Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 bin 300 depremzede vatandaşın tedavi altında olduğunu açıkladı. Bakan Koca, deprem bölgesinde 3 bin 677 bebek doğduğunu, tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyacının karşılandığını, 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını ve içme sularının kontrol altında olduğunu belirtti. Ayrıca, bölgede çalışan sağlık personeli sayısının 145 bin 711 olduğu ve gerekli aşıların sevk edildiği ifade edildi.
13 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Gaziantep İslahiye'de meydana gelen deprem sonrası yürütülen arama kurtarma çalışmalarında, 132 saat sonra 5 yaşındaki Şengül enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Sağlık kontrolünden geçirilen Şengül, sağlık görevlilerinden sarı kola istedi ve öpücük yolladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şengül'ün babasının da kurtarıldığını Twitter üzerinden duyurdu.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş için hazırlanan ve 7.5 büyüklüğündeki bir depreme karşı alınması gereken önlemleri içeren İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanmadığını ifade etti. Görür, planın sadece kağıt üzerinde kaldığını ve finansal kaynak ayrılmadığı için hayata geçirilemediğini belirtti. Ayrıca, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisi verildi.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde arama kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Depremler sonucunda can kaybı ve yaralı sayısı artarken, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Türkiye için yardım paketleri hazırlayan bir merkezi ziyareti, Dünya Bankası'nın Türkiye için kaynak sağlayacağını duyurması ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın güncel verileri paylaşması gibi uluslararası ve yerel düzeyde önemli gelişmeler yaşanıyor. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun maaşını bağışlaması, platform ve markaların boykot çağrıları üzerine suskunluklarını bozmaları ve OHAL ilan edilen bölgelerdeki durum gibi konular da gündemde yer alıyor.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te hissedildi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bölgede ekskavatör ve vinç gibi ekipmanların yetersizliği dile getirildi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak nitelendirdi ve bürokratik engellerin aşılacağını belirtti. Depremden etkilenen 10 ilde üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 5 bin 894, yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. Arama kurtarma çalışmalarına yurt dışından da destek geldi.
8 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen deprem sonrasında hastanelerin hasar görmesi ve tıbbi malzeme ile ilaç eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgede görev yapan sağlık personeli ve ekipman sayısının arttığını belirtse de, bölgeden gelen haberler temel malzemelerde sıkıntı olduğunu gösteriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, sahra hastanelerinin acilen kurulması ve tıbbi malzeme ile ilaçların ulaştırılması çağrısında bulunuyor. Ambulansların akaryakıt sıkıntısı çektiği, Adana Şehir Hastanesi'nin kapasitesinin dolmak üzere olduğu ve bölgede koordinasyonun zayıf olduğu belirtiliyor.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Hatay'da bulunan Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi ciddi hasar gördü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralıların Mersin ve Adana'daki şehir hastanelerine nakledildiğini ve sağlık ekiplerinin tam kadro görev başında olduğunu açıkladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ise TCG İskenderun gemisinin yaralıları taşıyacağını duyurdu. Depremler sonucu en az 1651 kişi hayatını kaybetti.
6 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de az sayıda Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon vakası olduğunu belirtti. Strep A, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kızıla ve lohusalık ateşine yol açabilen bir bakteri. Sağlık Bakanlığı, Strep A ile ilgili bir bilgilendirme yayınlamış ve bazı ülkelerde hayatı tehdit edici vaka sayılarında artış olduğuna dikkat çekmişti. Bakan Koca, enfeksiyonun bulaşma yolları ve önleme yöntemleri hakkında Twitter üzerinden bilgi verdi.
2 Şubat 2023

Dünya Tabipler Birliği Konsey Başkanı Dr. Frank Montgomery, Türk Tabipleri Birliği'ne yönelik suçlamaların durdurulmasını talep eden bir mektup gönderdi. Mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması öncesinde yazıldı. Montgomery, TTB'nin kamusal sağlık çıkarlarını koruduğunu ve DTB'nin güvenilir bir üyesi olduğunu belirtti. Ayrıca, TTB'ye yönelik baskıların toplum sağlığına zarar verdiğini ve Türkiye'nin tıp mesleği temsilcileriyle yapıcı ilişkiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
1 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, 2023 yılının ilk ayında 251 hekim yurt dışına göç etmek üzere iyi hal belgesi istedi. 2022 yılında toplam 2 bin 685 hekim aynı belgeyi talep etmişti. Hekimlerin yurt dışına göç etme eğilimi, ağır çalışma koşulları ve meslek örgütlerine yönelik saldırılar nedeniyle devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç eden hekimlerle ilgili olarak, gidenlerin yerine yeni mezun doktorları istihdam edeceklerini ve gerekirse yurt dışından dönmek isteyen hekimleri hızla ülkeye davet edeceklerini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı düzenlemeler de hekim göçünü durduramadı.
1 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu toplantısının ardından SMA hastaları için solüsyon şeklindeki yeni bir ilacın ruhsatlandırma sürecinin son aşamasına geldiğini duyurdu. Evlilik öncesi ve yenidoğan taramalarının önemine değinen Koca, bu taramalar sayesinde erken tedavi ile yükleme dozunu alan hastaların altı aylık sağ kalım oranının %100 olduğunu belirtti. Ayrıca, Nusinersen ve Risdiplam etken maddeli ilaçların tedavi rehberine eklendiğini, Zolgensma tedavisinin ise bilimsel veriler ve uygulamalar konusunda ciddi çekinceler nedeniyle değerlendirme sürecinin devam ettiğini ifade etti.
31 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilecik'te düzenlenen toplu açılış töreninde Cengiz Kurtoğlu'nun 'Duyanlara duymayanlara' şarkısını söyledi. Sahnede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da bulunuyordu, ancak onlar şarkıya katılmadı. Erdoğan'ın performansı sosyal medyada ve Ekşi Sözlük'te gündem oldu ve çeşitli yorumlar alındı. Şarkının sözleri de makalede yer aldı.
28 Ocak 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde ilaç sıkıntısını çözeceklerini belirtti. Türkiye'de ilaç avro kuru artışlarına rağmen eczane raflarında ilaç bulunamaması sorunu devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç tedariki sorununu çözmek için üreticilerle anlaşmaya varıldığını ifade ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da ilaç eksikliğini gidermeye başladıklarını söyledi. İlaç avro kurunun reel kurdan uzak olması ve pandemiyle birlikte ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar temel sıkıntılar arasında yer alıyor.
19 Ocak 2023

Türkiye'de aile hekimleri, aşılar, doğum kontrol malzemeleri ve kanser tarama kitleri gibi temel sağlık hizmetleri malzemelerinin eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık sermayesi için sağlık turizmine odaklanmasının eleştirildiği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesinin önemi vurgulanıyor. Aile hekimleri, ilaç fiyatlarındaki artış ve piyasada ilaç bulunamaması gibi sorunlara da dikkat çekiyor. İstanbul Tabip Odası yetkilileri, enfeksiyon hastalıklarının yayılma riskine karşı aşılamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyor.
17 Ocak 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, serbest çalışan hekimlerin özel hastane ve tıp merkezlerinde hasta tedavi etme koşulları değiştirildi. Yeni düzenleme, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlayan eski yönetmelikteki bazı maddeleri esnetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yapılan değişikliklerin temel sorunu çözmediğini belirtti. Hekimler, yönetmelik değişikliklerini protesto etmek için 8 Ocak'ta İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek.
7 Ocak 2023

Diyarbakır'da, Gaziantep-Ağrı seferini yapan 'Yeni Diyarbakır' firmasına ait bir yolcu otobüsü devrildi. Kazada, beş aylık bir bebek dahil olmak üzere toplam beş kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili iki şoför ve bir muavin gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu ve 14 kişinin tedavi sonrası taburcu edildiğini açıkladı.
7 Ocak 2023
İşaretlediklerim