Türk Hava Yolları (THY), 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren çalışanlarının ücretlerine enflasyon farkı ve ek olarak yüzde 4,6 oranında bir artış yapılacağını duyurdu. Bu karar, THY ile Hava-İş Sendikası arasında yapılan 27'nci dönem toplu iş sözleşmesi çerçevesinde alındı. 2022 yılı ikinci altı aylık dönemin enflasyon oranı yüzde 15,4 olarak açıklanmıştı.
23 Ocak 2023

Böbrek nakli olan Selma Dilek ve karaciğer nakilli Teoman Erdoğan, 15-22 Nisan'da Avustralya'nın Perth şehrinde gerçekleşecek Dünya Organ Nakilliler Şampiyonası'nda yarışacak. Teoman Erdoğan, 2013 yılında siroz teşhisi konulduktan sonra zorlu bir sürecin ardından karaciğer nakli olmuş ve spor hayatına devam etmiştir. Erdoğan, nakil sonrası kazandığı başarıları ve madalyaları, organ nakli olan kişilerin de spor yapabileceğini göstermek ve Türkiye'de düşük olan organ bağışı oranlarını artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Ayrıca, Türkiye'de organ nakilli sporcuların sayısının artması ve bu alanda bir federasyon kurulması gerektiğini vurguluyor.
22 Ocak 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep eden protestocular ile polis arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 60'a çıktı. Başkent Lima ve diğer kentlerde binlerce kişi sokağa döküldü. Puno şehrinde bir kişinin ölümüyle bu sayı arttı. Lima'daki San Marcos Ulusal Üniversitesi'nde polis 200 öğrenciyi gözaltına aldı. Cumhurbaşkanı Boluarte, protestoculara diyalog çağrısında bulundu, ancak protestocular Boluarte'nin istifasını, erken seçimin ilan edilmesini ve gözaltında bulunan eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun serbest bırakılmasını talep ediyor.
22 Ocak 2023

Karaciğer ve böbrek nakli olan Selma Dilek ve Teoman Erdoğan, organ bağışının önemine dikkat çekmek için uluslararası şampiyonalarda yarışıyorlar. Türkiye'de 2022'nin başından itibaren 4 bin 322 organ nakli gerçekleşmiş ve 21 binden fazla hasta organ beklemekte. Dilek ve Erdoğan, kendi yaşadıkları zorlukları aşarak sporla uğraşmaya devam ediyor ve başarılar elde ediyorlar. Ancak sponsor bulma ve mevzuatla ilgili zorluklar yaşadıklarını belirtiyorlar. Dilek, organ nakli olanların da üretken ve aktif olabileceğini göstermek istiyor.
22 Ocak 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 8 Ocak'taki Ulusal Kongre baskını sırasında yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Ordu Komutanı General Julio Cesar de Arruda'yı görevden aldı. Arruda, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro tarafından 30 Aralık 2022'de bu göreve atanmıştı. Lula daha önce, polis ve ordudan bazı kişilerin baskını gerçekleştiren Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını iddia etmişti. Baskın sırasında 1800 kişi gözaltına alınmıştı.
22 Ocak 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, görevinden istifa ederek yerini Greg Peters ve Ted Sarandos'a bıraktı. Hastings, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edecek. Ayrıca, Bela Bajaria ve Scott Stuber yeni görevler alarak yönetimde yer alacaklar. Hastings, gelecekte hayır işlerine daha çok zaman ayırmayı planladığını belirtti.
20 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, hareket halindeki aracın yolcu koltuğunda emniyet kemeri takmadan seyahat ederken görüntülendi. Polis, görüntülerle ilgili inceleme başlattı. Sunak, durum için özür diledi ve hatalı davranış olduğunu kabul etti. Muhalefet ve Liberal Demokrat Parti yetkilileri, Sunak'ı bu davranışı ve diğer konulardaki performansı nedeniyle eleştirdi.
20 Ocak 2023

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, konutunda ve kişisel ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak pişmanlık duymadığını ve avukatlarının talimatlarına uyduğunu ifade etti. Kaliforniya'daki doğal afet bölgelerini ziyaret ederken gazetecilerin bu konudaki sorularına maruz kalan Biden, Amerikan halkının neden afetle ilgili sorular sormadığını anlamadığını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca, bulunan belgelerin hemen Ulusal Arşivlere ve Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğini ve konunun çözümü için ilgili birimlerle işbirliği yapıldığını kaydetti.
20 Ocak 2023

Paris Saint-Germain (PSG), Suudi Arabistan'ın Al-Nassr ve Al Hilal takımlarının karması ile oynadığı Riyad Sezon Kupası maçını 5-4 kazandı. Maç, futbol dünyasının iki büyük yıldızı Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo'yu karşı karşıya getirdi. Messi maçın 3. dakikasında gol atarak PSG'yi öne geçirdi, Ronaldo ise 34. dakikada penaltıdan skoru eşitledi ve ilk yarı 2-2 sona erdi. İkinci yarıda atılan karşılıklı gollerle PSG, maçı 5-4 kazanarak sahadan galip ayrıldı.
20 Ocak 2023

Türkiye'de iki Michelin yıldızı alarak bu başarıya ulaşan tek şef olan Fatih Tutak, 14 Şubat'ta açılacak olan The Peninsula İstanbul otelinin 'Gallada' adlı restoranında direktör şef olarak görev yapacak. Peninsula Grubu, Tutak'ın Michelin yıldızı almasından önce onunla anlaşmıştı. Tutak, restoranda Türk-Asya mutfağından lezzetler sunacak ve bu alanda liderlik edecek.
19 Ocak 2023

Bülent Emrah Parlak ve Burcu Gönder, üç yıl önce boşanmalarının ardından 'Üç Günlük Dünya' adlı komedi filminde bir araya geldi. Film, 21 Nisan'da vizyona girecek ve Parlak ile Gönder, filmde karı-koca rollerini canlandıracak. Caner Erzincan'ın yönettiği filmde, birçok tanınmış oyuncu da yer alıyor. Hem Parlak hem de Gönder, eski eşler olarak aynı projede yer almanın mizahını yaptıklarını ve işlerini profesyonelce yürüttüklerini belirtiyor.
19 Ocak 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1459 kişiden 140'ına süresiz önleyici gözaltı kararı aldı. Bu kişiler, kamu malına zarar vermek, demokratik hukuk üstünlüğünü şiddetle ortadan kaldırmak ve darbe girişimi suçlarından yargılanacaklar. Bolsonaro destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak düzenlenen protestolarda ulusal kongre, devlet başkanlığı sarayı ve yüksek mahkemeyi basmışlardı. Gözaltına alınanların sayısı 1800'e ulaşmış ve Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te devlet başkanı olarak yemin etmişti.
19 Ocak 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, kritik komitelere aşırı sağcı milletvekillerinin atanması ülkede tartışma konusu oldu. Marjorie Taylor-Greene, Lauren Boebert ve Paul Gosar gibi isimlerin Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi'ne atanması, Biden yönetimine yönelik baskının artacağının sinyalini verdi. Cumhuriyetçiler, Biden ailesinin ticari faaliyetlerini de dahil olmak üzere bir dizi konuyu soruşturmayı planlıyor. Öte yandan, özgeçmişinde yalanlar söylediği ortaya çıkan George Santos'un da iki komiteye atandığı belirtildi.
19 Ocak 2023

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 6 yıllık başbakanlık görevini en geç 7 Şubat'ta bırakacağını ve 14 Ekim'de yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Ardern, görevi sürdürme konusunda yeterli olmadığını hissettiğini ve devam etmesinin ülkeye zarar vereceğini belirtti. 2017 yılında dünyanın en genç kadın başbakanı olarak seçilmişti.
19 Ocak 2023

İran'da eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, rejime karşı propaganda yapmak ve mukaddesata hakaret etmek suçlarından toplam 52 ay hapis cezasına mahkum edildi. Faize Haşimi, Mehsa Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınmış ve göstericileri kışkırtmakla suçlanmıştı. Haşimi, geçmişte yaptığı açıklamalarla da İran rejimine karşı sert eleştirilerde bulunmuş ve tepki çekmişti. Avukatı Nida Şems, Haşimi'nin beş yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.
18 Ocak 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kırılgan' olarak nitelendirdiği ülkelere yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğu bir dönemde döviz rezervlerinin artış göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dost ülkelerin destek verdiği' yönündeki açıklamaları bu durumu destekler nitelikte. Suudi Arabistan daha önce Merkez Bankası'na beş milyar dolar yatıracağını duyurmuştu ve el-Cedan, Pakistan, Türkiye ve Mısır gibi ülkelere istikrar sağlamak amacıyla yatırım fırsatları aramaya devam edeceklerini belirtti.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim