TBMM eski başkanı ve eski başbakan yardımcısı Bülent Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasını eleştirdi. Arınç, Hamas'ın İsrail'e karşı gücünün olmadığını, gıda ve teknik ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın İsrail'e saldırmasının İsrail'e haklılık payı kazandırdığını ve Türkiye'yi zor durumda bıraktığını ifade etti. Arınç, Hamas'ın İsrail ile savaşmasının yanlış olduğunu ve barış içinde olmaları gerektiğini vurguladı.
9 Ekim 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Filistinlilerin 'haklı direnişini' desteklediğini ifade etti. Davutoğlu, İsrail'in Mescid-i Aksa ve diğer kutsal mekanlara saygı göstermesi, egemen bir Filistin devletini engellememesi, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler inşa etmemesi, Filistinlilerin en temel insani haklarına saygı göstermesi ve Gazze'ye dönük tüm ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırması ve ilgili taraflar arasında derhal ateşkesin sağlanabilmesi için diplomatik bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de bu yılın başından 15 Eylül'e kadar 5 bin 674 kolera vakası kaydedildiğini ve bu hastalıktan yedi kişinin öldüğünü açıkladı. Yaklaşık dokuz yıldır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz, ülkenin 30 milyon nüfusunun 22 milyonunun yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduğu bir duruma getirdi. Temiz suya erişim sıkıntısı, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenler kolera başta olmak üzere salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.
6 Ekim 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter'ın satın alımına ilişkin soruşturmada ifade vermediği gerekçesiyle Elon Musk'a dava açtı. SEC, Musk'ın Twitter hisselerini satın alması ve yaptığı yatırıma ilişkin beyanlarını inceledi. Musk'ın ifade vermemesi, federal menkul kıymetler yasalarının ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesine yönelik soruşturmayı engellediği ve geciktirdiği belirtildi. Musk'a son zamanlarda 'karalama' ve 'haksız rekabetle ticari marka ihlali' nedenleriyle de dava açılmıştı.
6 Ekim 2023

Brezilya'nın Amazon bölgesinde yaşanan tarihi kuraklık ve yüksek sıcaklıklar, Tefe Gölü'nde 140'tan fazla yunusun ölümüne neden oldu. Hükümet, tehlike altındaki hayvanların kurtarılması için acil operasyon başlattı. Ölen yunuslar arasında, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan Haliç yunusu ve Amazon nehir yunusu türleri de bulunuyor.
6 Ekim 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), 2023 yılı için küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini yüzde 1,7'den 0,8'e düşürdü. Bu düşüşün nedenleri arasında yüksek enflasyon, yüksek faiz oranları, Çin emlak piyasasındaki sıkıntılar ve Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi gösterildi. Öte yandan, ekonomilerin gelecek yıl istikrarlı büyümesiyle birlikte küresel mal ticaretinin 2024'te yüzde 3,3 artacağı tahmin ediliyor.
5 Ekim 2023

Suudi Arabistan, 2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için teklif vereceğini duyurdu. Suudi Futbol Federasyonu, bu teklifin ülkenin devam eden sosyal ve ekonomik dönüşümüyle ve köklü futbol tutkusundan ilham alacağını belirtti. FIFA, 2034 Dünya Kupası'nın Asya veya Okyanusya bölgesinde düzenleneceğini açıklamıştı. Son zamanlarda birçok üst düzey futbolcu, Suudi Arabistan takımlarına transfer oldu.
5 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 oranında düştüğünü ifade etti. Bakan Bolat, otomotiv sektöründeki çalkantılı sürecin büyük ölçüde sona erdiğini, stokların ortadan kalktığını ve araç teslimlerinin hızlandığını belirtti. Ayrıca, sıfır araçlarda yüzde 10-15 civarında kampanyaların başladığını da ekledi.
5 Ekim 2023

Kenya'nın batısında bulunan bir lisede yaklaşık 95 kız öğrenci, teşhis edilemeyen bir hastalık nedeniyle yürüyemez hale geldi. Bölge eğitim yetkilisi Bonface Okoth, hastalık nedeniyle öğrencilerin bacaklarının felç olduğunu ve çoğunun yürüyemez hale geldiğini belirtti. Olayın ardından okul süresiz olarak kapatıldı ve öğrencilerden hastalığın belirlenebilmesi için kan örnekleri alındı.
5 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Alman çoban köpeği Commander, 11 ısırma vakasından sonra Beyaz Saray'dan uzaklaştırıldı. Son olarak geçen ay Beyaz Saray'da bir gizli servis ajanını ısıran Commander'ın, kamuoyuna açıklanmayan başka saldırıları da olduğu iddia edildi. İki yaşındaki Commander, Biden'a kardeşi James Biden tarafından Aralık 2021'de hediye edilmişti.
5 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 11-13 Ekim tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenecek olan Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantılarına katılacak. Toplantılar kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla görüşmeler yapacak olan Erkan'ın, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi olan Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.
5 Ekim 2023

FIFA, 2030 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için yapılan tek başvuruyu onayladı. Bu başvuru, Portekiz, İspanya ve Fas'ın ortak adaylığıydı. Ayrıca, Uruguay, Arjantin ve Paraguay'da da birer maçın oynanacağı belirtildi. FIFA Konseyi'nin, 2030'da ilk FIFA Dünya Kupası'nın gerçekleştirildiği Uruguay'ın başkenti Montevideo'da yüzüncü yıl kutlama törenine ev sahipliği yapmayı oybirliğiyle kabul ettiği ifade edildi.
5 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Eylül'de Libya'nın doğusunda yaşanan selde ölü sayısının 4 bin 333'e yükseldiğini bildirdi. DSÖ'nün Libya bölge ofisinde acil durumlar sağlık ekibinden sorumlu Hale Hudari, cansız bedenlere ulaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 'Daniel Fırtınası' adı verilen sel felaketi, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde büyük hasara yol açtı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan raporda, selden 250 bin kişinin etkilendiği, 40 bin kişinin yerinden olduğu ve 4 bin 255 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın pandemi yönetimine yönelik eleştirilerde bulundu. TTB, Koca'nın salgının en yoğun dönemlerinde dahi 'tam kapanma' önermediğini hatırlattı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yeni aşının temin edilerek risk grubuna uygulanması çağrısını tekrarladı. Ayrıca, Koca'nın bilim insanlarını 'küresel sermayeye alet olmakla, bilimden uzaklaşmakla' suçladığına dikkat çekildi. TTB, Koca'nın 'Türkiye, küresel propagandanın uygulama sahası olmayacak. Türkiye, sağlık konusunda da tam bağımsızdır' söylemini eleştirdi.
4 Ekim 2023

Rus televizyon muhabiri Marina Ovsyannikova, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra canlı yayında savaşı protesto etmişti. Bu olayın ardından gözaltına alınan ve para cezasına çarptırılan Ovsyannikova, daha sonra ev hapsine çarptırıldı ve bir Avrupa ülkesine kaçtı. Gazetecinin şu an nerede olduğu bilinmiyor. Geçen sene bu zamanlarda Ovsyannikova hakkında yeniden dava açıldı ve gıyaben sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
4 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, emlak sektöründe birçok kişi ve kurumu dolandırdığı suçlamasıyla New York'ta devam eden dava kapsamında 'sınırlı konuşmama' emri verildi. Trump'ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen bu emir, mahkeme personeline yönelik kişisel saldırıları kapsıyor. Davanın sonucunda, Trump şirketlerine ne kadar para cezası verileceği ve New York eyaletinde iş yapma ehliyetlerinin iptal edilip edilmeyeceği belirlenecek.
4 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere göre, iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 55,30 olarak belirlendi. Yıllık enflasyon oranı ise eylülde yüzde 61,53 olarak açıklandı. Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği belirtildi.
3 Ekim 2023

ABD'li iş insanı Elon Musk'ın şirketi X, aynı isimli bir başka şirket olan 'X Social Media LLC' tarafından dava edildi. Florida merkezli reklam ajansı, Musk'ın şirketinin 'haksız rekabet ve ticari marka ihlali' nedeniyle Florida eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Ayrıca, Musk'ın 'X' ismini kullanmasının yasaklanması ve yüklü miktarda tazminat talep ediliyor. Twitter'ın isminin 'X' olarak değiştirilmesiyle reklam ajansının gelir kaybı yaşadığı belirtiliyor.
3 Ekim 2023

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023
İşaretlediklerim