar külçe altının gram fiyatı 2 bin 688 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı ise 17 bin 735 liraya yükseldi. Doların satış fiyatı 33,7010 lira, avronun satış fiyatı ise 37,0610 lira oldu. İngiliz sterlininin satış fiyatı yüzde 1,63 artarak 43,4530 liraya yükselirken, İsviçre frangı yatay seyirle 38,8170 liradan alıcı buldu.
17 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentisindeki artışın temmuz ayındaki geçici etkilerden kaynaklandığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 43,31’e yükseltirken, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde düşüş öngörüyor. Ekonomist İris Cibre, mevcut sıkılaşma politikalarının uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürmesinin normal olduğunu, ancak sürekli yapılan zamların halkın alım gücüne olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Şimşek, otoyol ve köprü geçişlerine yapılan zamların enflasyona etkisi hakkında açıklama yapmadı.
16 Ağustos 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılı Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31’e yükselirken, yıl sonu dolar beklentisi 37,28 liraya düşürüldü. Faiz oranı beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı. Ayrıca, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri ile döviz kuru ve GSYH büyüme beklentileri de açıklandı.
16 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, M çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ancak şu anda bir alarm durumunun olmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayıldığını ve uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu duyurmuştu. Covid-19 vakalarının da birçok ülkede artışta olduğu belirtiliyor.
15 Ağustos 2024

AKP iktidarı, 2024'ü 'emekliler yılı' ilan ederek emeklilere yönelik çeşitli indirim ve ücretsiz hizmetler sunmaya devam ediyor. Temmuz ayında maaşlarına yapılan yüzde 24,73'lük zammı yeterli bulmayan emekliler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı halk plajlarında ücretsiz şezlong ve şemsiye hizmeti sunulacağını duyurdu. Ayrıca, emeklilere indirimli sinema bileti, sosyal tesislerde indirim ve KYK yurtlarında belirli tarihlerde ücretsiz konaklama gibi çeşitli avantajlar sağlanıyor.
14 Ağustos 2024

Ekonomist Özgür Demirtaş, Türkiye'nin sonbaharda faiz indirmek zorunda kalacağını belirtti. Demirtaş, yüksek faizin yapısal reformlarla desteklenmediği sürece sadece yabancı yatırımcılara Carry Trade geliri sağladığını ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart ayında politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmiş ve Nisan ayından beri sabit tutmuştu. Demirtaş, TL'nin aşırı değerli olduğunu ve ülkenin pahalı hale geldiğini vurguladı.
14 Ağustos 2024

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, Türkiye'de iki farklı isimle oturum izni aldı. Leijdekkers, Avrupa'da aranan bir suçlu olup, Türkiye'de oturum izni alarak burada yaşamaya başladı. İddianameye göre, Leijdekkers ve diğer yabancı uyuşturucu baronları Türkiye'de oteller ve rezidanslar satın alarak vatandaşlık başvurusunda bulundu. Bu süreçte, oturum izni ve vatandaşlık koşullarını sağlayan kişiler ise yargılanmadı.
14 Ağustos 2024

Afrika Birliği, kıtada hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yılbaşından bu yana 450 kişi M çiçeği nedeniyle hayatını kaybetti ve 11 bin 166 vaka tespit edildi. Africa CDC Genel Direktörü Jean Kaseya, hastalığın yayılmasını önlemek için Afrika'daki hükümetleri işbirliğine çağırdı ve kıtaya aşı getirme taahhüdünde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün yeni varyantının yakın ten temasıyla da bulaşabileceğine dair kanıtlar bulunduğunu belirtti.
13 Ağustos 2024

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, yaklaşık bir yıllık aradan sonra X'e (eski adıyla Twitter) geri döndü. Trump, paylaşımlarında ABD'nin ekonomik ve sınır sorunlarına dikkat çekerek, başkanlık dönemindeki durumu kıyasladı ve kampanya mesajlarını iletti. Ayrıca, Demokrat rakibi Kamala Harris'e yönelik eleştirilerde bulundu ve Elon Musk ile yapacağı yayının tanıtımını yaptı. Trump'ın X'e tam olarak dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.
12 Ağustos 2024

Dolar bu hafta yüzde 1,03, gram altın yüzde 0,92 ve avro yüzde 1,15 değer kazandı. 24 ayar külçe altının gram fiyatı 2 bin 619 liraya, Cumhuriyet altınının fiyatı ise 17 bin 310 liraya yükseldi. Doların satış fiyatı 33,5360 lira, avronun satış fiyatı ise 36,6370 lira oldu. İngiliz sterlini ve İsviçre frangı da haftayı artışla kapattı.
10 Ağustos 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yeni Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, devir teslim töreninde görevi Aylin Nazlıaka'dan devraldı. Kaya, eşit temsil hedefi doğrultusunda mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Nazlıaka, kadınların eşitlik ve adalet mücadelesinin önemine vurgu yaparak Kaya'yı tebrik etti. Kaya, kadın örgütlerinin çalışmalarını TBMM'de daha görünür kılmayı amaçladıklarını ifade etti.
8 Ağustos 2024

Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Uluslararası Adalet Divanı'nda müdahillik beyanını sundu. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini iddia ediyor. Türkiye'nin müdahilliği, uluslararası kamuoyunu Gazze'deki insani krize çözüm üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Dava, Sözleşmenin 9'uncu maddesine dayanarak açıldı ve yargılamanın dört-beş yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.
7 Ağustos 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde su kaynaklarındaki önemli kayıplar nedeniyle dört mahallede 20, yedi mahallede ise 16 saat su kesintisi yaşanacak. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, artan su kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle kentin su kaynaklarının büyük ölçüde azaldığını belirtti. Bodrum Yarımadası'na içme suyu sağlayan Mumcular Barajı'nın ölü hacim seviyesine düşmesiyle su kesintileri başladı. Su kesintisi yaşanacak mahallelere Geyik Barajı'ndan su aktarıldıktan sonra tekrar su verilecek.
7 Ağustos 2024

CHP'li Seyhan Belediyesi'nde MHP'li Meclis Üyesi Şeyhmus Uçar, Belediye Başkanı Oya Tekin'i tehdit etti. Uçar, Tekin'e konuşmalarına dikkat etmesi gerektiğini ve Ülkü Ocakları'ndaki arkadaşlarını belediyeye getirirse Tekin'in burada yer bulamayacağını söyledi. Tekin ise bu tehdide karşı duracaklarını ve siyaseti şiddetle değil, akıl ve iş ile yapacaklarını belirtti. Olay, Tekin'in sosyal medya hesabından paylaştığı video ile gündeme geldi.
6 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim