Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) raporuna göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 92'sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre kirli hava soluyor. 2022'de Türkiye'de hava kirliliğine bağlı ölümler, toplam ölümlerin yüzde 14,2'sini oluşturdu. Raporda, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve hava kalitesi izleme çalışmalarının iyileştirilmesi gibi önerilerde bulunuldu. Hava kirliliği, özellikle büyük şehirlerde ve sanayi bölgelerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
26 Eylül 2024

Grip sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, gripten korunmanın en etkili yolunun aşı olduğu vurgulanıyor. Grip virüsünün yapısının kolayca değişebilmesi, her yıl yeni bir aşı gereksinimini doğuruyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, grip aşısının zamanında yapılmasının önemine dikkat çekiyor ve grip aşısının güvenli ve etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, aşı karşıtlığı ve tereddütlerinin artması, grip aşısının yaygınlaşmasını engelliyor.
25 Eylül 2024

Hindistan, M çiçeği (mpox) virüsünün daha bulaşıcı Clade 1 varyantının bir kişide tespit edildiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu varyant için küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti. Virüs, Dubai’den Kerala’ya dönen 38 yaşında bir erkekte tespit edildi. Hindistan daha önce bulaşıcılığı daha az olan Clade 2 varyantından 30’dan fazla vaka bildirmişti.
24 Eylül 2024

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), AstraZeneca tarafından üretilen ve evde kullanılabilen burun spreyi grip aşısı FluMist'i onayladı. Bu aşı, çevrimiçi eczaneler aracılığıyla Amerikalıların kullanımına sunulacak ve 18 yaşından büyük herkes tarafından hem kendine hem de başkasına uygulanabilecek. FDA yetkilisi Peter Marks, bu yeni seçeneğin bireyler ve aileler için aşıya erişimi kolaylaştıracağını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre mevsimsel grip her yıl yaklaşık bir milyar kişiyi enfekte ediyor ve 650 bine kadar ölüme yol açıyor.
23 Eylül 2024
İşaretlediklerim