ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Almanya'da 2023 yılında sığınmacılara yönelik siyasi nedenlerle düzenlenen saldırı sayısı bir önceki yıla göre neredeyse iki kat artarak 2 bin 378'e ulaştı. Bu saldırılarda 219 kişi yaralanırken, sığınmacıların kaldığı merkezlere yönelik 180 saldırı gerçekleştirildi, bu da 2017'den bu yana en yüksek rakam olarak kaydedildi. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, aşırı sağcı AfD partisinin yükselişi ile bu artışın sürpriz olmadığını belirtti.
21 Şubat 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolündeki bir mahkeme, 13 kişiyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle idam cezasına çarptırdı. Bu dava, başkent Sana'nın yaklaşık 200 kilometre güneyindeki İb kentinde görüldü. Ayrıca, üç kişi benzer suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı ve 35 kişi eşcinsellik suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. İdam cezalarının ne zaman infaz edileceği belirsizliğini korurken, temyiz yolunun açık olduğu belirtiliyor.
6 Şubat 2024

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'deki mültecilere ve bölge halkına destek olmak amacıyla 26 milyon avro yardım sağlayacağını duyurdu. AB Kriz Yönetiminden Sorumlu Komisyon Üyesi Janez Lenarcic, yardımın temel insani öncelikler olan eğitime erişim ve hassas durumdaki topluluklara koruma sağlama amacı taşıdığını belirtti. Yardımın 4 milyon avrosu acil eğitim ihtiyaçları için ayrılacakken, geri kalanı sağlık ve sanitasyon hizmetleri gibi alanlarda kullanılacak. AB daha önce de 6 Şubat depremleri için Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımı yapmıştı.
3 Şubat 2024

Yunanistan'da eşcinsel çiftlerin evlenebilmesini sağlayacak yasa tasarısı parlamentoya sunuldu ve Şubat ayı ortasında oylanması bekleniyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis, partisi ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin itirazlarına rağmen tasarıyı ilerletme kararı aldı. Tasarının, hükümetin merkez sağ çoğunluğu ve solcu milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesi öngörülüyor. Eğer yasa çıkarılırsa, Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülke olacak ve eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da verilecek.
2 Şubat 2024

Avrupa Birliği, Türkiye de dahil olmak üzere üçüncü ülkelerden ithal edilen ve hileli olduğu tespit edilen ballar için yeni bir etiketleme sistemi uygulamaya koyuyor. Bu düzenleme, bal kavanozlarının etiketlerinde balın menşei hakkında daha fazla bilgi verilmesini zorunlu kılıyor. Ayrıca, üye ülkelerin ürün denetimlerini sıkılaştırması çağrısı yapılarak, içine şeker karıştırılmış balların tespiti ve ürün menşeinin izlenmesi amaçlanıyor. Geçen yıl yapılan bir raporda, AB'ye ithal edilen balların yüzde 46'sının saf olmadığı ve Türkiye'den gelen 15 numuneden 14'ünün hileli çıktığı belirlenmişti.
31 Ocak 2024

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi'ne göre Türkiye, 100 üzerinden 34 puan alarak 180 ülke arasında 115. sırada yer aldı. Türkiye'nin puanı, 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında gerilemiş durumda. Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, raporda bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme gibi sorunlar vurgulandı. Danimarka 90 puanla en temiz ülke olarak ilk sırada yer alırken, son sırada 11 puanla Somali bulunuyor.
30 Ocak 2024

Alman hükümeti, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir'in, Gazze'den Filistinlilerin sınır dışı edilerek İsrail yerleşim yerleri kurulması yönündeki sözlerine 'Gazze Filistinlilere aittir' diyerek sert bir tepki gösterdi. Alman Dışişleri Bakanlığı, Filistin halkının sınır dışı edilmesinin ve Gazze'nin yeniden İsrail yerleşimi olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede kalıcı barış ve istikrar için iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
29 Ocak 2024

TEPAV tarafından yapılan ve DW Türkçe'nin raporladığı araştırmaya göre, Türkiye'de insanlar laik ve demokratik bir ülkede yaşamayı tercih ediyor. 2016 ve 2020'de gerçekleştirilen anketlerde, katılımcıların %75'i ve %81'i sırasıyla laik bir ülkede yaşamayı arzu ettiğini belirtmiş. Ayrıca, radikalleşme oranlarında düşüş gözlemlenirken, çoğulculuk eğilimi artmış ve dindar olmayan insanların ahlaklı olabileceğine dair görüşlerde artış kaydedilmiş.
17 Ocak 2024

Almanya Savunma Bakanlığı, eşcinsel oldukları için orduda ayrımcılığa uğrayan askerlere tazminat ödendiğini duyurdu. 2021'de yürürlüğe giren yasal düzenleme çerçevesinde, 156 askere toplamda 450 bin avro tazminat ödenmiştir. Bu yasadan yararlanmak için şimdiye kadar 195 asker başvuruda bulunmuş ve başvuruların %80'i kabul edilmiştir. Alman ordusundaki eşcinseller 2000 yılında hukuki koruma statüsü kazanmıştı.
12 Ocak 2024

Alman Max Planck Demografik Araştırmalar Enstitüsü'nün yaptığı araştırma, dünya genelinde ailelerin küçüldüğünü ve insanların hayattaki akraba sayısının azaldığını ortaya koydu. 1950'de 65 yaşında bir kadının ortalama 41 akrabası varken, 2095'te bu sayının 25'e düşeceği tahmin ediliyor. Akraba sayılarının en çok Güney Amerika ve Karayip bölgelerinde azalacağı, Kuzey Amerika ve Avrupa'da ise bu değişimin daha az olacağı belirtiliyor. Ayrıca, akrabaların yaşlanmasıyla birlikte sosyal destek sistemlerine yatırım yapılmasının önemi vurgulanıyor.
10 Ocak 2024

Hindistan, Aditya-L1 adlı gözlem aracını başarıyla Güneş'in yörüngesine yerleştirdi. Aracın ana görevi Güneş'in dış katmanlarını ölçmek ve gözlemlemek olacak. Aditya-L1, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Lagrange 1 noktasında konumlandırıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu başarıyı Hindistan'ın uzay programındaki yeni bir 'kilometre taşı' olarak nitelendirdi ve ülkesinin bilimin sınırlarını zorlamaya devam edeceğini belirtti.
6 Ocak 2024

Alman Dünya Nüfusu Vakfı'nın (DSW) açıklamasına göre, 2023 yılında dünya nüfusu yaklaşık 66 milyon kişi artarak 8 milyar 73 milyon kişiye ulaştı. Nüfus artış hızı on yıllardır yavaşlamakta olup, en hızlı artış 1965 ve 1970 yılları arasında yaşanmıştır. Afrika kıtasında ise nüfus artışı farklı bir eğilim göstermekte ve 2080 yılına kadar nüfusun iki katına çıkması beklenmektedir. Afrika'daki bu artışın nedenleri arasında yetersiz cinsel eğitim, doğum kontrol yöntemlerine erişim zorlukları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gösterilmektedir.
1 Ocak 2024

Almanya ve Fransa, yılbaşı kutlamaları öncesinde terör tehdidi nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri aldı. Berlin'de 65 bin kişinin katılması beklenen kutlamalar için 4 bin polis görev yapacak. Köln'de ise bir İslamcı grubun Köln Katedrali'ne saldırı planladığı şüphesi üzerine polis alarma geçti ve şehir merkezinde devriye gezmek için hafif makineli tüfeklerle hazırlık yapıldı. Fransa'da da yılbaşı akşamı için 90 bin polis ve 5 bin terörle mücadele özel timi görevlendirildi.
31 Aralık 2023

İran, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın yönlendirmesiyle ülkenin savunma sistemlerine sabotaj yapmakla suçladığı biri kadın dört kişiyi idam ettiğini açıkladı. İdam edilenlerin Türkiye'deki bir Mossad görevlisiyle iş birliği yaptıklarını itiraf ettikleri bir video yayınlandı. Bu kişilerin Ocak 2022'de İran'a sızdıkları ve dört ay boyunca İran istihbaratı tarafından izlendikleri belirtildi. İran, İsrail'i nükleer programına yönelik saldırılar ve bilim insanlarını öldürmekle suçlarken, İsrail bu iddialara ne yanıt verdi ne de doğruladı.
29 Aralık 2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal eden finans kuruluşlarına yaptırım getiren bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu. Yeni yaptırımlar, Rus savunma sanayisine finansman sağlayan bankaları hedef alacak. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bu kararnamenin Türkiye, Çin ve BAE gibi ülkelerdeki bankalar üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ABD daha önce de Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'den kişi ve şirketlere yaptırım uygulamıştı.
22 Aralık 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şifreli mesajlaşma uygulaması ByLock kullanımı nedeniyle 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla çeşitli cezalara çarptırılan bin kişinin başvurusunu işleme alarak Türkiye'ye bildirdi. Bu başvurular, AİHM tarafından daha önce alınan ve eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlali kararıyla ilgili emsal teşkil eden kararın ardından geldi. Başvurular, 2019-2023 yılları arasında yapılan şikayetlerden oluşmakta ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ve kanunsuz ceza olamayacağına dair maddelerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir. AİHM'deki toplam ByLock ile ilgili başvuru sayısı 8 binin üzerinde olup, potansiyel başvuru sayısının 100 bin olduğu tahmin ediliyor.
18 Aralık 2023

Türkiye, Germanwatch, Yeni İklim Enstitüsü ve İklim Eylem Ağı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde bir önceki yıla göre dokuz sıra gerileyerek 63 ülke arasında 56. sırada yer aldı. Endeks, sera gazı emisyonları, enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin kullanımı ve iklim politikası kategorilerinde ülkelerin iklim performansını değerlendiriyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kategorisinde 'orta', diğer kategorilerde ise 'düşük' ve 'çok düşük' performans gösterdi. Uzmanlar, Türkiye'nin iklim hedeflerinin küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle uyuşmadığını belirtiyor.
9 Aralık 2023
İşaretlediklerim