Video oyunu geliştiricisi Epic Games, çalışanlarının yaklaşık yüzde 16'sını işten çıkaracağını duyurdu. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Sweeney, ayrıca geçen yıl satın aldıkları çevrimiçi müzik platformu Bandcamp'in müzik lisanslama platformu Songtradr'a satılacağını ve çocuklar için dijital deneyim oluşturma araçları sağlayan SuperAwesome hizmetinin büyük kısmının devre dışı bırakılacağını belirtti. Sweeney, şirketin bir sonraki evrimine yatırım yaptıklarını ve popüler oyunları Fortnite'ı 'meta evrenden ilham alan bir ekosistem' olarak büyüttüklerini ifade etti.
29 Eylül 2023

İstanbul'da bulunan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, Dünya Denizcilik Günü nedeniyle mavi renkle ışıklandırıldı. Bu özel gün için yapılan aydınlatma, denizciliğin önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi. Aydınlatma, sabahın ilk ışıklarına kadar devam edecek.
29 Eylül 2023

Çin'deki Yünnan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yasadışı ticareti yapılan pangolinlerin pul örneklerini inceleyerek yeni bir tür keşfetti. 'Manis mysteria' adı verilen bu yeni tür, genetik farklılıklarla belirlendi ve fiziksel özellikleriyle ayırt edilmesi zor olduğu için 'kriptik tür' olarak sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu keşfin pangolinlerin neslini koruma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırabileceğini belirtti. Pangolinler, özellikle Asya'da yasadışı ticareti yapılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir türdür.
28 Eylül 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 aşılarının güvenli ve etkili olduğunu belirtti. Özellikle Avrupa ve ABD'de son 28 günde Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar ve yoğun bakıma kabullerin arttığını söyledi. DSÖ'nün Covid-19'a Karşı Mücadele Teknik Heyeti Lideri Maria Van Kerkhove, Covid-19'un yaygın yeni varyantları olan EG.5.1 (Eris) , XBB.1.5 ve BA.2.86'nın (Pirola) ciddiyet düzeyinde bir değişiklik tespit etmediklerini ifade etti.
27 Eylül 2023

Türkiye'de yaklaşık 10 milyon insanın solunum yolu hastalıklarıyla mücadele ettiği ve bu hastalıkların toplumsal ve ekonomik yükünün büyük oranda önlenebileceği düşüncesiyle 17 uzmanlık ve altı hasta derneği Türkiye Solunum Koalisyonu'nu kurdu. Koalisyon, 2030 yılı sonuna kadar akciğer hastalıklarından ölümleri üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'de tütün ve tütün ürünlerinin kontrolünün zayıfladığına ve sigara kullanım oranının arttığına dikkat çekiyor. Koalisyon, solunum sistemi hastalıklarının altında yatan temel risk faktörlerine karşı etkili bir kontrol programının uygulanamadığını belirtiyor.
27 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Ukraynalı Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve parlamentoda ayakta alkışlattı. Bu durum tepkilere neden oldu ve Rota, istifa çağrılarına bir süre direndikten sonra istifa etti. Rota, istifa konuşmasında pişmanlığını dile getirdi.
27 Eylül 2023

Erdemoğlu Holding, Sasa'da hakim ortak oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre, holding iki gün önce 1 milyon TL'lik Sasa hissesi satın aldı. Bu alım sonucunda Erdemoğlu Holding'in Sasa'daki payı yüzde 58,6'ya ulaştı. Sasa hisseleri, 2022'nin sonlarına doğru gündeme gelmişti ve hisse değeri bir yıl içinde yedi katına çıkmıştı.
27 Eylül 2023

ABD'de bir mahkeme, eski Başkan Donald Trump ve şirketi 'Trump Organization'ın, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve başkalarını dolandırdığına karar verdi. Yargıç Arthur Engoron, Trump ve şirketin yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söylediğini belirtti. Engoron, Trump'ın bazı işletme ruhsatlarının feshedilmesi direktifini verdi ve şirketin operasyonlarının bağımsız bir gözlemci tarafından denetleneceğini aktardı. Duruşma aralık ayına kadar uzayabilir.
27 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği ve birçok uzmanlık derneği, Covid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlatarak, yeni mRNA aşılarının (XBB.1.5 suşunu içeren) temin edilip yüksek riskli gruplara uygulanmasının hayati önemde olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün aşılama önerilerini güncellediği ve yüksek riskli grupların belirlendiği belirtildi. Ayrıca, birçok ülkenin eski aşıları bırakıp güncellenmiş Covid-19 aşılarına geçtiği, ancak Türkiye'nin bu konuda bir adım atıp atmadığına dair Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir açıklama yapmadığı ifade edildi.
26 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin, Etiyopya'nın Tigray bölgesine gıda yardımlarını kesmesi sonucu 1300'den fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti. Tigray'daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, Etiyopya'ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine yardımları askıya almıştı.
26 Eylül 2023

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, 2026 Avrupa Şampiyonası'nın ev sahipliğinin Türkiye'de olacağını açıkladı. Şampiyonanın ortak bir ev sahipliği olacağını belirten Üstündağ, final aşamalarının da Türkiye'de gerçekleşeceğini ifade etti. Ayrıca 2027 için de görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
26 Eylül 2023

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş ile 2023-2024 sezonundan başlamak üzere üç sezon için geçerli olacak stadyum isim hakkı ve reklam sözleşmesi imzalandığını duyurdu. 2023-2024 sezonu için anlaşma bedelinin başarı primi dahil toplam 230 milyon 383 bin 150 lira ve artı KDV olduğu belirtildi. 2024-2025 ve 2025-2026 sezonlarına ilişkin tutarlar, 2023-2024 sezonuna ilişkin belirlenen tutarlara Türkiye İstatistik Kurumunca yayınlanan TÜFE oranı eklenmesi suretiyle bulunacak.
26 Eylül 2023

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da bu yıl kolera salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 94'e çıktı. Ülkenin 23 eyaletinde son bir ayda 201 yeni kolera vakası kaydedildi. Ocak ayından bu yana ülkede toplamda 2 bin 860 kolera vakası görüldü. Nijerya'da temiz su yetersizliği ve etkin tıbbi müdahale yapılamaması hastalık ve ölüm riskini artırıyor.
25 Eylül 2023

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

Turkcell'in yeni genel müdürü Bülent Aksu'nun görevine son verildi. Aksu, Mart 2020'den beri şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu ve 14 Eylül'de genel müdür olarak atanmıştı. Ancak, şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Aksu'nun görevine 25 Eylül 2023 tarihinden itibaren son verildiği belirtildi.
25 Eylül 2023

Kanada Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasının ardından, İkinci Dünya Savaşı'nda Naziler için savaşan Yaroslav Hunka'yı 'savaş kahramanı' olarak tanıttı ve teşekkür etti. Ancak Hunka'nın Nazi tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kaldı ve özür diledi. Rota, özür dileme sürecinde, bu eyleminin tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.
25 Eylül 2023

A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı yedi maçı da kazanarak olimpiyat biletini aldı ve 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Olimpiyatlara gitmeye hak kazanan yedi ülke, elemelerin sona ermesiyle belirlendi. A grubunu ilk iki sırada tamamlayan Dominik Cumhuriyeti ve Sırbistan, B grubunu ilk iki sırada tamamlayan Türkiye ve Brezilya, C grubunu ilk iki sırada ABD ve Polonya olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. Ev sahibi Fransa da olimpiyatlara doğrudan katılacak.
25 Eylül 2023

2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı yedi maçı da kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Son maçında Belçika'yı 3-0 mağlup eden Filenin Sultanları, tüm maçlarını kazanan tek takım oldu. Ayrıca, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde etti ve 2023 sezonunu üç kupayla noktaladı.
24 Eylül 2023

Adli tıp uzmanı Dr. Ayşe Uğurlu, sağlık, hukuk ve insan hakları örgütlerinin ortak basın açıklamasına katıldığı için kamu görevinden açığa alındı. Uğurlu, 2020'de avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın adil yargılanma talebiyle başlattıkları açlık grevi sürecinde, avukatların sağlık durumlarının kötüleşmesi ve zorla müdahalenin gündeme gelmesi nedeniyle düzenlenen basın toplantısına katılmıştı. Uğurlu, adli süreç tamamlanmadan sağlık müdürlüğü ve sağlık bakanlığı üzerinden soruşturma açıldığını ve memuriyet görevinden ihracının talep edildiğini belirtti. Uğurlu'nun durumu, İnsan Hakları için Hekimler, Latin Amerika ve Karayipler İşkence Cezasızlık ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Sağlık Kuruluşları Ağı ve Dünya Tabipleri Birliği tarafından kınandı.
23 Eylül 2023

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni koronavirüs varyantları Eris ve XXB’den korunmak için risk grubundakilere maske takmayı önerdi. Azap, Covid-19'un henüz mevsimsel bir hastalığa dönüşmediğini, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişebileceğini belirtti. Ayrıca, risk grubundakilerin test yaptırmalarının önemini vurguladı ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu ifade etti. Üçüncü nesil mRNA aşısının Türkiye'ye henüz gelmediğini belirten Azap, risk grubunda olmayanların eski aşıyı olmalarına gerek olmadığını, ancak yüksek riskli gruptakilerin mRNA aşısını yaptırabileceklerini söyledi.
23 Eylül 2023
İşaretlediklerim