Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, ülkede devam eden hükümet karşıtı protestoların ardından Ulusal Kongre'den Aralık 2023'te erken seçim yapılmasını talep etti. Ancak Kongre, bu talebi reddetti ve seçimlerin Nisan 2024'te yapılmasına karar verdi. Protestolar, eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınmasıyla başlamıştı ve göstericiler Boluarte'nin istifasını, erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor. Ombudsmanlık Ofisi, gösterilerde 60 kişinin öldüğünü ve 1658 kişinin yaralandığını bildirdi.
28 Ocak 2023

Yunanistan'ın Fourlis Grubu, Türkiye'de bulunan 12 Intersport ve The Athlete’s Foot mağazasının işletme haklarını kapsayan Intersport Atletik Mağazacılık'ın tüm hisselerini Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi'ne satma konusunda anlaşma imzaladı. İşlemde Intersport'un borçlar dahil değeri 3 milyon avro olarak belirlendi, ancak satış fiyatı açıklanmadı.
27 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Kraken' adı verilen ve şu ana kadar saptanmış en bulaşıcı Covid-19 varyantı olan XBB.1.5, dünya genelinde hızla yayılmaktadır. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı'nın bu varyantın ülkede olup olmadığına dair bilgi paylaşmadığı ve DSÖ'ye altı aydır veri göndermediği belirtiliyor. Uzmanlar, Türkiye'de varyant takibinin yeterince yapılmadığından şüphe ediyorlar. Ayrıca, Türkiye'de Covid-19 ile ilgili güncel verilerin paylaşılmadığı ve aşı önerilerinin güncellenmediği ifade ediliyor.
27 Ocak 2023

Haiti'de çetelerin saldırıları sonucu öldürülen 10'dan fazla güvenlik gücü üyesinin ardından polisler, Başbakan Ariel Henry'nin özel konutuna taşlı ve molotofkokteyli saldırılar düzenledi. Başbakan Henry, Arjantin'den döndüğünde polislerin protestosu nedeniyle havalimanında mahsur kaldı ve yoğun güvenlik önlemleri altında konutuna götürüldü. Ülkede Nisan 2022'den bu yana silahlı grupların çatışmaları sonucu 500'den fazla kişi öldü ve 3 bini aşkın kişi evlerini terk etti. Haiti'de son bir yılda suikast, deprem, enflasyon, kolera ve şiddet olayları toplumsal huzursuzluğu artırdı.
27 Ocak 2023

Dünya genelinde ve Türkiye'de Strep A bakterisi kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Ankara'da üç yaşındaki bir çocuğun bu bakteri nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrası konu Türkiye'de gündeme geldi. Pandemi sırasında azalan enfeksiyon oranları, pandemi önlemlerinin kalkmasıyla tekrar artış gösterdi. Bu bakteri, özellikle çocuklar ve çocuklarla temas halinde olan yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor ve tedavi edilmezse ölümcül olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve sağlık otoriteleri, bu enfeksiyonların yayılımını takip etmek ve erken tanı koymak için çeşitli önlemler alınmasını öneriyor.
26 Ocak 2023

Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte bulunan Dünya'nın iç çekirdeği, sismik ölçümlere göre artık yüzeyden daha yavaş dönüyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, iç çekirdek 1970'lerin başında gezegenin geri kalanından biraz daha hızlı dönmeye başlamış, ancak 2009 yılı civarında yavaşlamış. Araştırmacılar, iç çekirdeğin dönüş hızındaki bu değişimin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi için geçen süredeki küçük değişimlerle uyumlu olduğunu belirtiyorlar. Diğer uzmanlar ise bulgular konusunda temkinli yaklaşıyor ve Dünya'nın merkeziyle ilgili gizemlerin devam ettiğini vurguluyorlar.
26 Ocak 2023

Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya, yüksek enflasyon ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve döviz kurlarının sabitlenmesinin sektörleri sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Kaya, 2023 yılı için dolar kuru beklentisinin üretim ve istihdamı koruyabilmek adına 25 TL, karlılık için ise 30 TL olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, finans kuruluşlarının daha uygun koşullarda kredi sağlaması gerektiğini belirtti.
26 Ocak 2023

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, Associated Press'e verdiği röportajda eşcinsellik, ABD'deki silahlı katliamlar, sağlık durumu ve emeklilik planları gibi konularda görüşlerini açıkladı. Eşcinselliği günah olarak gördüğünü ancak suç olmadığını belirtti ve LGBTİ+ topluluğuna yönelik ayrımcılığa karşı eleştirilerini yineledi. ABD'deki silahlı katliamlar konusunda silah sanayisini eleştirdi ve insanların öldürmeye yardım etmek yerine yaşama yardım etmeye odaklanması gerektiğini vurguladı. Cinsel istismar vakaları hakkında ise Kilisenin daha çok yol kat etmesi gerektiğini kabul etti.
26 Ocak 2023

Toyota'nın CEO'su Akio Toyoda, 2009 yılından bu yana sürdürdüğü görevini şirketin CBO'su Koji Sato'ya bırakıyor. Akio Toyoda, şirketin yönetim kurulu başkanlığını üstlenecek. Geçtiğimiz yıl bir şirket toplantısında görevi devretme niyetini açıklayan Toyoda'nın yerine geçecek olan Koji Sato, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren şirketin operasyonlarını yönetecek.
26 Ocak 2023

Britanya'da GMB sendikasına bağlı yaklaşık 300 Amazon çalışanı, saatlik ücretlerine yapılan yüzde 5'lik artışı yetersiz bularak greve başladı. Çalışanlar, saatlik ücretlerinin 10,5 sterline (243 lira) çıkmasını 'gülünç' bulduklarını ve ağır çalışma koşullarından şikayetçi olduklarını belirtti. İşçiler, haftada 60 saate kadar çalıştıklarını ve en az 15 sterlin saatlik ücret talep ettiklerini ifade etti. Amazon ise 2018'den bu yana işçilere yüzde 29 oranında zam yaptıklarını savunuyor.
25 Ocak 2023

Microsoft 365 servislerine, aralarında Microsoft Teams, Exchange Online, Outlook, SharePoint Online, OneDrive for Business, Microsoft Graph, PowerBi, M365 Admin Portal, Microsoft Intune, Microsoft Defender for Cloud Apps ve Microsoft Defender for Identity'nin de bulunduğu çeşitli servislere dünya genelinde erişim sorunları yaşanmaktadır. Sorun, Türkiye dahil birçok ülkedeki kullanıcıları etkilemektedir. Microsoft, ağ yapılandırmasından kaynaklanan bu sorunu çözmek için çalışmalarını sürdürmektedir.
25 Ocak 2023

Adidas, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda kullanılacak olan futbol topunu helikopterle tanıttı. Bu yıl 11. kez düzenlenecek olan turnuva, Temmuz ayında Yeni Zelanda ve Avustralya'da gerçekleştirilecek. Turnuvanın açılış töreni 20 Temmuz 2023'te, final maçı ise 20 Ağustos'ta yapılacak. Turnuvada 32 takım mücadele edecek ve resmi maskotun adı 'Tazuni' olarak belirlenmiştir.
25 Ocak 2023

Yeni Zelanda'da Jacinda Ardern'ın görevi bırakmasının ardından İşçi Partisi'nin yeni lideri Chris Hipkins, başkent Wellington'da düzenlenen yemin töreniyle resmi olarak başbakanlık görevine başladı. Hipkins, aynı zamanda Ulusal Güvenlik ve İstihbarat Bakanlığı görevini de üstlendi. Yeni Zelanda'da 14 Ekim'de genel seçimlerin yapılması planlanıyor. Ardern, başbakanlık görevini bıraktığını ve Ekim'deki seçimlerde yarışmayacağını açıklamıştı.
25 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla ilgili son sekiz haftada 170 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu rakamların sadece rapor edilenler olduğunu ve gerçek sayının daha yüksek olabileceğini ifade etti. DSÖ'nün Covid-19 Acil Durum Komitesi'nin, salgının halen küresel bir acil durum teşkil edip etmediğini tartışmak üzere toplanacağını duyurdu. Ghebreyesus, aşılamada yaşanan eksiklikler ve sağlık sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle virüsün öldürmeye devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.
25 Ocak 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları, yoksul mahallelerde yaptıkları saha ziyaretlerinde annelerin yetersiz beslenmesi sonucu birçok bebeğin erken doğduğunu tespit etti. Bu durum üzerine belediye, hamile kadınlara yönelik 'İzmir95' adlı gıda yardımı projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, gebeliklerinin dördüncü ayından itibaren annelere gıda yardımı yapılıyor ve doğumdan sonra çocuk bir yaşına gelene kadar aileler ziyaret ediliyor. Ayrıca, 0-3 yaş arası bebeklerin gelişimi için de yardım paketleri sağlanıyor ve yoksul mahallelerdeki ailelere düzenli gıda yardımı yapılıyor.
24 Ocak 2023

Trendyol GO kuryeleri, kötü çalışma koşulları ve düşük zam oranları nedeniyle iş bırakma eylemi yapmıştı. Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası'nın açıklamalarına göre, Trendyol geri adım atarak gerekli düzenlemeleri yapacağını duyurdu. Trendyol'un yaptığı açıklamada, kuryelerin kazançlarında önemli oranda artış yapıldığı ve kuryelerin görüşlerinin dikkate alındığı belirtildi.
24 Ocak 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişi trans yağların olumsuz sağlık etkilerine karşı korumasız durumda. 43 ülke, gıdalardaki trans yağlarla mücadelede etkili önlemler alarak 2,8 milyar insanı koruma altına almış. Ancak hala trans yağ tüketimi, her yıl yaklaşık 500 bin erken ölüme yol açıyor. DSÖ, 2018'de endüstriyel olarak üretilen trans yağların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu ve bu konuda ilerleme kaydedilmesine rağmen tam anlamıyla bir koruma sağlanamadığı belirtiliyor.
24 Ocak 2023

ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, Avrupa'daki ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişiden yüzde 65'inin, yani yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2024'e kadar işten çıkarılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikada içten yanmalı motorlu araç üretiminin durdurulup elektrikli araç üretimine geçilmesi kararı sonrasında geldi. Alman IG Metall sendikası, işten çıkarmaların özellikle Almanya'daki tesisleri etkileyeceğini ve karara karşı direniş göstereceklerini belirtti. Ford yönetimi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
23 Ocak 2023

Forbes dergisi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan 50 yaş üstü başarılı 50 kadını belirlediği listesine Türk girişimciler Gülden Türktan ve Gamze Cizreli'yi ekledi. Gamze Cizreli, Türkiye ve birçok ülkede restoran zinciri işleten bir girişimci olarak tanımlanırken, Gülden Türktan ise G20'nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20'nin kurucu başkanı olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim