ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan Chase & Co. ve Goldman Sachs, Türkiye'de yapılacak seçimler sonrasında politika faizinin yüzde 30'un üzerine çıkacağını öngörüyor. Türkiye Merkez Bankası, 2021'de yaşanan kur krizinin ardından faiz indirimlerine son vermiş ve son olarak faizi yüzde 13'e çekmişti. Seçimlere kadar mevcut politikanın değişmesi beklenmiyor, ancak seçim sonrası için yatırım bankaları ve BBVA CEO'su Onur Genç, faizlerin artacağını tahmin ediyor.
1 Şubat 2023

BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, borç seviyesi, kara para aklama ve vergi kaçırma iddiaları nedeniyle 48 saatte 51 milyar dolar değer kaybetti. Bu durum, Adani'nin kişisel servetinde de büyük bir düşüşe neden oldu ve Forbes sıralamasında yedinci sıraya gerilemesine yol açtı. Üç gün sonunda toplam kayıp 68 milyar dolara ulaştı. Hindistan sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin Hindenburg Research'ün raporunu inceliyor.
31 Ocak 2023

Norveç Varlık Fonu, enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın etkisiyle hisse senetleri ve tahvillerde yaşanan düşüşler nedeniyle 2022 yılında 1,64 trilyon Norveç kronu (164,4 milyar dolar) zarar etti. Bu zarar, 2008 finansal krizinden bu yana fonun yaşadığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti. Fonun yatırım kârlılığı 2022'de eksi yüzde 14,1 olurken, referans aldığı gösterge endeksinden 0,88 puan daha iyi performans gösterdi. Norveç Varlık Fonu, ayrıca Borsa İstanbul'da Sanica Isı'nın halka arzına katılarak yüzde 5 hisse edindi.
31 Ocak 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,38 azalarak 5.076,89 puandan başladı ve saat 10:30 itibariyle 5.057,70 puana düştü. Dün altıncı işlem gününde de düşüş eğilimini sürdüren endeks, günü yüzde 1,84 değer kaybıyla tamamlamıştı. Bankacılık endeksi yüzde 0,25 ve holding endeksi yüzde 0,40 azalış gösterirken, turizm sektörü kazanç sağladı, iletişim sektörü ise en çok kaybettiren oldu. Analistler, yurt içi ve yurt dışındaki ekonomik verilerin yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın para politikası kararlarının piyasalar üzerinde etkili olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

ABD'de Federal Rezerv'in (Fed) enflasyonu kontrol altına alma çabaları sonucunda piyasalarda iyimserlik artarken, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, Bloomberg ile yaptığı röportajda, piyasaların enflasyon tehlikesini erken bir şekilde geride bıraktığını düşündüğünü ve bu durumun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği konusunda endişelerini dile getirdi. Krugman, mevcut dönemin çok düzensiz olduğunu ve belirsizliklerle dolu olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Türkiye'de tüketici kredilerindeki hızlı artışa paralel olarak banka ve kredi kartı harcamaları da yükselerek dört haftalık ortalamada 100 milyar liranın üzerine çıktı. Yıllık artış yüzde 150'yi bulurken, bireysel kredi kartı borcu stoku da yüzde 123,78 oranında arttı. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ve kredi kartlarına getirilen faiz sınırının borçlanmayı cazip hale getirdiğini, ancak faiz politikasında bir değişiklik olması durumunda hanehalkı borçluluğunun ve iç talebe etkisinin ağır olabileceğini belirtiyor.
31 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörü 2022 yılında bir önceki yıla göre karını yüzde 366 oranında artırarak 433,46 milyar TL kar elde etti. Bu rekor artışın, yıl içinde yüzde 85 seviyelerine ulaşan enflasyon endeksli tahviller sayesinde gerçekleştiği belirtiliyor.
30 Ocak 2023

Reuters tarafından düzenlenen ankete göre Türkiye'de aylık enflasyonun bu ay %3,8 olması ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle %53,50'ye düşmesi bekleniyor. Ekonomistler yıl sonunda yıllık enflasyonun %41'e gerileyeceğini öngörüyorlar, bu Merkez Bankası'nın tahmininin neredeyse iki katıdır. İktidarın uzun süredir enflasyona karşı önlem almadığı ve baz etkisinin devreye girmesini beklediği belirtiliyor. Uzmanlar, seçimlere yaklaşırken enflasyondaki bu düşüşün iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterileceğini düşünüyor.
30 Ocak 2023

Investing tarafından 23-27 Ocak haftasında Borsa İstanbul'da en çok para girişi ve çıkışı olan hisse senetleri belirlendi. En çok para girişi olan hisseler arasında Anadolu Isuzu, Selçuk Ecza Deposu, Pegasus Hava Taşımacılığı ve Türkiye Petrol Rafinerileri yer alırken, en çok para çıkışı olan hisseler ise Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, Gübre Fabrikaları, Aksa Akrilik, Migros Ticaret ve Koza Anadolu Metal Madencilik olarak sıralandı.
30 Ocak 2023

Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğe göre, bankaların süresinde ibraz edilen her karşılıksız çek yaprağı için yapmakla yükümlü olduğu ödeme miktarı 3 bin 600 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme yarın itibariyle yürürlüğe girecek.
30 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Merkez Bankası, kur korumalı mevduat (KKM) ürününde faiz tavanını kaldırdı. Daha önce KKM'de faiz oranı, politika faizinin en fazla 3 puan üstünde olabiliyordu. Bu değişiklikle birlikte, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'nın ifadesine göre, KKM getirileri yüzde 17'ye kadar çıkabilecek. Ekonomist Ali Ağaoğlu, bu düzenlemenin yatırımcılar için alternatif yarattığını ve KKM'ye olan ilginin zamanla artabileceğini belirtti.
30 Ocak 2023

Türkiye'de iktidar tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'na 10 gün içinde 8 bin 27 kişi başvurdu. Kampanya, 100 bin ailenin ev sahibi olmasını hedefliyor ve asgari peşinat oranı %10, faiz oranı ise %0,69 olarak belirlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye göre, kampanyadan farklı gelir gruplarına göre belirlenen üç bölgedeki vatandaşlar faydalanabilecek. Ancak, aylık ödemelerin hane gelirinin %40'ını geçmemesi gerektiği için, özellikle İstanbul'da yüksek gelirli kişilerin bu kampanyadan faydalanabileceği belirtiliyor.
29 Ocak 2023

Asya'nın en zengin insanı ve dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Gautam Adani'nin şirketleri, Hindenburg Research tarafından yayımlanan bir rapor sonrasında 48 saat içinde 51 milyar dolar değer kaybetti. Rapor, Adani Grubu'nun yüksek borç seviyeleri, vergi kaçırma ve kara para aklama iddialarını içeriyor. Bu iddiaların ardından yatırımcılar Adani'nin şirketlerindeki hisselerini satışa çıkardı ve Adani'nin serveti düşerek Forbes sıralamasında yedinci sıraya geriledi. Hindistan'ın sermaye piyasası düzenleyicisi, Adani Grubu'nun offshore fon varlıklarına ilişkin soruşturma başlattı.
28 Ocak 2023

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), 25 Ocak itibariyle Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısının 4 milyonu aştığını duyurdu. 2022 yılında borsa, yüzde 194 değer artışıyla yatırımcısına enflasyon karşısında koruma sağlayarak reel getiri açısından kazandıran tek yatırım aracı oldu. 2022'de borsaya 1 milyon 427 bin 457 yeni yatırımcı katıldı ve bu artışın büyük bir kısmı yılın son aylarında gerçekleşti. Yeni yılda da borsaya yatırımcı girişleri devam ediyor.
27 Ocak 2023

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

2022 yılında yatırımcılarına reel getiri sağlayan borsa, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Uzmanlar, 2022'de borsaya giren ve kazanç sağlayan yatırımcıların, 2023'te doğru şirket seçiminin daha fazla önem kazandığını belirtiyorlar. İktisatçı Tuncay Turşucu ve Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, yatırımcılara şirketlerin finansal durumlarını, sektör döngülerini ve ekonomik politikaları takip etmeleri gerektiğini, profesyonel yardım almanın veya yatırım yönetimini profesyonellere bırakmanın önemini vurguluyorlar.
27 Ocak 2023
İşaretlediklerim