Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle ihtar puanı uygulaması kaldırıldı. Önceki yönetmelikte, denetimlerde tespit edilen aksaklıklar nedeniyle ihtar puanı verilen ve bu puanları belli miktara ulaşan aile hekimlerinin sözleşmeleri feshediliyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin bir kararı gereğince bu uygulama kaldırıldı ve aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının uyacağı disiplin kuralları yeniden düzenlendi. Aile hekimlerinin disiplin işlemlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan hükümler uygulanacak.
29 Temmuz 2023

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) ödemeyen araç sahipleri, araçlarını trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV için, araç sahipleri en az 4 bin 240 lira ödeyecek. Araç satışları da ek MTV ödemesini gerektirecek. Deprem nedeniyle ağır hasar gören veya kullanılamaz hale gelen taşıtlar ve deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.
28 Temmuz 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix, Disney +, Amazon Prime Video, Mubi, Bein ve Blu TV’deki bazı yapımları 'Türk aile yapısına aykırı' buldu ve bu platformlara para cezası verdi. RTÜK, bu yapımlarda cinsiyetin, cinselliğin ve ilişkilerin sınırlarının tanınmaması, evrensel aile formunun değiştirilmesi, müstehcenlik içeren sahnelerin detaylı bir şekilde gösterilmesi ve bunların normalleştirilmesi gibi sebeplerle ailenin korunması ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Ayrıca, Virgin Radyo'da yayınlanan bir programda çocukların dinleyebileceği zaman dilimindeki gayri ahlaki, cinsellik ve müstehcenlik üzerine yapılan konuşmaları da yayıncılık ilkelerine aykırı buldu ve bu kuruluşa da para cezası verilmesini kararlaştırdı.
26 Temmuz 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a reklam verilmesini yasakladı. Kararın gerekçesi olarak Twitter'ın temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'a dayanarak alınan karar, Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, Türkiye'de yerleşik vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler, Twitter'a yeni reklam veremeyecek.
21 Temmuz 2023

Memur maaşlarıyla ilgili yasa teklifine ek olarak, Türkiye'de kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım fonları ve taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlar için sağlanan bazı vergi istisnaları kaldırılacak. Finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltilecek. İhracat yapan kurumlar için vergi indirimi 5 puana çıkarılacak ve taşınmaz satış karlarından sağlanan istisna oranı yüzde 50'den yüzde 25'e indirilecek. Bu düzenlemeler 1 Ekim 2023'ten itibaren geçerli olacak.
5 Temmuz 2023

Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altı çocukların sosyal medya platformlarına kaydolması ve kullanması için veli izni gerektiren bir tasarıyı kabul etti. Tasarıya göre, sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşını ve küçüklerin veli iznini doğrulaması gerekecek. Kurallara uymayan platformlara, dünya genelindeki cirosunun yüzde 1'ine kadar para cezası verilebilecek. Ayrıca, tasarı sosyal medya ve çevrim içi platformların, adli soruşturmalar kapsamında 10 günde elektronik içeriklerle ilgili yasal taleplere yanıt verme zorunluluğunu da içeriyor.
29 Haziran 2023

İtalya İçişleri Bakanlığı ve İtalya Futbol Federasyonu, futbolda antisemitizmle mücadele amacıyla bir niyet beyanı imzaladı. Bu çerçevede, Nazi lideri Adolf Hitler'i övmek için kullanılan 'Heil Hitler' selamına atfen İtalyan alfabesinin 8'inci harfi olan 'H'ye karşılık '88' sayısını sembol olarak kullanan futbolcuların bu sayıyı forma numarası olarak alması yasaklandı. Bu karardan Serie A'da oynayan iki oyuncu etkilenecek. Ayrıca, taraftarların da Nazizmi çağrıştırabilecek sembolleri kullanması ve antisemitik tezahüratlar yapılması durumunda maçın durdurulması gibi yaptırımlar getirildi.
27 Haziran 2023

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) değişiklikle SMA hastalarının ilaçlarına ulaşımı kolaylaştı. İlaç, SGK'nın Yurtdışı İlaç Listesi 4/C'den çıkarılarak, Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi 4/A kapsamına girdi. Bu düzenlemeyle, hastaların ilaca başlama ve ilaca devamla ilgili olarak TİTCK'in onay vermesini gerektiren 'puanlama' ya da 'değerlendirme' işleyişi kaldırıldı. Ancak, bu düzenleme SMA hastalığının Zolgensma adlı gen tedavisi, risdiplam etken maddeli ve Evrysdi isimli şurup formundaki SMA ilacına dair bir düzenlemeyi içermiyor.
26 Haziran 2023

European Policy Information Center (EPICENTER) tarafından hazırlanan ve Avrupa'daki yaşam tarzı düzenlemelerini değerlendiren Dadı Devlet Endeksi'ne (DDE) bu yıl Türkiye de dahil edildi. Türkiye, içki, tütün, e-sigara ve fast-food/meşrubat alanlarında uyguladığı yasaklar, düzenlemeler ve vergi oranlarına göre değerlendirilerek endekste birinci sırada yer aldı ve 'en az özgür' ülke olarak tespit edildi. Türkiye'nin genel skoru 54,2 olurken, en yakın rakibi 43,3 puanla Norveç oldu. Türkiye, dört temel kalemde üçünde birinci, tütün politikalarında ise üçüncü sırada yer aldı.
1 Haziran 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Dünyanın en büyük kripto borsası Binance, Kanada'daki sıkı regülasyonlar sebebiyle pazardan çekilme kararını duyurdu. Şirket, Kanada'daki sabitkoinler ve kripto borsalarına getirilen yatırımcı limitleri gibi yeni düzenlemelerin pazarı kendileri için dayanılmaz hale getirdiğini belirtti. Binance, Kanadalı düzenleyicilerle ilişki kurmaya devam etmeyi ve Kanadalı kullanıcıların daha geniş dijital varlık erişimine sahip olmaları durumunda pazara geri dönmeyi umduğunu ifade etti.
13 Mayıs 2023

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kumarı yasal hale getirmeye yönelik adımlar atabileceği yönünde sinyaller veriyor. Bloomberg ile konuşan kumar sektörü temsilcileri, hükümetin bu yönde bir adım atacağı konusunda umutlu olduklarını belirtiyor. Bazı hükümet yetkilileri kumarın yasallaştırılması için yakın gelecekte bir planları olmadığını ifade ederken, gayri resmi görüşmeler yapıldığına dair bilgiler de mevcut. ABD merkezli Wynn Resorts şirketi, BAE'de planladığı 3,9 milyar dolarlık yatırımın bir kısmının kumarı da içereceğini açıkladı. Şu anda İslami kurallarla yönetilen ülkede kumar oynamak iki yıl hapis cezası gerektiriyor.
5 Mayıs 2023

Avustralya, gençler arasında hızla yayılan ve 'yeni nesil nikotin bağımlılığı' olarak nitelendirilen elektronik sigaraların kullanımını sınırlamak için harekete geçti. Elektronik sigaralar için asgari kalite standartları getirilecek ve bu ürünler sadece eczanelerde satılabilecek. Sağlık Bakanı Mark Butler, elektronik sigaraların özellikle gençler arasında bağımlılık yarattığını ve liselerde davranış sorunlarına yol açtığını belirtti. Avustralya hükümeti, bu ürünlerin kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu ve özellikle daha önce sigara içmemiş gençlerin risk altında olduğunu ifade ediyor.
2 Mayıs 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddet sahneleri' gerekçesiyle beş kez yayın durdurma cezası aldı. Dizi oyuncuları ve izleyicileri bu kararı sansür olarak eleştirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yayınladığı dezenformasyon bülteninde bu durumun sansür olmadığını, yalnızca ceza uygulandığını belirtti. RTÜK, daha önce de benzer sahneler içeren bir diziye program durdurma cezası vermişti.
18 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

AKP, 13 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuruları sonrasında liste hazırlıklarını üst komisyon çalışmalarıyla tamamlamak üzere. CNN Türk'ün haberine göre, vekil listesindeki değişim oranının yüzde 50'nin üzerinde olması öngörülüyor. Üç dönem kuralı, kesintisiz üç dönem ve geçmişte aralıklarla üç veya daha fazla dönem görev yapmış olan mevcut 56 milletvekilini kapsayacak şekilde genişletildi. Bu isimler arasında Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve diğer önemli parti figürleri bulunuyor.
8 Nisan 2023

Türkiye'de lif, tohum ve ilaç etkin maddesi üretimi için kenevir yetiştiriciliği serbest bırakıldı. Sağlık profesyonelleri, bu durumun kamuoyunda serbest kullanım için bir zemin hazırlama amacı taşıdığını düşünüyor. Kenevirin tıbbi kullanımı sınırlı hastalıklar için etkili olmasına rağmen, yan etkileri ve bağımlılık riski taşıyor. Tütün endüstrisinin kenevir ürünlerine yatırım yaptığı ve bu alanda genişleme planları olduğu belirtiliyor. Kenevirin tıbbi olmayan kullanımı, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
5 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla iktidar çevresince eleştirilmiş ve RTÜK tarafından 'kadına karşı şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle beş program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası almıştır. Kararın uygulanması durumunda, beş hafta boyunca dizinin yerine RTÜK tarafından gönderilen belgeseller yayınlanacak. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri, RTÜK'ün bu kararına karşı Twitter üzerinden '#RTÜKKızılcıkŞerbetineDokunma' etiketiyle bir kampanya başlatmışlardır.
1 Nisan 2023

Fransa hükümeti, sosyal medya influencer'larının filtre kullanımını belirtmelerini zorunlu kılacak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı ayrıca, estetik cerrahi ve kripto para tanıtımlarını yasaklamayı planlıyor. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, bu düzenlemelerle ilk Avrupa ülkesi olacaklarını açıkladı. Tasarı, mecliste görüşülecek ve bir gözetim ekibi, influencer'ların paylaşımlarını denetleyecek. 2017'de yapılan bir başka düzenlemeyle, reklamlardaki rötuşlanmış fotoğrafların belirtilmesi zorunlu hale getirilmişti.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim