İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, IŞİD'in Horasan kolunu güçlendirmek için Türkiye'yi üs olarak kullandığı ve Türkiye'deki çeşitli kentlerde militan barındırdığı belirtiliyor. Türkiye'ye gelen militanlar, sahte Afgan kimlikleri ile İran sınırından Afganistan'a geçiriliyor. İddianamede, IŞİD militanlarının İsveç ve Hollanda konsolosluklarına saldırı planladıkları, ancak silah temininde yaşanan gecikme nedeniyle saldırının iptal edildiği ifade ediliyor. Ayrıca, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki etkinliğini yitirdikten sonra Afganistan'da güçlendirildiği ve Türkiye'de yeniden yapılanma çalışmalarına devam ettiği aktarılıyor.
28 Ocak 2024

Yazar Mustafa Alp Dağıstanlı, bir okurunun Oğuz Atay'ın 'içerisinde' kelimesini kullandığına dair gönderdiği mektup üzerine bir tartışmayı ele alıyor. Dağıstanlı, Atay'ın bu kelimeyi bilinçli olarak yanlış kullandığını ve dilin yanlış kullanımını eleştirmek için bu yöntemi tercih ettiğini savunuyor. İletişim Yayınları'nın Oğuz Atay'ın tüm eserlerini taradığı ve 'içerisinde' kelimesine rastlamadığı belirtiliyor. Yazar, dilin yanlış kullanımının masum olmadığını ve iktidarın dili olarak nitelendiriyor. Ayrıca, dilin temizlenmesi gerektiğini ve Oğuz Atay'ın bu konuda farkındalık yaratan bir yazar olduğunu vurguluyor.
21 Ocak 2024

55 milyon dolar ödenerek uzaya gönderilen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 farklı deney yapacak. Deneyler arasında, uzay ortamında radyasyona maruz kalmanın kanser hücreleri üzerindeki etkisi ve propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisi gibi konular bulunuyor. Deneyler, üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanıp Türkiye Uzay Ajansı ve TÜBİTAK uzmanlarından oluşan bir komisyon tarafından seçildi. Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü 'İstikbal göklerdedir' oldu.
20 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin Yalova toplantısında yaptığı konuşmada, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vererek tahliyesine hükmettiği halde serbest bırakılmayan TİP milletvekili Can Atalay için 'terörist' ifadesini kullandı. Erdoğan, CHP'nin hukukun altından tünel kazarak Atalay'ı Meclis'e taşımaya çalıştığını ve mahalli seçim işbirliği altında cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarını serbest bırakma hesapları yaptığını iddia etti. CHP lideri Özgür Özel ise Yargıtay'ın AYM kararına uymamasını 'darbe girişimi' olarak nitelendirmiş ve bir miting çağrısı yapmıştı, ancak bu miting, PKK'nın saldırısı sonrası iptal edilmişti.
19 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin internet sansürü aracı olarak kullanılan 8/A maddesiyle ilgili 'hak ihlali' kararının yeterli olmadığını, maddenin iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) harekete geçmesi gerektiğini belirtti. AYM'nin 62 başvurucu için verdiği kararın, 8/A maddesi dayanak gösterilerek uygulanan erişim engellerinin kaldırılmasını içerdiği, ancak bu kararların uygulanmasında aksaklıklar yaşandığı ve 8/A maddesinin hala yürürlükte olduğu ifade edildi. Akdeniz, 8/A maddesinin yerel seçimler döneminde de sansür için kullanılacağına dikkat çekti.
12 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar Salacak'ta bulunan kaçak yapıları yıkma girişimi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellenmişti. İBB'nin mahkemeye başvurması sonucu, 12. İdare Mahkemesi İBB'nin lehine karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlığın itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu süreçte İBB personeli, kaçak yapıların yıkımı sırasında saldırıya uğramış ve hukuki girişimlerde bulunulmuştu.
9 Ocak 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, 'suçu ve suçluyu övme' ve 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlarından ifade verdikten sonra yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şartıyla serbest bırakıldı. Altaylı, bu durumu ilk kez yaşadığını ve mahkeme kararına şaşırmadığını belirtti. Avukatı Rezzan Aydınoğlu'nun karar sonrası gözyaşlarına hakim olamadığını, bunun sebebinin ise hukukun içinde bulunduğu durum olduğunu ifade etti. Altaylı'ya yöneltilen suçlamalar, sosyal medya paylaşımları ve bir video nedeniyle başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında gerçekleşti.
6 Ocak 2024

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

İstanbul Barosu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in tarikat ve cemaatlerle işbirliği yaptığını belirtmesi üzerine, laiklik ilkesine ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bakan Tekin, TBMM'de yaptığı konuşmada, çeşitli kurumlarla yapılan protokollerden bahsetmiş ve tarikat, cemaat yapılarıyla da protokol yapmaya devam edeceklerini ifade etmişti. İstanbul Barosu, suç duyurusunda, bu tür işbirliklerinin Türk Medeni Kanunu, Tevhidi Tedrisat Kanunu ve Milli Eğitim Temel Kanunu gibi yasalara aykırı olduğunu ve laik Cumhuriyet hukukuna zarar verdiğini belirtti.
27 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine ikinci kez karar verdi. Yargıtay'ın AYM'nin ilk kararına uymaması üzerine, Atalay'ın avukatları dosyayı AYM'ye taşımıştı. AYM, Atalay'a 100 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın ilgili mahkemeye gönderilmesini hükmetti. Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve milletvekili seçilmişti.
21 Aralık 2023

Yazar, Mevlana'nın ölüm yıldönümünde barış ve sevgi kavramlarının kimler tarafından dile getirilebileceğini sorguluyor ve toplumda artan şiddet olaylarına dikkat çekiyor. Tiyatrocuların kovulması, hakemlere şiddet, kadına şiddet gibi konulara değinerek toplumun saygı, edep ve etikten uzaklaştığını vurguluyor. Behçet Necatigil, Cemil Meriç ve Ali Kuşçu gibi kültür ve bilim insanlarının unutulduğunu, toplumun sanat, kültür ve bilimden uzaklaşarak kötülüğe meyilli hale geldiğini eleştiriyor.
17 Aralık 2023

Yazar, 'Dünyayı Ardında Bırak' adlı gerilim filmini ele alıyor ve filmde işlenen temalar üzerine düşüncelerini paylaşıyor. Başrollerinde Julia Roberts ve Ethan Hawke gibi isimlerin yer aldığı film, sıkılmış bir çiftin hafta sonu tatili sırasında yaşadıkları olayları konu alıyor. Film, internet bağlantısının kesilmesi gibi modern dünyanın kırılganlıklarını ve insanın ilkel beyninin etkisine kolaylıkla nasıl girebildiğini gösteriyor. Yazar, filmi izleyicilere yaşadıkları dünyayı sorgulama fırsatı olarak sunuyor ve modern yaşamın anlamsızlıklarını eleştiriyor.
10 Aralık 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmaması sebebiyle ikinci bir başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, bu başvuruyu 13 Aralık'taki toplantısında ele alacak. AYM'nin daha önce Atalay'ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vermiş ve yeniden yargılama yapılmasını talep etmişti. Ancak, Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına uyulmamasına karar vermiş ve Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönünde karar almıştı.
7 Aralık 2023

Yazar Murat Sevinç, toplumsal bunalım dönemlerinde faşizmin yükselişini ve otoriterleşmeyi eleştirel bir dille tartışıyor. Faşizmin karşıtlıklar üzerine kurulu olduğunu ve insanlık dışı yöntemlere başvurduğunu belirtiyor. Ayrıca, Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar'ın konserine ve CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in konserdeki davranışına değinerek, bu olayın ardından gelen tepkilerin faşist anlayışın bir yansıması olduğunu savunuyor. Özel'in jestinin, toplumda bir ferahlık hissi yarattığını ve tepki gösterenlerin ilkel bir tavır sergilediğini ifade ediyor.
27 Kasım 2023

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

BBC, 2023 yılında ilham veren 100 kadını belirlediği listeyi yayınladı. Listede, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirilen giyilebilir 'elektronik sütyen'in mucidi Türk bilim insanı Canan Dağdeviren de bulunuyor. Listede ayrıca insan hakları avukatı Amal Clooney, eski ABD First Lady'si Michelle Obama gibi tanınmış isimler yer alıyor. Listede farklı alanlarda etki yaratan kadınlar, kendi topluluklarına ve dünyaya katkılarıyla öne çıkıyor.
21 Kasım 2023

Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, TİP milletvekili Can Atalay'ın avukatlarının, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uymayan Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararına yaptığı itirazı inceledi ve itirazın kabul edilemez olduğuna karar verdi. Gerekçe olarak, 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararının itiraz yolu açık olmaması gösterildi. Bu kararın ardından, kararın tebliğ işlemleri Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından yapılacak.
20 Kasım 2023

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 16 yıl 10 ay hapis yattıktan sonra koşullu salıverme şartlarını taşıdığı gerekçesiyle tahliye edildi. Bu karar, yazar Murathan Mungan, CHP milletvekili Veli Ağbaba ve diğer bazı kişiler tarafından sosyal medyada eleştirildi. Eleştirilerde, Türkiye'de adalet sisteminin çifte standart uyguladığı ve bazı siyasi tutukluların hala hapiste tutulduğu vurgulandı. Ayrıca, Dink cinayetinin arka planının hala çözülmediği ve Samast'ın serbest bırakılmasının adaletsizlik olduğu ifade edildi.
15 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023
İşaretlediklerim