Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, Macaristan ve Polonya, AB'nin göç ve iltica politikasına onay vermeyeceklerini bildirdi. Bu durum, göç politikası ve stratejik açıdan önemli konularda ortak açıklama yapılmasını engelleyecek. Ancak, Macaristan ve Polonya'nın bu tutumu, Avrupa iltica reformu sürecini etkilemeyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iki ülkenin AB bütçesinin revize edilmesine ilişkin müzakereleri iltica reformunda baskı yapmak için kullanabileceği kaydediliyor.
6 Ekim 2023

Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için 'ucuz adam' dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı. Salman'ın bu sözleri BirGün Gazetesi'ne verdiği bir röportajda söylediği belirtildi. İstanbul Başsavcılığı, Salman hakkında dava açtı ve Salman'ın bu sözleri söyleyerek Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği iddia edildi. Salman'ın yargılanmasına 10 Ekim Salı günü başlanacak.
6 Ekim 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) 'potansiyel tehdit' olarak değerlendirdiği için düşürdüğünü duyurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştü ve ABD'nin 'sadece IŞİD'i yenme harekatına destek amacıyla Suriye'de kalmaya devam ettiğini' teyit etti. Ayrıca, Austin, Türkiye'nin 'meşru güvenlik kaygılarını' kabul ettiğini ve 'ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini' vurguladı.
5 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Gribal enfeksiyon kaptığı bildirilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılması planlanan programlar iptal edildi. Bu programlar arasında 5 Ekim'de İspanya'da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu'nun 3'üncü Zirvesi ve Türkiye'deki etkinlikler bulunuyordu. Erdoğan'ın İspanya seyahatini ertelemek istememesine karşın, doktorların tavsiyesi ile program ertelendi.
4 Ekim 2023

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin başbakanının kendisi olduğunu belirtti. Merkel, görev süresi boyunca Almanya'da sürekli olarak yaşayan herkesin başbakanı olduğunu ifade etti. Almanya'da yaşayan Türklerin ülkenin bir parçası olduğunu belirten Merkel, son yıllarda Almanya'ya kalıcı olarak yerleşenlerin sayısının arttığına işaret ederek bu insanları toplumla bütünleştirme görevinin devam ettiğini vurguladı.
2 Ekim 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'FETÖ' davasından tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkında hak ihlali kararı verdi. Yalçınkaya, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklanmıştı ve hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle AİHM'ye başvurmuştu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı verdi ve Türk hükümetinin Yalçınkaya'ya mahkeme masrafı olarak 15 bin euro ödemesine hükmetti.
26 Eylül 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023

Eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş'in cinayeti soruşturması, üç savcının görevden alınmasının ardından dosyayı ilk yürüten savcı Ayhan Ay’a verildi. Ayhan Ay, olay tarihinde nöbetçi olduğu için cinayet soruşturmasına bakmış, ancak süreçte aktif rol oynayamamıştı. Dosyanın seyri yeniden değişti ve üç savcı, dosyadan alındı. Dosya, başsavcı vekili Ahmet Altun’un koordinatörlüğüne verildi ancak hangi savcının soruşturmayı yürüteceği belli değildi. Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte Ankara Başsavcısı Ahmet Akça, Sinan Ateş dosyasını, soruşturmayı ilk yürüten Ayhan Ay’a geri verdi.
19 Eylül 2023

Libya'yı vuran Daniel kasırgası ve sonrasında yaşanan seller, Derne'deki iki barajın yıkılması sonucu en az 3 bin 930 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak ölü sayısı hakkında çelişkili açıklamalar bulunuyor. Sel felaketi sonrası ülkede kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardım kuruluşları, özellikle Derne kentinde durumu 'felaket' olarak nitelendirerek koleranın yayılabileceği uyarısında bulundu.
16 Eylül 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yeni raporuna göre, Türkiye lise harcamalarında 40 ülke arasında 38'inci sırada yer alıyor. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması lisede 11 bin 400 dolar iken, Türkiye'de bu rakam 5 bin doların altında. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 20'yi geçtiği belirtildi.
12 Eylül 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'nı dondurması ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, Ukrayna Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, bu ticaret yolunun genişletilmesiyle ilgili olduklarını ve bu lojistik rotanın savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti.
7 Eylül 2023

İsveç'in Malmö kentinde Iraklı mülteci Salvan Momika tarafından düzenlenen bir Kuran yakma eylemi sonrasında çatışmalar çıktı. Protestocular, Momika'nın Kuran yakmasını engellemeye çalıştı ve polise saldırdı. Olaylar sonucunda onlarca araç ve bir garaj ateşe verildi, üç kişi gözaltına alındı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, olayları 'korkunç' olarak nitelendirdi ve hükümetin bu olaylarla mücadele edeceğini belirtti.
4 Eylül 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini ekimde onaylayacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Türkiye ve Macaristan'ın onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya İttifak'a katılmış, ancak İsveç konusundaki çekinceler sürmüştü. Billström, Türk hükümetinin Vilnius'taki NATO liderler zirvesinde onay sürecinin hızlı bir şekilde işletileceği sözünü verdiğini hatırlattı.
1 Eylül 2023

Almanya'da ağustos ayında tüketici fiyatları yıllık %6,1 artış gösterdi. Bu artışta enerji ve gıda fiyatları önemli rol oynadı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, enflasyonun işletmeleri ve vatandaşları olumsuz etkilediğini belirtti ve Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele politikasının doğru olduğunu ifade etti. Ekonomistler, önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarının düşmesini bekliyor.
30 Ağustos 2023

Alman metal grubu Rammstein'ın solisti Till Lindemann hakkında, bir konser sırasında bir hayranına cinsel tacizde bulunduğu iddialarıyla ilgili soruşturma, delil yetersizliği nedeniyle kapatıldı. İddialar, grubun Litvanya'daki konserine katılan 24 yaşındaki Shelby Lynn tarafından ortaya atılmıştı. Lynn, Lindemann'ın kendisine cinsel ilişki teklif ettiğini ve reddettikten sonra şarkıcının öfkeyle karşılık verdiğini iddia etmişti. Ancak Berlin Başsavcılığı, suç işlendiğine dair yeterli bulguya ulaşılamadığını bildirdi.
29 Ağustos 2023

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023
İşaretlediklerim