Birleşik Krallık'ın Oxford şehrinde meydana gelen gizemli patlamanın, yıldırım düşmesi sonucu olduğu belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görsellerde gökyüzünü aydınlatan büyük bir alev topu görülüyor. Patlamanın, gıda atıklarını biyogaza dönüştüren Severn Trent Green Enerji Santrali'nde meydana geldiği ve yıldırımın, tesisteki biyogaz tanklarından birini patlattığı açıklandı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığı bildirildi.
2 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023

Victoria’s Secret, Amazon Prime'da yayınlanan yarı belgesel filmi 'Victoria’s Secret: The Tour ’23' ile farklı bir imajla kendini yeniden kamuoyuna anlatma denemesi yapıyor. Belgesel, markanın geçmişteki kadın düşmanlığı, zorbalık ve taciz kültürüne odaklanıyor ve yeni bir başlangıç yapmayı hedefliyor. Belgeselde, yeni Victoria’s Secret modelleri ve 'VS 20' adlı bir kadın sanatçı topluluğu yer alıyor. Marka, geçmişte sadece zayıf ve cis kadınların kanatlara layık olduğunu ilan eden eski CEO'sunun aksine, trans modeller, yerli aktivistler, büyük beden modeller ve çeşitli sanatçıları takımına dahil etti.
2 Ekim 2023

NASA'nın Mars gezgini Perseverance, Mars'ta 1,6 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde hareket eden bir 'toz şeytanı' görüntüledi. Bu görüntüler, Perseverance'ın Mars topraklarındaki 899'uncu gününde çekildi. Mars'taki toz şeytanları, Dünya'daki kasırgalardan daha zayıf ve daha küçük olup, gezegendeki tozun taşınması ve yeniden dağıtılmasının yollarından biridir.
2 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Ekonomist Özgür Demirtaş, Akbank yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Akbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, bankanın yönetim kademesinde değişiklikler olduğu belirtildi. Sabri Hakan Binbaşgil'in yönetim kurulu başkan yardımcısı, Eyüp Engin'in yönetim kurulu üyesi ve Cenk Kaan Gür'ün genel müdür olarak atandığı açıklandı. Demirtaş, 2018'den beri bankanın yönetim kurulu üyesiydi.
2 Ekim 2023

Norveç, dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olarak bilinir ve bu mutluluğun sırrı 'Friluftsliv' olarak adlandırılan bir yaşam biçimine dayanır. Friluftsliv, 'açık hava hayatı' anlamına gelir ve doğayla iç içe bir yaşamı ifade eder. Norveçliler, stresi azaltan ve farkındalığı artıran bu yaşam biçimini, ormanda yürüyüşten ağaç altında oturmaya kadar geniş bir yelpazede uygularlar. Norveçlilerin mutluluk formülü, açık havada zaman geçirmek, doğadan keyif almayı öğrenmek, yeşilden uzaklaşmamak, açık havada yemek yemek ve buluşmalara eğlence katmak olarak özetlenebilir.
1 Ekim 2023

Türkiye'de hakkında soruşturma açıldıktan sonra Avusturya'ya giden ve burada tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın Avusturya'daki faaliyetleri ve bağlantıları hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı. Korkmaz, tutuklu bulunduğu sırada Avusturyalı bir iş insanı tarafından ziyaret edildi. Bu iş insanı, Korkmaz'a ait şirketin işlettiği Paramount Otel'in işletmecisi olan bir diğer Avusturyalı iş insanıyla da bağlantılı. Korkmaz, 'kara para aklama', 'yasadışı para transferi' ve 'yargıya müdahale' suçlamalarıyla ABD'de de yargılanıyor.
1 Ekim 2023

Eris varyantı, Türkiye'deki Covid-19 vakalarını artırdı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok yerde vakaların sayısı hızla yükseldi. Hekimler, uzun süredir görmedikleri radyolojik görüntüler ve ölümlerle karşılaştıklarını belirtiyorlar. Hacettepe Tıp Fakültesi, hastanede yapılan PCR testlerinde pozitiflik oranının yüzde 3'ten yüzde 20'ye çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 verilerini paylaşmayı bırakması nedeniyle, hastalığın toplum sağlığına tam etkisi bilinmiyor. Uzmanlar, Eris varyantına karşı hazırlıklı olunması ve güncel aşıların bir an önce temin edilerek riskli gruplarda uygulanması gerektiğini söylüyor.
30 Eylül 2023

NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçirdi. Bu süre zarfında Rubio'nun kasları, beyni ve hatta bağırsaklarındaki bakteriler değişmiş olabilir. Uzayda yerçekiminin sürekli ağırlığının eksikliği, kas ve kemik kütlesinin hızlı bir şekilde azalmasına yol açar. Uzayda geçirilen süre boyunca omurgalarının hafifçe uzaması nedeniyle astronotların boyları biraz uzayabilir. Uzayda uzun süre radyasyona maruz kalan astronotlar DNA hasarı belirtileri gösteriyor. Ayrıca, uzayda geçirilen süre boyunca beyin yapısında ve gen ifadesinde değişiklikler görülebilir.
30 Eylül 2023

Guardian gazetesi yazarı Hilary Osborne, meme kanseri teşhisi konduktan sonra yaşadıklarını ve öğrendiklerini anlattı. Meme kanserinin çeşitli türleri olduğunu, herkese aynı tedavinin uygulanmadığını, kemoterapinin menopozu erkene çekebileceğini ve erken tanının hayat kurtardığını belirtti. Ayrıca, kemoterapinin saç dökülmesine neden olabileceğini, ancak tüm saçların dökülmeyebileceğini ve burun kıllarının da dökülebileceğini ifade etti. Osborne, mastektomi sonrası bile dikkatli olunması gerektiğini ve BRCA genlerinin meme kanseri riskini artırdığını vurguladı.
30 Eylül 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'na göre, mevcut hızla kadın-erkek eşitliğine ulaşmak 131 yıl sürecek. Türkiye, bu yıl beş basamak gerileyerek 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 'ekonomik katılım ve fırsat', 'eğitim imkanı', 'sağlık ve hayatta kalma' ve 'siyasi katılım' kategorilerinde düşük sıralamalarda bulunuyor. İzlanda, Norveç ve Finlandiya ise listenin en tepesinde yer alıyor.
30 Eylül 2023

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri B Grubu ilk maçında Sırbistan'ı 3-1 mağlup etti. Takım, gruptaki ikinci maçını Slovenya'yla oynayacak. Türkiye, grupta ev sahibi Japonya'nın yanı sıra ABD, Slovenya, Sırbistan, Tunus, Mısır ve Finlandiya'yla mücadele edecek. Grupta ilk 2 sırayı alan takımlar 2024 Paris bileti alacak.
30 Eylül 2023

Libya Ulusal Birlik Hükümeti, ülkede yaşanan sel nedeniyle 64 kişinin daha cesedine ulaşıldığını duyurdu. Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran 'Daniel Fırtınası' Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Libya'da sel nedeniyle dört binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 8 bin 500'den fazla kişinin halen kayıp olduğunu açıklamıştı.
30 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

Bir zamanlar sınıfta karalama yaptığı için başı belaya giren 13 yaşındaki Britanyalı Joe Whale, şimdi Nike ile çalışıyor. Ailesi, karalama şikayetlerinden sonra Whale'ın yeteneğini keşfetti ve onu resim kursuna gönderdi. Bugün, Joe'nun yeteneği ona Nike anlaşmaları, çocuk kitaplarını resimleme fırsatları ve hatta Prens William ile Kate'le çalışma imkanları sağladı.
29 Eylül 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Plajı'nda suların çekilmesi sonucu iki bin yıllık bir tuz tesisi ortaya çıktı. Tesis, Kaunos Antik Kenti'nde 2005 yılında yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Kazı başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, tesisin antik dönemde mühendislik harikası bir yöntemle kurulduğunu ve yılda ortalama 4-5 ton tuz üretildiğini belirtti. Üretilen tuzların çuvallarla limana taşınarak gemilerle Yunanistan ve adalara ihraç edildiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023
İşaretlediklerim