Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, TRT'de seçim akşamı için 'paralel yapı' kurulduğunu ve verilerde manipülasyon yapılma ihtimaline karşı uyarıda bulundu. Taşçı, seçim günü yayınlarında görev alacak personelin yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutulduğunu, bazı personelin işe gelmeme talimatı aldığını ve İletişim Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı personelinin TRT'de ne amaçla bulunduğunu sorguladı. Ayrıca, TRT'de yeni ekiplerin kurulduğunu ve danışman ordusu iddialarına yanıt istedi. Taşçı, TRT'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda dünya kamu yayıncıları gibi olması gerektiğini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa mitingi öncesinde Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in mezarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Kılıçdaroğlu'na DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan eşlik etti. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'nın Çankaya ilçesinde silahlı saldırıya uğramış ve başından yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Mayıs 2023

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, Kaliforniya'da düzenlenen bir jiu jitsu turnuvasına katılarak altın ve gümüş madalya kazandı. Pandemi sırasında bu spora ilgi duymaya başlayan Zuckerberg, turnuvadaki başarısını Instagram hesabından paylaştı. Jiu jitsu, Uzakdoğu kökenli bir dövüş sanatı olup, Zuckerberg Brezilya ekolünü takip ediyor. Antrenörü Khai Wu, Zuckerberg'in performansını övgüyle karşıladı ve ona koçluk yapmanın bir onur olduğunu belirtti.
10 Mayıs 2023

İnsan hakları aktivisti Osman Kavala, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat ettiği halde, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklandı. Kavala, 2015 gündür hapiste bulunuyor ve beraat kararının ardından yaşadığı süreci 'işkence' olarak tanımlıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Kavala, Türkiye'deki yargı süreçlerinin manipüle edildiğini ve ceza sisteminin kötüye kullanıldığını ifade ediyor.
8 Mayıs 2023

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Alman kökenleri, 300 yıl öncesine, Alman elektör Georg Ludwig von Hannover'in İngiltere Kraliçesi Anne'nin ölümü üzerine İngiliz tahtına çıkmasıyla başlar. Kral 1'inci George olarak bilinen Georg Ludwig, İngiliz tahtına çıkan ilk Alman kraldır. Kraliyet ailesinin birçok üyesi Alman kökenlidir ve bu kökenler, evlilikler ve politik ilişkiler yoluyla Avrupa'nın diğer kraliyet aileleriyle de bağlantılıdır. Kraliçe Victoria'nın torunları bugün Avrupa'nın birçok tahtında bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kraliyet ailesi, Alman kökenli soyadını Windsor olarak değiştirmiş ve Alman unvanlarından feragat etmiştir. Kral 3'üncü Charles'ın Alman kökenli olduğu ve İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Nazi Almanyası ile ilişkilerinin tarihi, İngiliz halkı tarafından olumsuz karşılanmaktadır.
7 Mayıs 2023

Almanya hükümeti, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Almanya'da yakınları bulunan Türk ve Suriye vatandaşları için vize süreçlerini hızlandırmış ve önceliklendirmişti. Bu kapsamda 9 bin 500 Türkiye vatandaşına vize verilmişti. Şimdi ise, 6 Şubat – 7 Mayıs tarihleri arasında Almanya'ya giriş yapmış ve 7 Mayıs itibarıyla yasal olarak ülkede bulunan depremzedelerin vizeleri, 6 Ağustos'a kadar otomatik olarak uzatılacak.
6 Mayıs 2023

Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından İngiltere'nin yeni kralı olan Charles, taç giyme töreni için Buckingham Sarayı'ndan Westminster Katedrali'ne yürüdü. Tören, Canterbury Baspiskoposu tarafından yönetildi ve Kral Charles ile Kraliçe Camilla taçlarını taktı. 1953'teki Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreninden daha mütevazı olan bu seremonide Prens Harry de aile arasında yer aldı, ancak Galler Prensi William ve ailesinden arkada oturdu.
6 Mayıs 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 6 Mayıs'ta gerçekleşecek taç giyme töreni, yüzlerce yıllık gelenekleri yansıtacak. Tören, 1300'lü yıllarda yazılan 'Liber Regalis' adlı esere dayanıyor ve Kral 3. Charles, tüm hükümdarların oturduğu Taç Giyme Tahtı'na oturacak. Tören sırasında Kral iki, eşi bir taç takacak ve tören, geleneksel unsurları koruyarak daha kısa ve modern bir şekilde gerçekleşecek. Kral, Aziz Edward Tacı'nı giydikten sonra resmi olarak kral olacak ve tören sonrası İmparatorluk Devlet Tacı ile katedralden ayrılacak.
5 Mayıs 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Almanya'daki Jung Vakfı, immünoloji ve mRNA teknolojilerindeki öncü çalışmaları nedeniyle BioNTech şirketinin kurucularından Özlem Türeci'ye 300 bin euro değerindeki tıp ödülünü verdi. Türeci, dünyada kullanım ruhsatı alan ilk coronavirüs aşısının geliştirilmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kanser hastaları için kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etti. Ayrıca, genç araştırmacı ödülüne 31 yaşındaki doktor Ahmed Mrestani layık görüldü ve ona epilepsi ve baş ağrısı üzerine araştırmaları için üç yıl boyunca toplam 210 bin avro destek sağlanacak.
4 Mayıs 2023

Britanya Kralı 3. Charles, 6 Mayıs Cumartesi günü Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenecek törenle taç giyecek. Törene dünya liderleri, ünlüler ve hayır kurumu temsilcileri dahil 2 bin 200'den fazla davetli katılacak. Tören, Kraliçe 2. Elizabeth'in taç giyme törenine göre daha mütevazı olacak. Prens Harry törene katılacak ancak eşi Meghan katılmayacak. Türkiye'yi törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil edecek. Tören sonrası düzenlenecek konserde Katy Perry ve Lionel Richie gibi yıldızlar sahne alacak.
4 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mersin'de düzenlenen bir mitingde konuşma yaptı. Konuşmasında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu, asayişten sorumlu olmasına rağmen erkek erkeğe evlilikler gibi konulara odaklanmakla eleştirdi ve Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in katillerinin ve azmettiricilerinin nerede olduğunu sordu. Ayrıca, iktidara gelmeleri durumunda emekli ve emekçilere yüzde 50 zam yapacaklarını belirtti ve 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde destek istedi.
1 Mayıs 2023

Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile işgalden bu yana ilk defa telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna'daki çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak amacıyla bir heyet ve Çin hükümetinin özel temsilcisini göndereceğini belirtti. Çin'in tarafsızlık iddiasına rağmen, Rusya ile yakın ilişkileri ve Moskova yanlısı pozisyonları nedeniyle eleştirildiği belirtiliyor.
26 Nisan 2023

Queen grubunun efsanevi solisti Freddie Mercury'nin ölümünden sonra yakın arkadaşı Mary Austin'e bıraktığı yaklaşık 1500 parçadan oluşan özel eşya koleksiyonu, Sotheby's müzayede evi aracılığıyla satışa sunuluyor. Koleksiyonda Mercury'nin el yazısıyla yazdığı şarkı sözleri, sahne kostümleri ve Picasso gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. 6 Eylül'de Londra'da gerçekleşecek müzayededen elde edilecek gelirin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlanacak.
26 Nisan 2023

1936 yılında İngiliz Kralı 8. Edward'ın tahta çıkışı için üretilen ancak tahttan feragat etmesi nedeniyle kullanılmayan 'Coronation Ale' isimli kraliyet birası, 75 yıl mahzende bekledikten sonra 2011'de bulundu. Şimdi ise, Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninden bir gün önce açık artırmayla satılacak. Satıştan elde edilen gelir, Kral 3. Charles tarafından kurulan The Prince’s Trust vakfına bağışlanacak.
19 Nisan 2023

Broadway'in ünlü müzikali 'Operadaki Hayalet', 35 yıl süren gösterim serüvenini sonlandırdı. Pandemi nedeniyle 18 ay kapalı kalan ve maliyetlerin artmasıyla zorluklar yaşayan Broadway, bu ikonik eserin son perdesini indirdi. Müzikalin son gösterimine eski ve yeni oyuncular katıldı ve besteci Andrew Lloyd Webber, performansı geçtiğimiz yıl kaybettiği oğlu Nick'e adadı. 'Operadaki Hayalet', Londra'da hâlâ sahnelenmeye devam ediyor ve Ekim ayında 36. yılını kutlayacak.
18 Nisan 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin iktidar değişikliği sonrasında ortodoks para politikalarına dönmesi halinde yıllık 50 milyar dolarlık yatırım çekebileceğini ifade etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha önce yaptığı yurt dışı görüşmeler sonrasında beş yıl içinde 300 milyar dolarlık yabancı yatırımın Türkiye'ye geleceğini iddia etmişti. Ash, bağımsız bir merkez bankası, liyakat esaslı bir ekonomi ekibi, hukukun üstünlüğü ve ekonomi politikalarında kontrol ve denge sisteminin önemine vurgu yaptı.
17 Nisan 2023

Avrupa Reform Merkezi uzmanı Luigi Scazzieri, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin AB ile ilişkiler açısından önemli bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Scazzieri'ye göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabilir ve ilişkiler güçlenebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidarda kalması halinde ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini öngörüyor. Uzman, muhalefetin kazanması durumunda vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlatılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor.
15 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, eşi serbest olsaydı Türkiye'nin daha iyi bir durumda olabileceğini ifade etti. 2017 referandumunun geçmemiş olabileceğini ve 'tek adam' sisteminden kaynaklanan sorunların bu kadar büyük olmayacağını belirtti. Ayrıca, önümüzdeki seçimlerde iktidar değişikliği beklediğini ve bu durumda eşi ve diğer tutukluların serbest kalabileceğini düşündüğünü söyledi. Türkiye'nin geleceği konusunda umutlu olduğunu ve çok dilli, çok kültürlü bir toplumda eşit ve barış içinde yaşanabileceğine inandığını dile getirdi.
15 Nisan 2023
İşaretlediklerim