ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantıda faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmasını bekliyor. Bu beklenti, MB'nin sözlü yönlendirmesi ve enflasyon görünümüne bağlı olarak şekillenmiş. Türkiye'de Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz artışları devam ediyor ve son artış Kasım ayında 500 baz puan ile yüzde 40'a ulaşmıştı. Türkiye ekonomisi döviz ihtiyacı nedeniyle Körfez ve Batı yatırımlarını çekmeye çalışıyor ve bu kapsamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek gibi isimler yatırımcılarla görüşmeler yapmıştır.
15 Aralık 2023

İspanya'da tatildeyken kaybolan 17 yaşındaki Alex Batty, altı yıl sonra Fransa'nın Toulouse kenti yakınlarında yağmur altında yürürken bir kurye tarafından bitkin halde bulundu. Kendisiyle iletişime geçen kurye, Alex'in arandığını internetten öğrenince onu polise götürdü. Alex, büyükannesi Susan Caruana'ya eve dönmek istediğini belirten bir mesaj gönderdi. Alex, son iki yıldır Fransa'nın Pirene vadilerinde bir gezici komünde yaşadığını belirtti, ancak kaybolmasıyla ilgili annesi ve büyükbabasının yerini açıklamadı.
15 Aralık 2023

77'nci Cannes Film Festivali'nin jüri başkanlığını, 'Barbie' filminin yönetmeni Greta Gerwig üstlenecek. 14-25 Mayıs tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan festivalde Gerwig, jüri başkanı olarak görev yapacak ve bu rolü İsveçli yönetmen Ruben Östlund'dan devralacak. Festivalin ilk kadın başkanı Iris Knobloch ve festival direktörü Thierry Fremaux, Gerwig'i statükoyu sarsan bir yönetmen olarak tanımladı. Gerwig, Cannes'da jüri başkanı olarak görev yapacak olmanın kendisini şaşkın, heyecanlı ve gururlu hissettirdiğini belirtti.
14 Aralık 2023

King George Adası'ndaki çember sakallı penguenler üzerine yapılan bir araştırma, bu penguenlerin günde binlerce kez, her biri birkaç saniye süren kısa uykulara daldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, penguenlerin aktivitelerini kaydeden elektrotlar ve sensörlerle 11 güne kadar izledi. Penguenlerin okyanusta neredeyse hiç uyumadığı, ancak yuvalarına döndüklerinde beyin dalgalarının uyku için tipik bir düzene göre yavaşladığı ve bir saat içinde 600 kez kısa uykulara daldıkları gözlemlendi. Araştırmacılar ve diğer sinirbilimciler, bu bulguların uyku hakkındaki anlayışımızı sorgulamamıza neden olabileceğini belirtiyor.
10 Aralık 2023

Fransa parlamentosu, kırsal bölgelerdeki geleneksel ses ve kokuları korumayı amaçlayan bir yasayı kabul etti. Bu yasa, kırsal bölgelere taşınan yeni sakinlerin, horoz ötüşü, köpek havlaması, traktör gürültüsü veya gübre kokusu gibi çiftçilik faaliyetlerinden rahatsızlık duyarak şikayette bulunmalarını zorlaştıracak. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, yasanın çiftçilere karşı kötü niyetli davalara son vereceğini belirtti. Yasa, mevcut çiftçilik faaliyetlerine yeni sakinlerin itiraz etmesini engelleyecek şekilde tasarlandı.
7 Aralık 2023

Fransa, Gazze için Uluslararası İnsani Konferans'ta alınan kararlar doğrultusunda Gazze'ye ek 600 ton insani yardım gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazzelilerin salgın hastalık ve açlık riskiyle karşı karşıya olduğu ve Gazze'de ilaç, su, gıda ve tıbbi bakıma erişimde sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlamaların kaldırılması gerektiği ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) için ek 2 milyon avro tesis edileceği ifade edildi.
7 Aralık 2023

Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski olduğunu belirtti. Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının yıl sonu toplantısından sonra bu açıklamayı yaptı. Son zamanlarda Fransa ve Belçika'da gerçekleşen terör saldırılarına işaret eden Johansson, Ortadoğu'daki gelişmelerin Avrupa'daki tatil dönemini riskli hale getirdiğini ve İslamofobi ile anti-semitizmin artışının endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca birçok ülkenin terör alarm seviyesini yükselttiğini söyledi.
5 Aralık 2023

Fransa'da Cumhuriyetçi milletvekili Michel Lauzzana ve Ekolojistler Partisi'nden Francesca Pasquini tarafından sunulan ve 'Puff Bar' olarak bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklamayı hedefleyen yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te bulunan 104 milletvekilinin tümünün evet oyu ile kabul edildi. Avrupa Komisyonu'nun altı ay içinde tasarıya ilişkin görüş bildirmesi ve Senato'da görüşülmesinin ardından, yasağın 2024 yaz sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Başbakan Elisabeth Borne ve Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau, gençler arasında artan kullanım ve çevresel etkiler nedeniyle bu adımın önemine vurgu yapmıştır.
5 Aralık 2023

Türkiye'nin EURO 2024 Futbol Şampiyonası'ndaki rakipleri, Almanya'nın Hamburg şehrinde gerçekleştirilen grup kura çekimiyle belirlendi. A Milli Takım, F Grubu'nda Portekiz, C yolu play-off galibi (Gürcistan, Yunanistan, Kazakistan, Lüksemburg) ve Çekya ile eşleşti. Turnuva, 14 Haziran-14 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenecek ve şampiyon, Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak final maçıyla belirlenecek.
2 Aralık 2023

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye Avrupa'da araç alımında en yüksek vergiye sahip ülke konumunda. Türkiye'de KDV oranı %20'ye yükseltilmiş ve ÖTV gibi ek vergilerle birlikte araç fiyatları oldukça artmış. Örneğin, vergisiz fiyatı 33 bin dolar olan bir araç Türkiye'de 71 bin 280 dolara satılıyor. Diğer yandan, bazı Avrupa ülkelerinde teşvikler sayesinde araçlar vergisiz fiyatlarından daha ucuza satılabiliyor.
1 Aralık 2023

Fransa başbakanlık ofisi, kabine üyelerine ve bakanlık çalışanlarına Telegram, WhatsApp ve Signal gibi uygulamaları kullanmamaları ve bu uygulamaları telefonlarından silmeleri yönünde bir genelge yayınladı. Gizli bilgilerin güvenliği amacıyla alınan bu kararla, bakanların 8 Aralık'a kadar yerli mesajlaşma uygulaması Olvid'i kurmaları istendi. Olvid, Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Ajansı'ndan birinci seviyede güvenlik sertifikası alan tek uygulama olarak belirtiliyor ve 2019'da iki Fransız siber güvenlik uzmanı tarafından kurulmuş.
30 Kasım 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de kara para ve dolandırıcılık suçlamalarını kabul ederek istifa etti ve borsa 4,3 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. Bu gelişmelerin ardından, Reuters'ın veri platformlarına göre, son 24 saatte Binance'den 956 milyon dolarlık bir çıkış gerçekleşti. Yatırımcılar ve kullanıcılar borsadan ayrılmaya başladı.
22 Kasım 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 37,50 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Ekim ayında faiz oranı 500 baz puan artışla yüzde 35'e yükseltilmişti. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, ayrıca Aralık ayında da 250 baz puanlık bir artış beklediğini ve 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 65 olduğunu belirtiyor. JP Morgan'a göre enflasyon Mayıs 2024'te yüzde 73 ile zirve yapacak ve 2024 yıl sonunda yüzde 40'lara gerileyecek.
22 Kasım 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki toplantısında faiz oranını 250 baz puan artıracağını öngörüyor. TCMB, Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranlarını artırmakta olup, en son ekim ayında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkarmıştı. Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının eleştirilmesinin ardından, ekonomi yönetiminde değişiklikler yapılmış ve piyasa dostu olarak görülen isimler göreve getirilmişti. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yeni yönetim Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
21 Kasım 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Belçika'da trafik ve inşaat kurallarını ihlal eden milyoner iş insanı Guido Dumarey, 27 kez mahkemeye çıkmasının ardından 160 bin avro para cezasına çarptırıldı. Yargıç, Dumarey'in yıllık 20 milyon avro geliri olduğunu ve kendini dokunulmaz sandığını belirterek ceza miktarını artırdı. Dumarey, cezanın saçma olduğunu iddia ederek itiraz edeceğini açıkladı. Bu olay, Belçika'da ve diğer Avrupa ülkelerinde gelire göre ceza uygulaması konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
20 Kasım 2023

Britanya İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), orak hücre hastalığı ve beta talasemi tedavisi için 'Casgevy' adlı gen terapi ilacını onayladı. Bu tedavi, hastaların kemik iliği kök hücrelerinin laboratuvarda Crispr teknolojisi kullanılarak düzenlenmesini ve sağlıklı hemoglobin üretimini geri kazanmalarını sağlıyor. Denemelerde, orak hücre hastalarının çoğu şiddetli ağrıdan kurtulurken, beta talasemi hastalarının büyük bir kısmı en az bir yıl boyunca kan transfüzyonuna ihtiyaç duymamıştır. Tedavi, 2020 Nobel Ödülü kazanan Crispr teknolojisi ile gerçekleştiriliyor.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim