Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın (EUAA) verilerine göre, 2024’ün ilk altı ayında Türkiye'den Avrupa Birliği, Norveç ve İsviçre'ye 28 bin iltica başvurusu yapıldı. Türkiye, bu başvurularla Suriye, Afganistan ve Güney Amerika ülkelerinin ardından beşinci sırada yer aldı. Almanya, Fransa ve Yunanistan en çok başvuru yapılan ülkeler oldu. Ancak, Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı 2019'da yüzde 54 iken 2024'te yüzde 18'e düştü.
16 Eylül 2024

Almanya, düzensiz göçle mücadele kapsamında sınır kontrollerini genişletti. Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında başlatılan kontroller, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Almanya İçişleri Bakanlığı, bu adımın düzensiz göçle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Ancak, Avrupa Birliği Komisyonu ve bazı AB ülkeleri bu karara tepki gösterdi.
16 Eylül 2024

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak. Ankete katılan 16 kişinin tamamı, MB'nin eylülde faizi sabit tutmasını bekliyor. Ekonomistler, MB'nin faiz indirimine ekimden itibaren ya da gelecek yıl sonuna kadar başlamasını öngörüyor. Türkiye ekonomisinde döviz ihtiyacı sürerken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimler ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
13 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransa'da düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde Avrupa'nın mülteci politikasını eleştirdi. İmamoğlu, Avrupa'nın mülteci sorununu Türkiye gibi ülkelere yıkmasının hem Türkiye'ye hem de mültecilere büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Ayrıca, bu politikanın Avrupa'nın demokratik değerlerine zarar verdiğini ve uluslararası dayanışma kavramına olan inancı sarstığını vurguladı. İmamoğlu, mülteci sorununun çözümünün göç veren ülkelerde ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasından geçtiğini ifade etti.
13 Eylül 2024

Fransa'da seçimlerin ardından hükümetin hala kurulamadığı bir dönemde, maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ettiğini ve siyaseti bırakacağını açıkladı. Le Maire, görev süresi boyunca Fransa'nın bütçe açığına karşı mücadele ettiğini ve ülkenin ekonomik istikrarını sağlamak için çalıştığını belirtti. Ancak, Fransa'da devam eden siyasi belirsizlik ve bütçe açığının artması, Le Maire'in istifasına zemin hazırladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni başbakan olarak atadığı Michel Barnier ise hala hükümeti kurabilmiş değil.
12 Eylül 2024

Çelenk Bafra, 2011-2018 yılları arasında İstanbul Modern'de küratörlük ve sergi direktörlüğü görevlerini üstlendikten sonra, müzeye artistik direktör olarak geri dönüyor. 16 Eylül 2024 itibarıyla yeni görevine başlayacak olan Bafra, müzenin sanat programlarını, koleksiyonunu ve küratöryel yapısını geliştirmekle sorumlu olacak. Ayrıca, uluslararası program ve işbirliklerini güçlendirmek de Bafra'nın görevleri arasında yer alacak.
12 Eylül 2024

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Google'ın geliştirdiği PaLM2 yapay zeka modeli hakkında kişisel verileri kullanma gerekçesiyle yasal bir soruşturma başlattı. Soruşturma, Google'ın AB Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne (GDPR) uygun olarak gerekli değerlendirmeleri yapıp yapmadığını araştırıyor. Bu inceleme, AB üyesi ülkelerdeki veri işleme süreçlerinde Google'ın bireylerin haklarını koruyup korumadığını ve sınır ötesi veri işleme faaliyetlerini kapsıyor.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim