Fransa'nın başkenti Paris'te, hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarma planlarına karşı çıkan protestocular, lüks markalar grubu LVMH'nin genel merkezine girdi. Sendika lideri Fabien Villedieu, emeklilik sistemini finanse etmek için Cumhurbaşkanı Macron'un LVMH gibi yerlere bakması gerektiğini ifade etti. Paris polis şefi, protestocuların kapitalizmin sembollerine saldırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, göstericileri desteklediğini belirtti. LVMH'nin sahibi Bernard Arnault, hisselerin rekor seviyeye ulaştığı bir dönemde dünyanın en zengin insanı unvanını elinde bulunduruyor.
13 Nisan 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından, Fransa hükümeti deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere 81 kişilik bir ekip gönderme kararı aldı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, bu kararın Avrupa dayanışması çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebiyle gerçekleştiğini belirtti. Fransa daha önce de arama ve kurtarma ekipleri göndermişti. Yeni ekip, itfaiyeciler ve askeri sivil savunma eğitimli personelden oluşacak.
8 Şubat 2023

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyeceğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine, Rus topraklarında kullanılmaması ve Fransız ordusunun gücünü zayıflatmaması şartıyla olumlu yaklaşabileceklerini belirtti. Ukrayna daha önce Batı'dan hava savunma sistemleri ve tank talebinde bulunmuş, ABD ve Almanya tank gönderme kararı almıştı. Biden, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünde Avrupa'ya yapacağı ziyaret hakkında kesin bir bilgi vermedi.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin farklı bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Bu açıklama, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nun İsveç olmadan da NATO'ya katılımı değerlendirebileceklerini söylemesinin ardından geldi. Türkiye ve Macaristan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamadı. İsveç ile Türkiye arasındaki ilişkiler, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemine izin verilmesi nedeniyle gerilmişti.
29 Ocak 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik reformu kapsamında yasal emeklilik yaşının 2030 yılına kadar kademeli olarak 64'e çıkarılacağını duyurdu. Reform, 2027'den itibaren tam emeklilik maaşı alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartını getiriyor. Ayrıca, en düşük emeklilik maaşı asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltilecek ve yaklaşık 1200 avro olacak. Muhalefet ve sendikalar, reforma karşı çıkarak 19 Ocak'ta grev ve protesto çağrısında bulundu.
11 Ocak 2023

Almanya, Ukrayna'ya yaklaşık 40 adet Marder tipi zırhlı muharebe aracı gönderme kararı aldığını ve bu araçların kullanımı için gerekli olan sekiz haftalık askeri eğitimlerin Almanya'da verileceğini açıkladı. Araçların mart sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca, Almanya bir adet Patriot uçaksavar füze bataryası için de eğitim verecek. Bu açıklama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya zırhlı muharebe araçları ve Patriot gönderme kararı aldıklarını duyurdukları ortak yazılı açıklamanın ardından geldi.
6 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa'da barış sağlanana kadar Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini ifade etti. Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve Fransa'nın Ukrayna'ya hafif tanklar sağlayacağını, ayrıca hava savunması konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti. Ancak Fransa'nın Ukrayna'ya ne kadar hafif tank göndereceği konusunda bilgi verilmedi.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim