6 Şubat 2023'te Adıyaman'da meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel'in enkazında 72 kişi hayatını kaybetti. Aralarında 35 Kıbrıslı Türk ve 26 Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisinin de bulunduğu bu trajedi, adalet arayışının bir simgesi haline geldi. Yazıda, suçluların cezalandırılması için yürütülen hukuki süreçler ve yaşanan duygusal zorluklar anlatılıyor. İlk ceza davasının duruşması ve suçluların pişmanlık göstermeyen tavırları ele alınıyor. Ayrıca, adaletin sağlanmasının yazar ve mağdurlar için tek umut olduğu vurgulanıyor.
6 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Şubat'ta Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, 2013 yılındaki askeri darbe sonrası Mısır ile gerilen ilişkilerin ardından gerçekleşecek ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüşmesinde Gazze'deki Filistinlilere yönelik insani yardım ve savaşın sonlandırılması, ayrıca Doğu Akdeniz'deki iş birliği konularının ele alınması bekleniyor. Erdoğan daha önce Sisi'yi sert bir dille eleştirmiş ve BM Genel Kurulu'ndaki resmi yemeğe Sisi ile aynı masada bulunmamak için katılmamıştı.
31 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya gelerek ilişkileri iyileştirme konusunda görüşmeler yaptı. Erdoğan, iki ülke arasında çözülemeyecek sorun olmadığını ve yıllık en az bir kez buluşma konusunda anlaştıklarını belirtti. Ayrıca, Ege ve Doğu Akdeniz'deki durumlar, Kıbrıs meselesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundular. İki lider, ticaret anlaşması hedefini 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı ve 'Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'ni imzaladı.
7 Aralık 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), iki bölgede kuvvetli sağanak yağış beklendiğini ve hava sıcaklıklarının yurt genelinde artacağını bildirdi. MGM'nin açıklamasında, Marmara'da rüzgarın güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiği ve olası olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Hava sıcaklıklarının yurt genelinde artacağı, yurdun doğusunda mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde normallerinin 3-6 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
20 Ekim 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze'deki yerinden edilen kişilerin evlerine dönme hakkı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze'deki ABD vatandaşlarının güvenli bir şekilde bölgeden çıkışının ve Gazze halkının güvenli bölgelere geçişinin temel öncelikleri olduğunu belirtti. Sullivan, çatışmanın yayılma ihtimali ve İran'ın dahil olma riskine dikkat çekti ve ABD'nin bu nedenle 'hızlı ve kararlı' davrandığını söyledi.
15 Ekim 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

ABD'nin ardından Britanya da İsrail'e destek için bölgeye güç gönderme kararı aldı. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, orduya Doğu Akdeniz'e konuşlanma talimatı verdi. Kararın 'İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek' gerekçesiyle alındığı belirtildi. Kraliyet Donanmasına ait 'RFA Argus' ve 'RFA Lyme Bay' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği, deniz devriye ve gözetleme uçağının da 'bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere' bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.
12 Ekim 2023

İsrail ordusu, mühimmat taşıyan ilk Amerikan uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. Uçak, İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptı. Bu durum, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 8 Ekim'de Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardıma hazır olması amacıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme talimatı verdiğini açıklamasının ardından gerçekleşti.
11 Ekim 2023

ABD, İsrail'e destek için bölgeye uçak gemisi ve askeri uçaklar göndermeyi planlıyor. Bu karar, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu'na Doğu Akdeniz'e hareket emri verdi ve İsrail savunma güçlerine hızlı bir şekilde mühimmat ve ek ekipman sağlayacaklarını belirtti.
8 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

ABD'de Türkiye karşıtlığıyla tanınan Demokrat Senatör Bob Menendez, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla ilk kez mahkemeye çıktı. Menendez, iş insanları ve Mısır hükümeti lehine gizli lobi faaliyetlerinde bulunmakla suçlanıyor. Menendez ve eşi tüm suçlamaları reddetti ve Menendez 100 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Ayrıca, Menendez'in pasaportuna el konuldu ve sadece Kongre görevi nedeniyle yurt dışına resmi pasaportuyla seyahat edebilecek.
27 Eylül 2023

Daniel Kasırgası, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'da onlarca kişinin ölümüne yol açtıktan sonra Libya'da da büyük yıkıma neden oldu. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derna kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildirildi. Bingazi yönetimine bağlı bölge yöneticisi ve ülkenin doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanı, ölü sayısının binlerce olduğunu ve binlerce kişinin kayıp olduğunu belirtti. Ülke yetkilileri acil durum ilan etti.
11 Eylül 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının çarşambaya kadar kademeli olarak azalacağını, ancak çarşamba gününden itibaren yeniden artacağını duyurdu. Hava Tahmin Uzmanı Kenan Yüksel, sıcaklıkların özellikle kuzey ve iç bölgelerde bir miktar artış göstereceğini, ancak geçtiğimiz haftalardaki gibi ekstrem değerlere ulaşmayacağını belirtti. Ayrıca, yağışların pazar günü Ege ve Akdeniz'in iç ve doğu kesimlerinde görüleceğini, pazartesi ve salı günleri ise diğer bölgelere yayılacağını aktardı.
26 Ağustos 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz'in Toroslar bölgesinde ve Erzurum, Kars, Ardahan, Bolu, Sakarya'nın güneyi, Bursa'nın doğusu, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya çevrelerinde öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Ülkenin kuzey ve iç kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu olacağı, diğer yerlerin ise açık geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği öngörülüyor.
5 Temmuz 2023

Yunanistan'da genel seçimleri kazanan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in yeni kabinesi açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'na Yorgos Yerapetritis getirildi. Yerapetritis, son yıllarda Ankara-Atina hattında tansiyonun yükseldiği dönemlerde yaptığı açıklamalarla bilinen bir isim. Yerapetritis'in atanması, Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
27 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Giresun, Trabzon, Rize, Sakarya, Osmaniye ve bazı diğer bölgeler için gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulunarak sarı kod yayınladı. Yağışların kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Ayrıca, Kıyı Ege ve Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde rüzgârın kuvvetli esmesi öngörülüyor. Hava sıcaklıklarının İç Ege ve Trakya'da artacağı, İç Anadolu ve doğu kesimlerde ise azalacağı tahmin ediliyor.
19 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 27 ilinde beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle sarı kodlu uyarıda bulundu. Uyarıda, sel, su baskını, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi. Kuvvetli yağışların İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeyi, Batı Karadeniz, Doğu Akdeniz'in Toroslar Mevkii ve bazı illerin çevrelerinde yerel olarak etkili olması bekleniyor. Ayrıca, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli rüzgâr beklentisi de mevcut.
4 Haziran 2023
İşaretlediklerim