Türkiye, 2024 Ocak ayında son 53 yılın en sıcak ocak ayını yaşadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 5,7 derece olarak ölçüldü, bu da 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 2,8 derece üzerinde. En yüksek sıcaklık 29,3 derece ile Akçakoca'da, en düşük sıcaklık ise sıfırın altında 31,3 derece ile Ardahan'da kaydedildi. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar ölçülürken, bazı bölgeler mevsim normalleri civarında sıcaklıklar gösterdi.
19 Şubat 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 il için sarı kodlu uyarı yayımladı. İstanbul'da fırtına, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'da ise çığ tehlikesi bekleniyor. Güneydoğu, güney ve batı kıyıları parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. İç ve doğu kesimlerde pus ve yer yer sis olması öngörülüyor. Meteoroloji renk kodları, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak dört farklı seviyede meteorolojik hadiseleri sınıflandırıyor.
10 Şubat 2024

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde deprem riskinin arttığına dair uyarılarda bulundu. Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının etkilediği Bitlis, Batman, Diyarbakır, Hakkari, Şanlıurfa, Şırnak ve Gaziantep illerinde deprem tehlikesinin yükseldiğini ifade etti. Görür, bu bölgelerdeki tektonik hareketliliğin ve levha sınırlarının depremleri tetiklediğini, son depremlerle Arap Levhası'nın kuzeye doğru hareket ettiğini ve Anadolu Levhası'nın batıya kaymasına neden olduğunu belirtti.
29 Ocak 2024

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve ekibi, Hatay'da kırılmamış fay hatlarını inceleyeceklerini duyurdu. Yapılan çalışmalarda, bölgede 450 kilometreye yakın yüzey kırığı tespit edildi ve birden fazla fay segmentinin aynı anda kırılması sonucu beklenenden büyük depremler meydana geldiği gözlemlendi. Antakya ve Ölüdeniz Fayları üzerindeki Yesemek, Narlı ve Sakçagöz segmentlerinde 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismoloji Projesi' kapsamında araştırmalar yapılacak. Ölüdeniz Fay Zonu'nun tarihi yıkıcı depremlerle ilişkili olduğu ve Antakya'nın güney ve doğusunda 7.3-7.7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyel taşıdığı belirtiliyor.
26 Ocak 2024

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve diğer üniversitelerden dört akademisyenin yürüttüğü araştırma, Doğu Anadolu'da sık görülen yemek borusu kanseri vakaları üzerinde odaklanmıştır. Araştırmada, 25 yıl boyunca yemek borusu kanseri teşhisi konulan 1462 kişinin verileri incelenmiş ve hastaların %85'inin çayı çok sıcak içtiği belirlenmiştir. Çalışma, sıcak çay tüketiminin yemek borusu kanseri riskini artırdığını göstermiş ve sonuçlar Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanmıştır. Prof. Dr. Atilla Eroğlu, çayın 65 derecenin altında tüketilmesi gerektiğini ve sıcak çayın sindirim sistemindeki bariyeri yok ederek kansere sebep olabileceğini vurgulamıştır.
3 Ocak 2024

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un sekiz yıl aradan sonra çektiği 'Hayat' filmi, bu hafta vizyona giren yedi yeni filmden biri. Film, babasının zoruyla nişanlanan ve bu durumu reddederek kaçan genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu'da geçen 'Nefes-Yer Eksi İki', 12 Eylül darbesi sırasında haksız yere hapse atılan bir simitçinin öyküsünü anlatan 'Güneşi Beklerken Simitçi', Willy Wonka'nın gençliğini konu alan 'Wonka' ve üç farklı animasyon filmi de sinemaseverlerle buluşuyor.
15 Aralık 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. 44 il için turuncu, 20 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Vatandaşlar çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca zehirlenmeleri, buzlanma, don ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı. Özellikle İstanbul'da 'tam fırtına' beklendiği belirtildi.
25 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu bölgesinde akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yanı sıra güneyden gelen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağını duyurdu. Yağışların, Adıyaman çevreleri, Diyarbakır'ın kuzey ve batısı ile Batman ve Şanlıurfa'nın kuzeyinde şiddetli olması bekleniyor. Yağışların yarın öğle saatlerinden sonra batıda, pazartesi sabah saatlerinde ise doğuda etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Sel, su baskını, yıldırım, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği vurgulanıyor.
18 Kasım 2023

Japon deprem uzmanı Yoşinori Moriwaki, İzmir'de 6,5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ve hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' etkinliğinde konuşan Moriwaki, depremlerde alınacak önlemlerle oluşacak hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini ifade etti. Moriwaki, İzmir'in kendi fay hattının henüz kırılmadığını, bu nedenle bir deprem beklediklerini ve bu depremin büyüklüğünün 6,5 olabileceğini söyledi.
5 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), iki bölgede kuvvetli sağanak yağış beklendiğini ve hava sıcaklıklarının yurt genelinde artacağını bildirdi. MGM'nin açıklamasında, Marmara'da rüzgarın güneybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiği ve olası olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Hava sıcaklıklarının yurt genelinde artacağı, yurdun doğusunda mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde normallerinin 3-6 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
20 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Karadeniz ve Kuzey Ege için fırtına ve sağanak yağış, Doğu Anadolu'daki bazı iller için ise şiddetli yağış uyarısı yaptı. Batı ve doğu Karadeniz'de sabah beklenen fırtınanın öğle saatlerinde etkisini artıracağı, akşam saatlerinde ise etkisini kaybedeceği belirtildi. Ayrıca, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu çevrelerinde şiddetli sağanak yağış bekleniyor. Bitlis, Van ve Ağrı'da ise yerel kuvvetli sağanak yağış beklendiği bildirildi.
16 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz’in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında toz taşınımı beklendiğini bildirdi. Bu durumun görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Ayrıca, Doğu Akdeniz ile Gaziantep, Malatya ve Kayseri’de kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışlar beklendiği de ifade edildi.
15 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Anadolu'da beklenen kuvvetli rüzgar ve yağış, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında beklenen kuvvetli yağış ve denizlerde beklenen kısa süreli fırtına için uyarıda bulundu. Bazı illerin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur bekleniyor. Ayrıca, Batı Karadeniz'de rüzgarın bugün ilk saatlerden itibaren fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
9 Ekim 2023

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 09.10.2023 Pazartesi günü kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına beklendiğini duyurdu. Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Van, Hakkari ve Şırnak'ta batı ve güneybatı yönlerden 40-60 km/saat hızında, yükseklerde kısa süreli 70-80 km/saat hızında rüzgar bekleniyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
8 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yeni hafta hava durumu tahminlerini yayınladı. MGM'ye göre, yağışlar hafta ortasına kadar etkisini sürdürecek ve sonra Türkiye'yi terk edecek. Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava beklenirken, Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege dışında kalan yerlerde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sıcaklıkların Marmara, Ege ve Karadeniz kıyılarında mevsim normalleri civarında, diğer yerlerde ise normallerinin 3-5 derece altında seyretmesi bekleniyor.
2 Ekim 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır ve Van illeri için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı. MGM, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.
12 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının bu hafta sonu Karadeniz üzerinden gelecek serin havayla birlikte azalacağını tahmin ediyor. Pazar gününden itibaren iç ve doğu bölgelerde 4 ila 7 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşmesi bekleniyor. Serin hava, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde 15 Eylül Cuma gününe kadar etkili olması öngörülüyor.
8 Eylül 2023

ABD'de yürütülen bir operasyon kapsamında, Türkiye'den çalındığı belirlenen ve 5 milyon dolar değer biçilen bir bronz büstün Türkiye'ye iade edileceği açıklandı. Eser, yaklaşık 60 yıl boyunca Worcester Sanat Müzesi'nde sergilendi. Müze, eseri 1966'da Güneydoğu Anadolu'da bulunduğu belirtilen bir satıcıdan satın almıştı. Ancak savcılığın araştırması sonucunda eserin çalıntı olduğu ve yasa dışı yollarla ABD'ye sokulduğu belirlendi.
5 Eylül 2023

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı şehirlerde gökyüzünde parlak bir ışık görüldü. Bu durum, sosyal medyada 'meteor düştü' yorumlarına neden oldu. Işığın cep telefonları ve araç kameraları tarafından kaydedilen görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Ancak konuyla ilgili uzmanlardan henüz bir yorum gelmedi.
2 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının çarşambaya kadar kademeli olarak azalacağını, ancak çarşamba gününden itibaren yeniden artacağını duyurdu. Hava Tahmin Uzmanı Kenan Yüksel, sıcaklıkların özellikle kuzey ve iç bölgelerde bir miktar artış göstereceğini, ancak geçtiğimiz haftalardaki gibi ekstrem değerlere ulaşmayacağını belirtti. Ayrıca, yağışların pazar günü Ege ve Akdeniz'in iç ve doğu kesimlerinde görüleceğini, pazartesi ve salı günleri ise diğer bölgelere yayılacağını aktardı.
26 Ağustos 2023
İşaretlediklerim