Almanya merkezli yayıncılık ve plak şirketi BGM, İsrail hakkındaki yorumları sebebiyle antisemitizmle suçlanan Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters ile 2016'da imzaladığı yayın anlaşmasını iptal ediyor. Waters, geçen yıl BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Ukrayna'daki savaşı kınamış, ancak işgalin nedensiz olmadığını belirtmişti. Bu açıklamaları ve antisemitizm suçlamaları, eski grup arkadaşlarını ve potansiyel müzik katalogu alıcılarını rahatsız etmişti. Waters, kendisine yönelik eleştirileri ve medya tarafından dışlanmayı reddederek, Filistin halkına olan desteğini vurgulamıştır.
31 Ocak 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda Sinpaş GYO tarafından yapılan otel inşaatı için 'ÇED gerekli değildir' kararı çevreciler tarafından dava edilmiş ve mahkeme bilirkişi raporu ile iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararı verdi ve belediye ile çevreciler bu kararın iptali için dört farklı dava açtı. Mahkeme, yeni bir bilirkişi raporunu gerekçe göstererek davayı reddetti. Çevreciler ve belediye, kararın iptali ve davaların birleştirilmesi için temyiz sürecini sürdürüyor.
30 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi, 23 Kasım 2023 tarihinde yemek hizmeti ihalesi düzenledi ve ihaleyi Temaş Gıda kazandı. İhalenin teknik şartnamesinde, idarecilerin kullanımı için iki adet denetim aracı tahsis edileceği belirtildi. Bu araçlar için yakıt, bakım ve sigorta giderleri ihale bedeline dahil edildi. Üniversitenin farklı kampüslerine gıda mühendisleri ve ilgili personel zaten shuttle veya okul servisi kullanıyor ve idarecilerin her gün yemekhaneleri ziyaret etme rutini bulunmuyor. Üniversite yöneticilerinin daha önce de makam aracı kullanımı olduğu ve şu an ihale kapsamında tahsis edilen araçların idareciler tarafından kullanıldığı ifade ediliyor.
30 Ocak 2024

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmada, Apple 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldı. Microsoft, Google ve Amazon sırasıyla Apple'ı takip eden diğer üst sıradaki markalar oldu. Araştırmada Türk markaları ilk 500 içinde yer alamadı ve ABD'li şirketler listede 203 markayla öne çıktı.
17 Ocak 2024

Komedyen Şahan Gökbakar, İstanbul'da bir özel halk otobüsünün bozukmuş gibi gösterilerek çekim yapılması ve bu durumun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) karşı bir kumpas olarak planlandığı iddialarını Instagram hesabından tiye aldı. Gökbakar, paylaştığı videoda yeni bir tipleme yaparak, valilik izniyle yapılan bu eylemi eleştirdi. İBB'nin yaptığı incelemeler sonucunda, şoförün otobüsü 15 bin lira karşılığında reklam filmi için kullandırdığı ve sonrasında ruhsatının iptal edildiği ortaya çıkmıştı.
16 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin internet sansürü aracı olarak kullanılan 8/A maddesiyle ilgili 'hak ihlali' kararının yeterli olmadığını, maddenin iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) harekete geçmesi gerektiğini belirtti. AYM'nin 62 başvurucu için verdiği kararın, 8/A maddesi dayanak gösterilerek uygulanan erişim engellerinin kaldırılmasını içerdiği, ancak bu kararların uygulanmasında aksaklıklar yaşandığı ve 8/A maddesinin hala yürürlükte olduğu ifade edildi. Akdeniz, 8/A maddesinin yerel seçimler döneminde de sansür için kullanılacağına dikkat çekti.
12 Ocak 2024

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta çeşitli türlerde yedi yeni film vizyona giriyor. Fransız yapımı 'Narsistle Aşk' filmi toksik bir ilişkiyi, 'Arıcı: Ölüm Kovanı' ise intikam temalı bir aksiyonu konu alıyor. Yerli komedi 'Yaşam Koçu', popüler bir yaşam koçu etrafında dönüyor. 'Kolpaçino 4 4’lük' serinin dördüncü filmi olarak dikkat çekiyor. '3310’dan Tüm Birimlere' yerli aksiyon ve polisiye severlere hitap ediyor. '3391 Kilometre' ise uzaktaki iki gencin aşkını işliyor. Çocuklara yönelik animasyon 'Tay 2: Ebabil Takımı' macera dolu bir yolculuğu anlatıyor.
12 Ocak 2024

ABD'de 44 yıl boyunca haksız yere hapis yatan Ronnie Wallace Long, Concord Şehir Meclisi ile 25 milyon dolarlık tazminat konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, şehrin Long'tan resmi olarak özür dilemesini de içeriyor. Concord Şehir Meclisi, geçmişteki hatalar ve kasıtlı suiistimaller için sorumluluk kabul ettiğini ve geçmişteki yanlışları düzeltmek için her şeyi yaptığını belirtti. Long, 1976'da bir kadına tecavüz etmekle suçlanmış ve tamamı beyazlardan oluşan bir jüri tarafından hırsızlık ve tecavüz suçlarından mahkum edilmişti, ancak 2020'de mahkumiyeti iptal edilerek serbest bırakıldı.
10 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diken ve İfade Özgürlüğü Derneği'nin (İFÖD) beş yıllık hukuk mücadelesi sonucunda, internet gazeteciliğinde sansüre neden olan 5651 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesini iptal etti. AYM, bu maddenin ifade ve basın özgürlüklerine ağır bir müdahale teşkil ettiğini belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek, bu süre zarfında yerel seçimler de dahil olmak üzere maddeye dayanılarak sansür uygulamaları devam edebilecek. AYM'nin pilot karar usulüyle verdiği bu karar, yapısal bir sorunu gidermek amacıyla TBMM'ye bildirilmişti.
10 Ocak 2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, medya sektöründe kadın gazetecilerin yönetici pozisyonlarda yeterince temsil edilmediğine dikkat çekti. Araştırma, yazılı basın, televizyon ve internet medyasında kadın gazetecilerin genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda az sayıda olduğunu ortaya koydu. Haber ajansları ve internet sitelerinde durumun biraz daha iyi olduğu belirtilirken, özellikle bazı gazete ve televizyonlarda kadın gazetecilerin üst düzey pozisyonlarda hiç bulunmadığı vurgulandı.
10 Ocak 2024

İstanbul'da acil servislerdeki hasta sayıları, eylül-kasım dönemine göre aralık-ocak aylarında %50 civarında arttı. Acil tıp uzmanı Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, enfeksiyon kaynaklı başvuruların yüksek olduğunu, COVID-19 ve grip gibi enfeksiyonların yaygın olduğu dönemde bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık sistemindeki yapısal sorunlar, düzensiz göç ve ekonomik faktörlerin acil servislerdeki yükü artırdığına dikkat çekti. Yeşil alanlar (acil olmayan durumlar için ayrılan bölümler) ve acil servislerdeki yatak sıkıntısı da sorunları artırıyor. Türkiye Acil Tıp Derneği, acil servislerin aşırı yük altında olduğunu ve bu durumun hem hasta güvenliğini hem de sağlık çalışanlarının tükenmişliğini artırdığını ifade etti.
9 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Halk TV'nin bir haberine ilişkin sahte bir erişim engeli kararı gönderildiğini ve aynı haber için gerçek bir mahkeme kararının da olduğunu ancak bu kararın kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Halk TV, önce haberini erişim engeli kararı nedeniyle kaldırdığını duyurdu, daha sonra ise kararın sahte olduğunu açıkladı. Akdeniz, Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek'in talebiyle gerçek bir erişim engeli kararının verildiğini ve bu kararın Halk TV'ye gönderilip gönderilmediğinin belirsiz olduğunu ifade etti. Daha önce benzer bir sahte karar olayı Diken gazetesinin başına gelmiş ve konu Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
5 Ocak 2024

Gözleri görmeyen bireyler, Türkiye Noterler Birliği'nin kendilerine yönelik ayrımcı uygulamalarına son verilmesi talebiyle Braille alfabesiyle mektup gönderdi. Yasal olarak kör bireylerin noter işlemlerini şahitsiz yapmaları mümkünken, Türkiye Noterler Birliği'nin 2019'dan bu yana iki şahit bulundurma zorunluluğu getirdiği belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler ile Adalet Bakanlıkları ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun olumlu görüşlerine rağmen birlik bu uygulamadan vazgeçmedi. Engelsiz Erişim Derneği Başkanı, kör bireylerin görenlerin alfabesiyle okuma yazma zorunluluğunun yanlış olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu ifade etti.
4 Ocak 2024

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen 40 yoğun bakım yatağı oranı, özellikle kış aylarında enfeksiyonların artmasıyla yetersiz kalıyor. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakım yataklarının akılcı kullanılmamasını sorunun temel nedeni olarak gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, mevsimsel hastalıklar nedeniyle yoğun bakım doluluk oranlarının alarm verdiğini duyurdu. Uzmanlar, yoğun bakım yataklarının %20-35'inin yanlış kullanıldığını belirtiyor. Palyatif bakımın geliştirilmesi ve evde bakım hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.
4 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör' olarak nitelendirilen Naci İnci tarafından öğrencisi olan bir kişi, Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne öğretim üyesi olarak atandı. Ancak bu atama, mahkeme tarafından 'adrese teslim' olduğu gerekçesiyle durduruldu. Atanan öğretim üyesinin enstitüyle ilişiği kesildi. Ayrıca, aynı kişinin şimdi de üniversitenin fizik bölümüne atanmaya çalışıldığı ve bu durumun baskı ile gerçekleştirilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.
3 Ocak 2024

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, öğrencilerin protestoları sonrasında bazı öğrencilerin kartlarını iptal ederek okula girişlerini yasaklamıştı. Öğrencilerin suç duyurusu üzerine mahkeme, eğitim haklarına ilişkin ve telafisi güç zararlar doğurabilecek bu işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi. Kararın ardından, okula girişi yasaklanan öğrencilerin neredeyse tamamının kartları aktif hale geldi ve öğrenciler okula girebilmeye başladı.
2 Ocak 2024

Online yemek sipariş platformu Yemeksepeti'nin 2023 yılı istatistiklerine göre, tavuk döner bu yıl en çok sipariş edilen yemek oldu ve geçen yılın popüler seçimi lahmacun üçüncü sıraya geriledi. İkinci sırada burger, dördüncü sırada pizza ve beşinci sırada çiğ köfte yer aldı. Sağlıklı beslenenler arasında ise tavuklu salata popülerdi. Tatlı kategorisinde waffle, baklava ve sütlaç en çok tercih edilenler arasındaydı. Büyük siparişlerde ise 1024 kova tavuk ve 303 adet kaşarlı börek dikkat çekti.
29 Aralık 2023

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, 40 çeşit baharat kullanarak 3 metrekarelik bir alanda çiçek motifli bir mozaik tablo oluşturdu. Bu eser, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları fuarında sergilendi. Sökücü'nün amacı, Gaziantep'in zengin mutfağını mozaik sanatı aracılığıyla tanıtmaktır.
29 Aralık 2023
İşaretlediklerim