Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Meclis başkanlık divanı ve grup yönetimi için yeni görevlendirmelerini açıkladı. İstanbul Milletvekili Celal Adan, geçen dönemde olduğu gibi Meclis Başkanvekili olarak görevine devam edecek. Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, TBMM İdare Amirliği'ne atandı. Grup Başkanvekilliklerine ise Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül getirildi.
6 Haziran 2023

Gaziantep Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Valiliği görevine atandı. Bu atama İletişim Başkanlığı tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Davut Gül, 2018 yılından bu yana Gaziantep valisi olarak görev yapmaktaydı.
5 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022'deki bir konserinde imam hatip lisesi mezunlarına yönelik sözleri nedeniyle ayrımcılık yaptığına hükmetti ve her bir başvurucu için 50 bin lira idari para cezası verilmesine karar verdi. Gülşen, daha önce 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' suçlamasıyla tutuklanmış ve ev hapsine alınmıştı. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen'i 'halkın bir kesimini aşağılama' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı, ancak cezanın açıklanması geri bırakıldı.
31 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilin dokuzunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimleri önde bitirdi. Erdoğan, oyların yüzde 52,16'sını alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oy oranında kaldı. Erdoğan toplamda 52 ilde, Kılıçdaroğlu ise 29 ilde daha fazla oy aldı. İki aday arasındaki oy dağılımı, depremden etkilenen illere göre değişiklik gösteriyor.
29 Mayıs 2023

Adalet Bakanlığı, 12 farklı şehirde toplam 24 yeni idare mahkemesi kurulmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karar, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun'un ilgili maddesi uyarınca alındı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Muğla, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yeni mahkemelerin kurulması planlanıyor.
27 Mayıs 2023

KONDA Araştırma Şirketi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yaptığı ankette, kararsız oylar dağıtıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,7, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47,3 oy alacağını öngörüyor. Anket, 20-21 Mayıs tarihlerinde 34 ilde 3 bin 607 kişiyle yüz yüze yapıldı. KONDA, anket sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği belirtirken, ilk tur anket sonuçlarında büyük bir hata payı olduğunu kabul ediyor. Ayrıca, AKP'nin yaptırdığı ankette Erdoğan'ın ikinci turda yüzde 53 civarında oy alacağı belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

Bahçeşehir Üniversitesi BETAM'ın 'sahibinden.com' verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira artış oranları düşüş gösterdi. Ancak 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlerde kira fiyatları önemli ölçüde arttı. Konut talebi endeksi Mart ayına kıyasla düşerken, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı da azaldı. Deprem bölgelerinde ise konut arzının azalması ve talebin artması fiyatları yükseltti, özellikle Hatay ve Adıyaman'da kira fiyatları üç ay öncesine göre iki katından fazla artış gösterdi.
23 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Alevi' videosunun ardından İçişleri Bakanlığı, '24 Adımda Alevi-Bektaşi Vatandaşlarımız ile Cemevlerine Yönelik Çalışmalar' başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan broşürler, valilikler aracılığıyla dağıtılmaya başlandı. Kılıçdaroğlu'nun videosu geniş destek bulmuş ve İçişleri Bakanlığı'nın bu hareketi, kamu kaynaklarıyla iktidar propagandası yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.
18 Mayıs 2023

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde Nazım Ö., boşanma aşamasında olduğu eşi Dilek Ö. ile yaşanan tartışma sonucu pompalı tüfekle eşine ateş açarak onu öldürdü. Olayın ardından çevredekilerin ihbarı üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine geldi. Sağlık ekipleri Dilek Ö.'nün öldüğünü tespit etti ve kaçan zanlı polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.
18 Mayıs 2023

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Genel Sekreteri Şehzade Demir, Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı ve Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç, AKP listelerinden aday olarak seçime katıldılar. Anadolu Ajansı'nın 15 Mayıs verilerine göre, bu dört isimden üçü milletvekilliğini garantiledi. AKP, İstanbul 3'üncü bölgeden 14, Gaziantep'ten 8, Batman'dan 2, Mersin'den ise 4 milletvekili çıkardı. HÜDA-PAR, 2018 seçimlerinde yüzde 0,31 oy oranı ile 155 bin 539 oy almıştı.
16 Mayıs 2023

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremden etkilenen 10 ilde, 2018 ve 2023 yıllarında yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin aldığı oy oranları karşılaştırıldı. Verilere göre, bu illerde Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranlarında genel bir düşüş gözlemlendi. Özellikle Kilis, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerdeki oy kaybı dikkat çekiciydi.
15 Mayıs 2023

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerle ilgili olumsuz bir durumun olmadığını belirtti. Ancak muhalefet, seçim günü boyunca çeşitli usulsüzlük iddialarını dile getirdi. İstanbul, Gaziantep ve Diyarbakır'da oy kullanma sürecine ilişkin sorunlar yaşandığı, Şanlıurfa'da ise şiddet olayları ve usulsüzlük iddiaları rapor edildi.
14 Mayıs 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'deki genel seçimler sırasında bazı usulsüzlükler ve şiddet olayları yaşandığını iddia etti. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde açık oy kullanıldığını, Adıyaman'da AKP İl Başkanı'nın kardeşlerinin jandarma eşliğinde açık oy kullandırdığını ve Mardin Kızıltepe'de HDP müşahitlerine saldırı düzenlendiğini belirtti. Tiryaki, yaşananlarla ilgili hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023

Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde birçok seçmen, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapıldıkları için kendi sandıklarında oy kullanamadı. Gazeteci Alican Uludağ, bu seçmenlerin çoğunun HDP'li olduğunu ve oylarını kullanabilmek için öncelikle hangi sandıkta görevli olduklarını öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerektiğini belirtti. Vatan Partisi, seçmenlere ne sandık bilgisi ne de gerekli belgeyi vermiş. HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Vatan Partisi'nin bu hukuksuzluğuna ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını ve takipçisi olacaklarını açıkladı.
14 Mayıs 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden öğrencilere, kendi illerindeki devlet üniversitelerinde ek yüzde 25 kontenjan ayırma kararı aldı. Bu karar, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) OHAL kapsamındaki illerde ve Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adayları kapsıyor. Ayrıca vakıf üniversitelerinde de her program için birer kontenjan ayrılacak. Bu kontenjanlar, mevcut genel kontenjanlara ek olarak sağlanacak ve depremzede adaylar tercihlerini bu kontenjanlar dahilinde yapabilecek.
10 Mayıs 2023

Ata ittifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçim otobüslerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'liler tarafından saldırıya uğradığını iddia etmiş ve bu iddiasını desteklemek için bir tutanak paylaşmıştı. Ancak tutanakta saldırganların HDP'li olduğuna dair bir ifade bulunmadığı ve şoförün saldırganları görmediğini belirttiği ortaya çıktı. Oğan, daha sonra bu tweet'i silip tutanak olmadan yeniden paylaştı ve şoförün isteği üzerine tutanağı sildiğini belirtti.
9 Mayıs 2023

Sinan Oğan, seçim otobüslerinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde HDP'liler tarafından saldırıya uğradığını iddia etmiş ve bu iddiasını desteklemek için dört saniyelik bir video paylaşmıştı. Ancak, şüpheler üzerine paylaştığı karakol tutanağında saldırganların HDP'li olduğuna dair bir ifade bulunmuyor. Otobüs şoförünün ifadesinde, taş atan kişilerin kim olduğunu görmedikleri belirtiliyor.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim