Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin günlük olarak 400'ün üzerinde siber saldırıyı önlediğini ve siber güvenlik alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. 2024-2028 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planı'nın kabul edildiğini açıkladı. Bu planın askeri boyutunun da önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, yerli ve milli savunma sanayisinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin yerli savaş uçağı Kaan, insansız savaş uçağı Anka ve Kızılelma gibi projelerle savunma kapasitesini artırmayı hedeflediğini belirtti.
19 Eylül 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak. Ankete katılan 16 kişinin tamamı, MB'nin eylülde faizi sabit tutmasını bekliyor. Ekonomistler, MB'nin faiz indirimine ekimden itibaren ya da gelecek yıl sonuna kadar başlamasını öngörüyor. Türkiye ekonomisinde döviz ihtiyacı sürerken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimler ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
13 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransa'da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde Avrupa'nın mülteci politikasını eleştirdi. İmamoğlu, Avrupa'nın mülteci sorununu Türkiye gibi ülkelere yıkmasının hem Türkiye'ye hem de mültecilere büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Ayrıca, bu politikanın Avrupa'nın demokratik değerlerine zarar verdiğini ve uluslararası dayanışma kavramına olan inancı sarstığını vurguladı. İmamoğlu, mülteci sorununun çözümünün göç veren ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasından geçtiğini ifade etti.
13 Eylül 2024
İşaretlediklerim