Britanya'da çalıştığı hastanede yenidoğan bebekleri öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan hemşire Lucy Letby, yedi bebeği öldürmekten ve altı bebeği öldürmeye teşebbüsten suçlu bulundu. Letby'nin, 2015 ve 2016 yılları arasında iki bebeği mama torbalarına insülin doldurarak öldürdüğü anlaşıldı. Ayrıca, birçok bebeğin minik bedenlerine hava enjekte ederek kimi zaman diyaframlarının parçalanmasına neden olduğu ve bir olayda bebeğin boğazından tüpü zorla iterek öldürdüğü belirtildi.
19 Ağustos 2023

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Ukrayna'nın gelecekteki bir barış anlaşmasının temel ilkelerini belirlemek için başlattığı görüşmeler Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı. Toplantıya 40'tan fazla ülke temsilcisi katılırken, Rusya davet edilmedi. Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada artan ağırlığından yararlanarak barış için tarafsız ülkeleri yanına çekme arayışında olduğu belirtiliyor. Ukrayna, Rusya'dan işgal ettiği toprakların tamamını geri vermesini ve birliklerini Ukrayna topraklarından tamamen çekmesini talep ediyor.
6 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) raporuna göre, Türkiye'deki vatandaşlar gıda, barınma, enerji ve borç gibi temel ödemeleri yapabilmekten en çok endişe edenler. Rapora göre, Türkiye'deki halkın yüzde 72'si bu konulardan endişeli. Türkiye'yi yüzde 67 ile Şili ve yüzde 66 ile Meksika takip ediyor. Ayrıca, Türkiye'de en yüksek gelire sahip %20'lik kesim, en düşük gelire sahip %20'lik kesimden daha endişeli.
4 Ağustos 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Hollanda hükümeti, Türkiye'ye yönelik silah sevkiyatı kısıtlamalarını kaldırdığını duyurdu. Bu karar, 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon nedeniyle uygulanan silah ambargosunun sona ermesi anlamına geliyor. Hollanda'nın bu adımı, 'Fransız-Alman Silah Anlaşması'na katılmak üzere atıldı. Ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından alındığı belirtildi.
22 Temmuz 2023

Kosova'nın eski istihbarat başkanı Driton Gaşi, 2018'de 'FETÖ üyesi' olduğu iddia edilen beş öğretmen ve bir doktoru gizlice Türkiye'ye sınırdışı etmekten suçlu bulundu. Mahkeme, Gaşi'yi 'görevi kötüye kullanmak' suçundan dört yıl sekiz ay hapse mahkum etti ve tahliye olduktan sonra dört yıl boyunca kamu görevlerinde çalışamayacağına hükmetti. Gaşi'nin, sınırdışı hakkında yasal olarak savcılık, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığını bilgilendirmesi gerektiği, ancak bu süreci işletmediği belirtildi.
19 Temmuz 2023

Fransa, elektrikli araçların otobanda seyir halindeyken indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayacak iki teknolojiyi test etmeye başladı. Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek testlerde, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler ve asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar kullanılacak. Bu teknolojiler, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan yolculuklarını sürdürmelerine ve daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat etmelerine olanak tanıyabilir. Göteborg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu sistemler araçların menzil ihtiyacını ve batarya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.
15 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya NATO üyeliği için belirli bir takvim sunulmadığını belirtti. Stoltenberg, koşullar yerine geldiğinde Ukrayna'ya üyelik daveti gönderileceğini ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardım sağladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna'nın NATO üyeliğine yaklaştığını ve Ukrayna silahlı kuvvetlerine silahlı eğitim verildiğini kaydetti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ise NATO'nun tutumunu eleştirerek, üyelik veya davet için bir takvim belirlenmemesini ve koşullarla ilgili muğlak ifadeler kullanılmasını 'eşi görülmemiş ve absürt' olarak nitelendirdi.
11 Temmuz 2023

Greenpeace tarafından yayınlanan yeni bir rapor, İspanya'nın iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklık ve kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Raporda, ülkede yangın riskinin artacağı ve sıcaklıklardan kaynaklı ölümlerin çoğalabileceği ifade ediliyor. Küresel ısınmanın her bir derecesi için İspanya'da 1,5 °C'lik bir artış beklendiği ve önümüzdeki 20 yıl içinde 2 °C'lik bir ısınmanın mümkün olduğu vurgulanıyor. Greenpeace, emisyonların 2030 yılına kadar %55 oranında azaltılması ve yenilenebilir enerji sistemine geçilmesi gerektiğini savunuyor.
6 Temmuz 2023

Eurostat'ın 2022 verilerine göre, Avrupa Birliği'ne iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 150 artarak 58 bine ulaştı. Bu artışla Türkiye, AB'ye en çok iltica başvurusu yapılan ülkeler listesinde üçüncü sıraya yükseldi. İlk iki sırada Suriye ve Afganistan bulunuyor. AB'ye toplam ilk iltica başvuruları ise 2021'e göre yüzde 64 artış gösterdi.
6 Temmuz 2023

Hollanda Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin dikkatini dağıtan sosyal medya kullanımı ve mesajlaşmaları kısıtlamak amacıyla okullarda cep telefonu, tablet ve akıllı saat kullanımını yasaklamayı planlıyor. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf, cep telefonlarının sınıf ortamına uygun olmadığını ve öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğunu belirtti. Yasak, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek ve henüz yasal olarak bağlayıcı değil. Tıbbi ihtiyaçları olan çocuklar ve dijital yeteneklere odaklanan dersler yasak kapsamı dışında olacak.
5 Temmuz 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Euronews'e verdiği röportajda Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bu sorunların çözülmeden ekonominin potansiyelinin altında kalacağını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin büyük bir kaynak eksikliği yaşadığını ve özellikle yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, asgari ücretin Türkiye'de birçok işçinin ücretini belirlediğini ve ücretlerin artmamasının eşitsizliği artırdığını belirtti.
5 Temmuz 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 15,7 olarak belirlendi. Estonya, Finlandiya, Fransa ve İsviçre dışişleri bakanlıkları, ret kararlarının siyasi olmadığını ve başvuruların reddedilmesinin genellikle belgelerin güvenilirliği ve yürürlükteki düzenlemelerin kriterlerinin karşılanmaması gibi nedenlere dayandığını ifade etti. İsviçre, ret nedenlerini istatistiksel olarak kaydetmediğini belirtirken, diğer ülkeler spesifik gerekçeler sundu.
4 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu ve Eurostat'ın açıkladığı verilere göre, Türkiye avro bazında Avrupa'da otomobil fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumuna geldi. 2022 yılında AB ülkelerinde 100 avro karşılığı satın alınan bir otomobilin Türkiye fiyatı 144 avro olarak belirlendi. Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) otomobil fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araç fiyatlarının sıfır araç fiyatlarını geçemeyeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

İsveç polisi, Stockholm'de bir cami yakınında Kuran yakma eylemine izin verdi ve bir kişi tarafından Kuran yakıldı. İsveç'in NATO üyeliğine yaklaştığı bir dönemde gerçekleşen bu eylem, Türkiye ve ABD tarafından kınandı. İsveç Dışişleri Bakanlığı, eylemi İslamofobik olarak nitelendirerek Müslümanları rencide edebileceğini ve İsveç hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa'da yeri olmadığını ve İsveç'in anayasal haklarına vurgu yaptı.
2 Temmuz 2023

Ünlü oyuncu Julian Sands'ın kalıntıları, Kaliforniya'nın Mount Baldy dağında bulundu. Sands, bu dağa tırmanmak üzere tek başına yola çıkmış ve 13 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamıyordu. Doğa yürüyüşü yapan bir grup, Sands'ın kaybolduğu bölgede insan kalıntılarına rastladı ve yetkililere bildirdi. Bernardino Bölgesi Emniyet Teşkilatı, bulunan kalıntıların Sands'a ait olduğunu teyit etti.
28 Haziran 2023

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle başından vurulup hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ailesinin açtığı davada Türkiye'ye yönelik mahkumiyet kararına yapılan itirazı reddetti. AİHM, Berkin'nin ölümüyle ilgili Türkiye'de yetkililerin sorumlularla ilgili etkili bir soruşturma yapmamasının insan hakları ihlali teşkil ettiği görüşüne varmıştı. Türkiye'nin davayı Büyük Daire'ye götürme talebi de reddedildi.
27 Haziran 2023
İşaretlediklerim