Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), yeni ekonomi yönetiminin gelmesi ve politikalarının etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine indi. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini gösteren bir değerdir ve piyasalar tarafından yakından takip edilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yabancı yatırımcılarla olumlu görüşmeler yapması ve Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırması sonucunda Türkiye'nin CDS'i 367,52 baz puana düştü.
3 Kasım 2023

Gram altın, 1830 lira ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Temmuz 2023'te 1700 liranın üstünü gören gram altın, bu dönemden beri dalgalı bir seyir izliyor. 7 Ekim’de İsrail-Hamas çatışmasının başlamasıyla yükselişe geçen gram altından yeni bir rekor geldi. Güne 1812 liradan başlayan gram altın 1830 lirayı gördü.
3 Kasım 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki para miktarı son 10 haftada 400 milyar lira azaldı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyonun daha da yükselmesine neden olmuştu. Bu durumu dengelemek için KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor.
3 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,13 yükselişle 7.673,65 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışmasından dolayı borsa bir süredir dalgalı bir seyirde.
3 Kasım 2023

3 Kasım 2023 tarihinde gram altın 1812 liradan işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1986 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
3 Kasım 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazanan hisseler ISKUR, KLNMA, SNPAM, KSTUR, INGRM, QNBFB, BALAT, MRSHL, AGHOL ve MAGEN oldu. En çok kaybettiren hisseler ise SUNTK, BRKO, ADEL, ATSYH, EUKYO, TURGG, DOFER, VRGYO, AVHOL ve TABGD olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış süreci devam ediyor. 27 Ekim haftasında 63 milyar liralık bir çıkış gerçekleşti. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi düşürmüş ve enflasyon daha da yükselmiş, döviz fırlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. 18 Ağustos haftasından beri KKM hesaplarındaki toplam tutar düşüşte.
2 Kasım 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Ziraat Bankası, 300 milyon dolar tutarında, iki yıl vadeli, sürdürülebilirlik bağlantılı, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. İngiltere'nin uluslararası ölçekteki bir yatırım bankasıyla yapılan işlem sonucunda sağlanan tutar, 'Deprem Destek Paketleri' kapsamında belirli kriterleri sağlayan bireysel, KOBİ ve tarımsal müşterilere tahsis edilecek olan kredilerin finansmanında kullanılacak.
2 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,85 yükselişle 7.592,40 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsa bir süredir dalgalı bir seyir izliyor.
2 Kasım 2023

2 Kasım 2023 tarihinde gram altın fiyatları 1808 lira seviyesinde işlem görüyor. Spot altın ise ons başına 1985 dolar seviyesinde. Gram altın fiyatları, ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanıyor.
2 Kasım 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti. Ayrıca, döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle ile KKM'den TL mevduata geçiş teşvik edilecek. Altı aya kadar vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a, 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi.
2 Kasım 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok kazandıran hisseler ISKUR, KLINMA, SNPAM, VRGYO, EUKYO, DGATE, RAYSG, KSTUR, POLTK ve INGRM oldu. En çok kaybettiren hisseler ise MRSHL, DOFER, BRKO, BASCM, TETMT, ISMEN, KENT, MIATK, CMBTN ve INTEM olarak belirlendi.
2 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da ekim ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 72,73 olarak hesaplandı. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,53 artış gösterdi. Yıllık bazda incelendiğinde, toptan fiyatlardaki değişim oranı yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Goldman Sachs’in eski ekonomisti ve Uluslararası Finans Enstitüsü başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL'nin serbest bırakılması durumunda 21'e düşeceğini belirtti. Brooks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, dolar/TL için gerçeğe yakın değerinin 21 olduğunu ve liranın serbest bırakılması durumunda keskin bir düşüş yaşayacağını, ancak bu durumun yalnızca ilk tepki olacağını ve liranın daha sonra güçleneceğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'enflasyon muhasebesi'ne ilişkin sözlerini 'irrasyonel zemine dönüş' olarak yorumladı. Şatıroğlu, TL varlıklara yatırım yapılmaması gerektiğini belirtti. Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet gösteren şirketlerin finansal tablolarının mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ne tutarda bir kayıp veya kazançla karşı karşıya kaldığının hesaplamasını sağlar. Şatıroğlu, bu durumun bankaların daha çok vergi vereceği anlamına geldiğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,73 yükselişle 7.568,86 puandan başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışmasından dolayı borsa bir süredir dalgalı bir seyirde.
1 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim