Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Powell, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve indirme sürecinin uzun bir yol olduğunu ifade etti. Fed'in faiz oranlarını geçen hafta yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatan Powell, yıl sonuna kadar faiz oranlarının biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüklerini açıkladı.
21 Haziran 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023

Bitcoin ve Ether kripto para birimleri, dün öğleden itibaren değer kazanmaya başladı. Bitcoin yüzde 8 oranında artışla 28 bin 810 dolara, Ether ise yüzde 5,6 artışla 1811 dolara yükseldi. Her iki kripto para birimi de geçmişteki zirve seviyelerinden düşüş yaşamış, ancak 2023 yılı itibarıyla belirli bir değer seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, uluslararası yatırım bankalarının araştırma bölümlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Bu görüşmelerde Erkan, yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında genel düşüncelerini sordu. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir yatırımcı grubunun Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Piyasalar, Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısını ve olası faiz kararlarını bekliyor.
21 Haziran 2023

Ekonomist Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın yüzde 25 civarında bir faiz artışı yapması halinde Türk Lirası'ndaki değer kaybının devam edeceğini ifade etti. Demiralp, Merkez Bankası'nın geçmişte döviz kurlarına müdahale ettiğini ve bu müdahalelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, adil piyasa değerinin arz ve talebin serbestçe dengelendiği kur seviyesi olduğunu ve analistlerin farklı politika faizi senaryolarına göre 25 ile 30 arasında bir adil değer tahmininde bulunduğunu söyledi. Demiralp'e göre, yüzde 25'lik bir faiz artışı, enflasyonun önüne geçmeye ve kur korumalı mevduattan doğal çıkışı sağlamaya yetmeyecek ve bu durumda politika faizinin kademeli olarak yükseltilmesi gerekecek.
21 Haziran 2023

Bitcoin madencilik şirketleri, son bir haftada borsalara 55 bin 68 BTC transfer ederek son beş yılın rekorunu kırdı. Blok zinciri analiz firması Glassnode'un verilerine göre, madencilik şirketlerinin elinde hala 1,82 milyon BTC bulunuyor. Buna rağmen, borsalardaki toplam BTC bakiyesi son üç ayın en düşük seviyesine indi ve 2,28 milyon BTC'ye yaklaştı. Bu durum, borsalardan yapılan Bitcoin çıkışlarının girişlerden fazla olmasından kaynaklanıyor.
20 Haziran 2023

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

İş Bankası'nın 2022 yılı için açıkladığı düzeltilmemiş net kar 61,5 milyar TL iken, enflasyon muhasebesi uygulandığında bu rakam 47,9 milyar TL'ye düşmüştür. Enflasyon muhasebesi, Türkiye'de son yıllarda artan döviz kurları ve enflasyon nedeniyle gündeme gelmiş ve firmaların IFRS kurallarına göre bilanço hazırlaması gerekmektedir. İş Bankası'nın öz sermaye karlılığı ise yüzde 18,5 olarak hesaplanmıştır.
20 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 206,16 puanlık bir düşüşle 5.269,31 puandan kapandı. Gün içinde en düşük 5.269,08 ve en yüksek 5.485,47 puanı gören endeks, günü yüzde 3,77'lik bir azalışla tamamladı. Hizmetler, teknoloji, sanayi ve mali endeksler değer kaybetti. Buna karşın İzmir Demir Çelik ve Fenerbahçe gibi bazı şirketlerin hisseleri değer kazandı.
20 Haziran 2023

ABD'nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America Securities, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 25'e çıkaracağını öngörüyor. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde, 22 Haziran'daki toplantıda faiz artışı bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, mevcut faiz oranı yüzde 8,5 seviyesinde. Bank of America Securities, düşük bir faiz artışının faiz koridoru veya ek faiz artışı sinyalleriyle desteklenebileceğini belirtiyor ve iki olası senaryodan bahsediyor.
19 Haziran 2023

Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü, BIST-100, BIST-50, BIST-30 ve diğer bazı endekslerde üçüncü çeyrek için hisse değişikliklerini duyurdu. BIST-100 endeksinde dokuz, BIST-50 endeksinde ise üç hisse değişikliğe uğradı. BIST-30 endeksinde Aksa Enerji'nin yerine ASTOR Enerji eklenecek.
19 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerle ilgili düşüncesinin değişmediğini açıklamasına rağmen, piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun perşembe günkü toplantısına odaklanmış durumda. Toplantıya, faiz indirimlerinin mimarı olarak bilinen ve 'Nas' takipçisi dört PPK üyesi katılıyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu üyelerle alınacak kararların güvenilirliğinin ve TL üzerindeki etkisinin önemli olduğunu belirtiyor ve PPK'nın yenilenip yenilenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor.
19 Haziran 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, yeni ekonomi yönetiminin rasyonel mesajlarına rağmen, Merkez Bankası'nın 'arka kapı' müdahaleleriyle dolar/TL kurunun seçime kadar 20 seviyesinin üzerine çıkmasının engellendiğini, seçim sonrası ise kurların serbest bırakıldığını ve dolar/TL'nin 23,60 seviyelerine yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, kur artışının engellenmesi için net bir mesaj verilmesi gerektiğini, ancak böyle bir mesajın olmadığını dile getirdi.
19 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023
İşaretlediklerim