İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın başkenti Hartum'da artan çatışmalar sebebiyle ABD Büyükelçiliği'nde faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğunu ve tüm personelin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların sivil ölümlere ve altyapı hasarlarına yol açtığı, büyükelçilik personeline kabul edilemez riskler oluşturduğu belirtildi. ABD, bölgedeki vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncelleyerek Sudan'a seyahat etmemelerini ve orada bulunanların ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.
23 Nisan 2023

ABD'nin eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen bir oturumda Covid-19'un kökeninin laboratuvar sızıntısı olduğunu savundu. Ratcliffe, istihbarat bilgilerine dayanarak bu iddiayı güçlü bir şekilde desteklediğini ve Çin Komünist Partisi'nin suçlanabileceğini belirtti. Ancak eski Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı Mark Lowenthal, Covid-19'un kökenine dair kesin bir bilimsel karar vermenin zor olduğunu ve Çin'in işbirliği yapmaması durumunda bu sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.
19 Nisan 2023

AKP, mevcut kabinedeki bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 kabine üyesinin farklı illerden aday olacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışında tüm bakanlar birinci sıradan aday gösterildi. AKP'nin bu hamlesiyle özellikle deprem bölgelerindeki kaybolan desteği geri kazanmayı hedeflediği belirtiliyor.
9 Nisan 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketler sonrasında Gazze'ye hava saldırısı başlattı. Saldırıda can kaybı veya yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor. Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü personeline sığınaklara gitme talimatı verildi. Bu gelişmeler, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki müdahalesi ve Lübnan'dan İsrail'e roket atılması sonucu tırmanan gerilimin ardından yaşandı.
7 Nisan 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

İran, Dışişleri Bakanlığı Yurtdışındaki İranlılar Genel Müdürü Rıza Amiri'yi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi şehrine büyükelçi olarak atadı. Amiri, İran'ın Cezayir, Sudan ve Eritre'deki büyükelçilik görevlerinde de bulunmuş bir diplomat. Bu atama, 2016'da Suudi Arabistan'ın İran büyükelçiliği ve konsolosluğunun ateşe verilmesi sonucu diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından gerçekleşti. Yaklaşık yedi yıl sonra, BAE'nin Tahran Büyükelçisi Seyf Muhammed Ubeyd ez-Zeabi de 9 Eylül 2022'de İran'a dönerek görevine devam etmişti.
5 Nisan 2023

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Bu ziyaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından eleştirildi ve Erdoğan, büyükelçinin bundan sonra kendisinden randevu talep edemeyeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise büyükelçilerin görev yaptıkları ülkelerdeki çeşitli taraflarla görüşmelerinin rutin bir parçası olduğunu açıkladı.
4 Nisan 2023

Afganistan'da Taliban yönetimi, üç Britanya vatandaşını gözaltında tutuyor. Gözaltındakilerden biri olan Kevin Cornwell, bir yardım vakfı adına çalışan bir paramedik ve 11 Ocak'ta gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak Cornwell'in odasında bulunan ve ruhsatı kayıp olduğu düşünülen bir silah gösteriliyor. Diğer gözaltındaki Britanya vatandaşı ise 'tehlikeli' ülkelere seyahat eden ve sosyal medyada bu seyahatlerini paylaşan 23 yaşındaki Miles Routledge. Britanya Dışişleri Bakanlığı, gözaltındaki vatandaşlarına ulaşmak için çaba sarf ettiğini açıkladı.
2 Nisan 2023

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ülkelerine yapacağı ziyaret sırasında ABD'nin New York ve Los Angeles şehirlerinde yapacağı 'transit ziyaretler' Washington ile Pekin arasında gerilime neden oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu ziyaretlerin ABD'nin tek Çin politikasıyla uyumlu olduğunu ve Çin'in aşırı tepki göstermesine gerek olmadığını ifade etti. Çin ise Tayvan liderinin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile muhtemel görüşmesini 'tek Çin' ilkesine aykırı bir provokasyon olarak değerlendirerek karşı tedbirler alacağını duyurdu.
30 Mart 2023

Almanya, Ukrayna'ya daha önce göndermeyi taahhüt ettiği 'Leopard 2' muharebe tanklarının ulaştığını duyurdu. Alman federal meclisi Bundestag'ın bütçe komitesi, savunma ve dışişleri bakanlıklarının talebi üzerine Ukrayna'ya 12 milyar avro değerinde ek askeri destek sağlanmasını onayladı. Bu destek, 2023 için 3,2 milyar avro ve 2024 ile 2032 yılları arasında kullanılmak üzere 8,8 milyar avro kredi şeklinde olacak. Alman hükümeti, işgalin başından bu yana Ukrayna'ya 14,2 milyar avrodan fazla yardım sağladığını belirtti.
29 Mart 2023

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

Merve Kavakcı, 12 Ağustos 2022 tarihinden itibaren yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı dış politika danışma kurulu üyeliği görevinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alındı. Görevden alma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kavakcı, daha önce 2017-2022 yılları arasında Kuala Lumpur büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Aynı kararla Süleyman Gökçe de görevden alındı.
23 Mart 2023

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Devlet Başkanlığının Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, Ukrayna'da işlenen savaş suçları ve çocukların kaçırılması suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı. Rusya, bu suçlamaları reddetmekte ve ICC'nin kararlarını tanımadığını belirtmektedir. ICC'nin tutuklama yetkisi olmadığı ve yargı yetkisinin sadece anlaşmaya taraf ülkelerde geçerli olduğu için, Rusya'nın anlaşmanın bir parçası olmaması nedeniyle Putin'in tutuklanması beklenmiyor.
17 Mart 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023
İşaretlediklerim