İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, beş yıl aradan sonra ilk kez cuma hutbesi vererek Gazze ve Lübnan'daki cihatların İsrail'i 70 yıl geriye götürdüğünü iddia etti. Hamaney, İsrail'e yönelik füze saldırılarının en hafif yanıt olduğunu ve gerekirse tekrar saldıracaklarını belirtti. Ayrıca, Müslümanları İsrail'e karşı birleşmeye çağırdı ve Hasan Nasrallah'ı övdü. Bu açıklamalar, İran ve İsrail arasındaki gerilimi artırırken, bölgedeki çatışmaların devam ettiğini gösteriyor.
4 Ekim 2024

Avustralya hükümeti, İslamofobiyle mücadele amacıyla Aftab Malik'i özel temsilci olarak atadı. Malik, Müslüman toplumu üyeleri, dini ayrımcılık uzmanları ve hükümetin tüm kademeleriyle iş birliği yapacak. Atama, antisemitizm özel temsilcisi Jillian Segal'in atanmasından birkaç ay sonra gerçekleşti. Malik'in üç yıllık görev süresi 14 Ekim'de başlayacak.
1 Ekim 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran halkına hitaben yaptığı konuşmada, İran rejiminin halkı uçuruma sürüklediğini belirtti. Netanyahu, İsrail'in İran halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve İran'ın özgürlüğüne kavuşmasının yakın olduğunu ifade etti. Bu açıklama, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından geldi. İran liderleri ise İsrail'in Hizbullah'a ciddi zarar veremeyeceğini ve bölgedeki direniş güçlerinin Hizbullah'ın yanında duracağını belirtti.
1 Ekim 2024

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa liderlerinin, İran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye suikastına yanıt vermemesi halinde Gazze'de ateşkes ilan edeceklerine dair söz verdiklerini ancak bu sözü yerine getirmediklerini belirtti. Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmüş ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği duyurulmuştu. Pezeşkiyan'ın açıklamaları ülkede tartışmalara yol açarken, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binası önünde toplanan bir grup yetkililerden yanıt talep etti. İran, Haniye suikastının ardından İsrail'e misilleme kararı almıştı.
30 Eylül 2024

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmasının ardından, bölgenin kaderini Hizbullah'ın öncülüğündeki direniş güçlerinin belirleyeceğini iddia etti. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduklarını ve Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti. Ancak Hizbullah'a yakın kaynaklar Nasrallah'ın hayatta olduğunu belirtti. Hamaney, İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarını Lübnan'a da uygulamaya çalıştığını ve Hizbullah'ın güçlü yapılanmasına ciddi zarar veremeyeceğini söyledi.
28 Eylül 2024
İşaretlediklerim