Abu Dabi merkezli yatırım şirketi Mubadala, Getir'in nihai kontrolünü devralmak için Türkiye Rekabet Kurumu'na başvurdu. Bir zamanlar 12 milyar dolar değer biçilen Getir, Britanya pazarından çekilmiş ve yeniden yapılandırma sürecine girmişti. Getir'in kurucusu Nazım Salur'un şirketin diğer varlıklarını yönetmesi beklenirken, Türkiye'deki operasyonlarda çoğunluk hissesinin Mubadala'ya ait olacağı iddia ediliyor. Bu hamle, Britanya ve Avrupa'daki tasfiyeyi kolaylaştırmayı ve Türkiye pazarındaki yatırım payını büyütmeyi hedefliyor.
6 Eylül 2024

Avrupa Birliği Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, Dünya 2024'te en sıcak yazını yaşadı. Ağustos 2024, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak en sıcak ağustos ayı olarak kaydedildi. Haziran-Ağustos 2024 dönemi, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece aşarak küresel ölçekte en sıcak yaz oldu. Avrupa'da sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aşarken, bazı bölgelerde ortalamanın altında kaldı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, sera emisyonlarını azaltmak için acil önlem alınmazsa bu tür aşırı sıcaklık olaylarının daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.
6 Eylül 2024

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024 yılı için belirlenen yüzde 41,5'lik enflasyon beklentisinin gerçekçi olduğunu belirtti. Turan, 2025 yılı enflasyon oranını ise iyimser bulduklarını ve 2026'da tek haneli enflasyonun yakalanabileceğini ifade etti. Ayrıca, büyüme beklentisindeki aşağı yönlü revizyonun işsizliği artıracağını ve nitelikli insan kaynağını çekecek politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.
5 Eylül 2024

ABD'nin Georgia eyaletinde, Winder şehrindeki Apalachee Lisesi'nde 14 yaşındaki Cold Gray tarafından düzenlenen silahlı saldırıda dört kişi öldü, en az dokuz kişi yaralandı. FBI, Gray'in Mayıs 2023'te bir okulda silahlı saldırı düzenleme tehdidinde bulunduğu ihbarları üzerine sorgulandığını açıkladı. Gray'in babasının evinde av tüfekleri bulunduğu, ancak babasının oğlunun bu silahlara doğrudan erişimi olmadığını belirttiği ifade edildi. FBI, o dönemde tutuklama veya ek işlem için bir sebep olmadığını belirtti.
5 Eylül 2024

Dünya Bankası'nın raporuna göre, 2022'den bu yana dünya genelinde 400 milyon öğrenci iklim değişikliği nedeniyle eğitimden mahrum kaldı. Düşük gelirli ülkelerdeki çocuklar, daha zengin ülke çocuklarına göre her yıl ortalama 18 gün eğitim alamadı. Raporda, iklim değişikliğinin eğitim sistemleri üzerindeki olumsuz etkileri ve bu etkileri azaltmak için alınabilecek düşük maliyetli önlemler vurgulanıyor. Ayrıca, öğrencilerin iklim krizi konusunda bilgi ve beceri eksikliği yaşadığı belirtiliyor.
5 Eylül 2024
İşaretlediklerim