Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig'in 19. haftasında gerçekleşen disiplin ihlalleri sebebiyle Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve diğer sekiz kulübü Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna sevk etti. Galatasaray, çirkin ve kötü tezahürat; Beşiktaş ve Fenerbahçe ise çirkin ve kötü tezahürat, saha olayları ve merdiven boşluklarının boş bırakılmaması gibi gerekçelerle disipline gönderildi. Ayrıca, bazı kulüp görevlileri ve bir doktor da sportmenliğe aykırı hareketler nedeniyle disiplin sevkleriyle karşı karşıya kaldı.
18 Ocak 2023

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'da yaptığı ve PKK ile 'FETÖ' mensuplarına yönelik tehdit içeren konuşması sonrasında Alman hükümeti Türkiye'nin Berlin büyükelçisini uyarmıştı. Bu uyarının ardından Düsseldorf savcılığı Açıkgöz'ün sözleriyle ilgili inceleme başlattı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da Açıkgöz'e sert tepki göstererek, Türk siyasetçilerin Almanya'da ancak bakanlıktan izin alınarak seçim etkinliği düzenleyebileceklerini hatırlattı ve kurallara uyulmaması durumunda değerlendirme yapılacağını belirtti.
17 Ocak 2023

ABD'nin Indiana eyaletinde 50 yaşındaki Billie Davis isimli bir kadın, otobüste 18 yaşındaki bir Çinli üniversite öğrencisini kafasından defalarca bıçakladı. Öğrencinin sağlık durumu belirsizken, saldırganın yakalanmasına tanık olan bir yolcu yardımcı oldu. Indiana Üniversitesi'ndeki Asya Kültür Merkezi saldırıyı kınarken, Vali John Hamilton Asyalı Amerikalılar topluluğuna desteklerini ifade etti. ABD'de Asyalılara karşı nefret suçlarının arttığı ve bu suçların önlenmesi için 'Covid-19 Nefret Suçları Yasası'nın çıkarıldığı belirtildi.
17 Ocak 2023

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz'ün Almanya'nın Neuss kentinde yaptığı ve PKK ile FETÖ mensuplarını yok edeceklerini belirttiği konuşma Almanya'nın tepkisine neden oldu. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisini uyararak, Türk temsilcilerin seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu ve kurallara uymayanların sonuçlarına katlanacaklarını ifade etti. Alman dışişleri, Almanya'da kışkırtma ve nefret söylemlerine yer olmadığını Twitter üzerinden duyurdu.
17 Ocak 2023

ABD'de Temmuz 2022'de hizmete giren '988 İntihar ve Kriz Yaşam Hattı', ilk beş ayında 1 milyon 700 binden fazla çağrı, mesaj ve arama alarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre eski hattan yaklaşık yarım milyon daha fazla başvuru aldı. Federal hükümet, bu hizmet için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptı ve birçok eyalette hizmetin finansmanı için yasal düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, 988 hattına video görüntülü hizmet verilmesi için çalışmalar devam ediyor.
17 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 'emek ve özgürlük ittifakı' mitinginde konuşma yapmama kararını, ittifak içindeki seçim tavrına ve hassasiyetlerine özensiz davranıldığı gerekçesiyle aldığını açıkladı. TİP milletvekilleri mitinge katıldı ancak diğer partilerin yöneticileri konuşma yaparken TİP'li vekiller mikrofon hakkını kullanmadı ve platform yerine katılımcılar arasında yer aldı. Ayrıca, TİP'in 20 milletvekili talep ettiği yönündeki iddialar hem TİP hem de HDP tarafından yalanlandı.
16 Ocak 2023

AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Almanya'daki bir etkinlikte PKK ve 'FETÖ' mensuplarını 'yok edeceklerini' belirtti. Sözleri sosyal medyada yayılınca, bazı kullanıcılar tarafından nefret suçu işlediği iddia edildi ve suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi. Avrupa Parlamentosu milletvekili Rebecca Harms, Açıkgöz hakkında soruşturma açılmasını istediğini Twitter üzerinden duyurdu.
16 Ocak 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) aralık ayı verilerine göre Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 8 bin 167 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 249 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, sağlıklı ve dengeli beslenme ile eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları kapsıyor. Ayrıca, yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri 2 bin 214 lira olarak hesaplandı. Günlük harcamalarda süt ürünleri, et, sebze ve meyve gibi temel gıda maddelerinin maliyetleri de artış gösteriyor.
16 Ocak 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde düzenlediği mitingde binlerce kişiyi bir araya getirdi. İttifakı oluşturan EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP partilerinin liderleri, AKP-MHP iktidarını bu seçimde gönderme sözü verdi. Konuşmacılar, Türkiye'deki mevcut siyasi durumu eleştirerek, değişim ve reform vaatlerinde bulundu. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, seçimlerin demokrasi ile faşizm arasında bir tercih olacağını ve AKP-MHP ittifakının sonunu getireceğini belirtti.
15 Ocak 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde bir miting düzenledi. Mitingde, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a ait 'Emekçiyiz Biz' adlı seçim şarkısı ilk kez çalındı. Şarkının sözleri, emekçilerin birliğini ve mücadelesini vurgulayan bir içeriğe sahip. İttifak, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nden (TÖP) oluşuyor.
15 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, engelli kamu personeli alımında hizmetli kadrosu için imam hatip mezunu olma şartı koştu. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Mustafa Özsaygı, bu durumu ayrımcı ve kabul edilemez olarak nitelendirdi ve büro memurluğu gibi pozisyonlar için bu şartın alakasız olduğunu belirtti. ÖSYM tarafından yapılan EKPSS tercih süresinin 13 Ocak'ta sona ereceği bilgisi de verildi.
13 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,37 azalışla 4.952,37 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,89 ve holding endeksi yüzde 0,28 düşerken, turizm sektörü yüzde 1,93 kazanç sağladı, madencilik sektörü ise yüzde 1,07 kayıpla en çok değer kaybeden sektör oldu. Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri ve Fed'in tutumu pozitif bir hava yaratırken, analistler hisse ve sektör bazlı oynaklıkların artabileceğini belirtti. Ayrıca, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.100 puanlar direnç, 4.700 ve 4.650 puanlar ise destek olarak görülüyor.
13 Ocak 2023

İflas sürecinde olan kripto para borsası FTX, Delaware İflas Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, 5 milyar doların üzerinde nakit ve dijital varlık geri kazandığını açıkladı. FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve diğer suçlamaları reddetti. Bankman-Fried, ABD'ye iade edildikten sonra 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakılmıştı. Müşteri kayıplarının boyutu henüz bilinmiyor.
12 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Kulüp Lisans Kurulu, 2022-2023 sezonu için Süper Lig takımlarının ikinci transfer ve tescil dönemi harcama limitlerini belirledi. Fenerbahçe için belirlenen limit 1 milyar 587 milyon lira, Galatasaray için 1 milyar 545 milyon lira, Trabzonspor için 1 milyar 42 milyon lira ve Beşiktaş için 981 milyon lira olarak açıklandı. Diğer Süper Lig kulüplerinin de harcama limitleri detaylı bir şekilde listelendi.
11 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı ve 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Mahkeme, ceza onanırsa Fincancı'nın doktorluk mesleğini icra etmesini yasaklayabilecek bir maddeyi de uyguladı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında ve çok sayıda izleyici ve avukatın katılımıyla gerçekleşti. Fincancı'nın evinde yapılan aramada el konulan bir kitap, dosyada delil olarak saklanacak.
11 Ocak 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun kararı uyarınca, futbolda ikinci transfer ve tescil dönemi 8 Şubat'a kadar sürecek şekilde yarın başlayacak. Bu dönem, 2022-2023 sezonunun ikinci yarısında takımların kadrolarını güçlendirmeleri için bir fırsat sunacak. İlk transfer ve tescil dönemi 17 Haziran'da başlamış ve 8 Eylül'de sona ermişti.
11 Ocak 2023

TFF Hukuk Müşavirliği, Süper Lig'in 18. haftasında yaşanan disiplin ihlalleri nedeniyle Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor, Kasımpaşa, Fatih Karagümrük ve Alanyaspor'u PFDK'ya sevk etti. Galatasaray'ın yedi futbolcusunun sarı kart görmesi, Fenerbahçe'nin çirkin ve kötü tezahüratı, saha olayları ve talimatlara aykırı hareketleri; Trabzonspor ve Alanyaspor'un çirkin ve kötü tezahüratları ve saha olayları sevk nedenleri arasında yer aldı. Ayrıca, Adana Demirspor Başkanı Murat Sancak, Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci ve Ümraniyesporlu Anıl Demir de çeşitli disiplin ihlalleri sebebiyle disipline gönderildi.
10 Ocak 2023

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya'daki 'ülkücü hareket'i iç güvenliğe tehdit olarak nitelendiren bir rapor yayımladı. Raporda hareketin aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi düşmanlık içeren ideolojileri barındırdığı ve Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı olduğu belirtildi. Ülkücü hareketin 1980'e kadar 600'den fazla kişiyi öldürdüğü, silahlara ilgi duyduğu ve sosyal medyada silahlı savaşçı imajı paylaştığı ifade edildi. Ayrıca, ülkücülerin müzik tercihleri, izledikleri diziler ve kullandıkları semboller hakkında da bilgiler verildi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim