Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını belirtti. Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini öne sürdü. Şimşek, geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da sözlerine ekledi.
12 Ekim 2023

Huawei, 18 ayar altın kaplama akıllı saati Huawei Watch Ultimate Densingn'i piyasaya sürdü. Saat, Huawei'nin giyilebilir cihazlarının tasarım odaklı bir yöne doğru ilerlediğini gösteriyor. Saat, 18K altın alaşımından yapıldı ve çerçevesi altın kakma teknolojisi ile elle kakılan altı özel bölümden oluşuyor. Saat, 79 bin 999 TL tavsiye edilen son tüketici satış fiyatıyla Huawei Online Mağaza’da ön siparişe sunuldu.
10 Ekim 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 11-13 Ekim tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenecek olan Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantılarına katılacak. Toplantılar kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla görüşmeler yapacak olan Erkan'ın, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi olan Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.
5 Ekim 2023

FIFA, 2030 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için yapılan tek başvuruyu onayladı. Bu başvuru, Portekiz, İspanya ve Fas'ın ortak adaylığıydı. Ayrıca, Uruguay, Arjantin ve Paraguay'da da birer maçın oynanacağı belirtildi. FIFA Konseyi'nin, 2030'da ilk FIFA Dünya Kupası'nın gerçekleştirildiği Uruguay'ın başkenti Montevideo'da yüzüncü yıl kutlama törenine ev sahipliği yapmayı oybirliğiyle kabul ettiği ifade edildi.
5 Ekim 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz arayışı için Britanya, Fas, Fransa ve Körfez ülkelerini ziyaret edecek. Şimşek, bu ülkelerde yatırımcılarla buluşacak ve uluslararası kurumların toplantılarına katılacak. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirdi.
29 Eylül 2023

Uluslararası Para Fonu (IMF), Fas'ın iklim değişikliğiyle mücadelesini desteklemek amacıyla yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir kredi onayladı. 18 aylık kredi programının, Fas'ın iklim kırılganlıklarını ele almasına, iklim değişikliğine karşı direncini artırmasına ve karbonsuzlaşma fırsatlarını yakalamasına yardımcı olacağı belirtildi. Ayrıca, bu desteğin Faslı yetkililerin doğal felaketlere karşı hazırlıklı olma durumunu güçlendirmesine ve sürdürülebilir kalkınma için finansmanı teşvik etmesine de katkı sağlayacağı ifade edildi.
28 Eylül 2023

Burkina Faso askeri yönetimi, 26 Eylül'de bir darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. Darbe girişimiyle ilgisi bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Darbe girişimine karışan ancak kaçmayı başaranların güvenlik güçlerince arandığı belirtildi. Burkina Faso, bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 10'a yakın askeri darbe gördü.
28 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen hisseler SKBNK, ULKER, SASA, CANTE ve HEKTS oldu. En çok değer kaybeden hisseler ise GWIND, ALFAS, AKSEN, AKCNS ve KONTR olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
27 Eylül 2023

Çok sayıda dizi, film ve reklamın görüntü yönetmenliğini üstlenen İlker Berke, 55 yaşında hayatını kaybetti. Berke'nin ölüm sebebi açıklanmadı. Hacettepe Üniversitesi’nde iktisat okurken fotoğraf, video ve sinema sanatıyla ilgilenmeye başlayan Berke, 150’den fazla reklam filminde kamera asistanı olarak çalıştı. 'Fasülye', 'Mayıs Sıkıntısı' ve 'Gönül Yarası' gibi yapımların görüntü yönetmenliğini üstlendi.
24 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse ULKER, ALFAS, GWIND, SMRTG ve AKFGY oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler BRSAN, SKBNK, HALKB, BRYAT ve BERA olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
20 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse BRSAN, BERA, PSGYO, SKBNK ve AKFGY oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler ise EGEEN, ALFAS, OTKAR, CIMSA ve BRYAT olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
19 Eylül 2023

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas'ta 8 Eylül'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden etkilenen bölgelerde 6,6 milyon kişinin yaşadığını bildirdi. Depremin merkez üssü Marakeş şehrinin 71 kilometre güneybatısında belirlendi ve Portekiz ve Cezayir'de de hissedildi. Fas İçişleri Bakanlığı, depremde 2 bin 946 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 674 kişinin yaralandığını duyurdu. Bölgedeki heyelan riski, kurtarma ve yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.
16 Eylül 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonucunda ölü sayısının 2 bin 862'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 562'ye yükseldiğini açıkladı. Deprem, Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde meydana geldi ve Rabat, Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Daha önceki açıklamada ölü sayısının 2 bin 681 olduğu belirtilmişti.
12 Eylül 2023

FIFA'nın kararıyla görevinden uzaklaştırılan eski İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) Başkanı Luis Rubiales, istifa ettiğini açıkladı. Rubiales, RFEF başkanlığı ve UEFA başkan yardımcılığı görevlerinden ayrıldığını duyurdu. İstifasının nedenini ailesinin yaşadığı durum ve İspanya, Portekiz ve Fas'ın 2030 Dünya Kupası organizasyonu için sunduğu ortak adaylığın kazanmasına olanak sağlamak olarak açıkladı. Rubiales, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'ndaki finalde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmesi nedeniyle tepki almıştı.
11 Eylül 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlık açıklamasında, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 122'ye, yaralıların sayısının ise 2 bin 421'e yükseldiği belirtildi. Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde de hissedildiği bildirildi.
10 Eylül 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem, 2 bin 12 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kenti etkileyen büyük bir yıkıma neden oldu. Deprem sonucunda, 12. yüzyılda Muvahhidler döneminde inşa edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Mescid el-Azam caminin bir kısmı yıkıldı. Ayrıca, deprem Marakeş'i çevreleyen surların ve kentin Eskişehir bölgesindeki tarihi kırmızı evlerin bir kısmının da çökmesine neden oldu.
10 Eylül 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023
İşaretlediklerim