ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisi kazandığını onayladı. Aynı zamanda, eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de verildi. Bu karar, Joe Biden liderliğindeki Demokrat hükümet tarafından federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak nitelendirilmişti. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği önlemleri ve Biden yönetiminin bu önlemlere karşı çıkması, iki taraf arasında derin bir anlaşmazlık yaratmıştı.
19 Mart 2024

Çanakkale'nin Eceabat ilçesi açıklarında, göçmenleri taşıyan bir botun batması sonucu ölü ve sağ kurtulanlar olduğu bildirildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, olay yerinde olduğunu ve şu ana kadar dört kişinin sağ kurtarıldığını, iki bebeğin ise hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Aktaş, botun lastikten yapıldığını ve düzensiz göçmenleri taşıdığını, bölgenin normalde kullanılan bir güzergah olmadığını belirtti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ifade edildi.
15 Mart 2024

Türkiye'den ekonomik ve siyasi gerekçelerle Avrupa'ya yapılan göç, özellikle Almanya'ya olan iltica başvurularıyla devam ediyor. Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) paylaştığı verilere göre, 2024'ün ilk iki ayında Türk vatandaşlarından 7 bin 649 iltica başvurusu yapıldı, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre %12,3 artış gösterdi. Suriye ve Afganistan vatandaşlarından gelen başvurular da yüksek oranlarda kabul edilirken, Türk vatandaşlarının başvurularının sadece %7,8'i kabul edildi.
7 Mart 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da yasal olarak yaşayan yabancıların sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu açıkladı. Bu yabancıların 350 bin 532'si geçici koruma altındaki Suriyelilerden oluşuyor. Yerlikaya, İstanbul'da 103 mobil göç noktasında 197 bin 555 kişinin sorgulandığını ve 57 bin 745 kişinin düzensiz göçmen olarak tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, vizesi veya ikamet izni biten ya da gönüllü olarak ayrılan yabancıların sayısı ve dokuz ay içinde yakalanan düzensiz göçmen sayısı da paylaşıldı.
6 Mart 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Milli Savunma Üniversitesi sınavına Türkiye vatandaşı olmayanların da alınabileceğine dair yanlışlıkla bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Mesajda, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen 'insani' veya 'uzun dönem' ikamet izni belgesine sahip adayların sınava girebileceği belirtilmişti. Ancak ÖSYM, bu mesajın yanlışlıkla gönderildiğini ve Milli Savunma Üniversitesi sınavına sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuru hakkı olduğunu açıkladı.
3 Mart 2024

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Antalya Diplomasi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmen krizi konusunda oynadığı rolün Avrupa'nın istikrarını korumada kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Orban, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin ve Türkiye'nin bu konudaki politikalarının, Avrupa kıtasını bir anlamda kurtardığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ilişkilere de değinerek, Erdoğan'ın Macaristan'da sevilen bir lider olduğunu ve yüksek bir imaja sahip olduğunu vurguladı.
1 Mart 2024

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Manisa Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yılmaz tarafından ifşa edilen, FAO'nun 'Türkiye'de Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı' adı altında duyurduğu projenin, AB ve Japonya tarafından finanse edildiği belirtiliyor. 2017'de başlayan ve Türkiye'nin yüksek nüfusa sahip on ilini kapsayan bu plan, Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların sosyo-ekonomik entegrasyonunu ve dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre, projenin ikinci etabında eğitimler verilmeye başlanmış.
17 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, dünya genelinde göçmen hayvan türlerinin yüzde 44'ünün popülasyonu azalmış durumda. Bu azalmanın başlıca nedenleri arasında iklim krizi ve insan faaliyetleri sonucu doğal yaşam alanlarının tahrip olması gösteriliyor. Raporda, özellikle göç eden ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar, köpek balıkları gibi türlerin yaşam alanlarının balıkçılık, yasa dışı avlanma, kirlilik ve iklim değişikliği gibi faktörlerle tehdit altında olduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2024

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

İsveç Göç Mahkemesi, Kuran yakma eylemleriyle tanınan Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesinin sona ermesinin ardından sınır dışı edilmesine karar verdi. Momika, 2023 yılında İsveç'te birçok kez Kuran yakarak toplumsal gerilimi artırmıştı. Sınır dışı kararı, Momika'nın 'yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle alındı ve 16 Nisan 2024'ten sonra uygulanacak.
7 Şubat 2024

İstanbul, tarihinde ilk kez 2023 yılında yerli nüfusun net olarak göç ettiği bir dönemi yaşadı. TÜİK verilerine göre, 2020 yılında İstanbul nüfusu 56 bin 815 kişi azalmış, ancak bu azalma yabancı nüfusun göçüyle ilişkilendirilmişti. Yerli nüfus o dönemde 90 bin kişi artmıştı. Ancak 2023 yılında İstanbul nüfusu 252 bin 027 kişi azalırken, bu kez 115 bin yerli nüfusun şehri terk ettiği gözlemlendi. Bu durum, artan konut fiyatları ve düşen maaşlar gibi ekonomik faktörlerin etkisiyle açıklanıyor.
7 Şubat 2024

Barış Terkoğlu'nun yazısında, 1999 depreminde yıkılan binaların müteahhidi Veli Göçer'in yargılanmasına karşın, binaların yapımına izin veren ve denetim görevini yerine getirmeyen belediye başkanlarının yargı önüne çıkarılmaması ele alınıyor. Terkoğlu, deprem öncesi imar usulsüzlükleri nedeniyle yargılanan ancak depremle ilgili suçlamalardan muaf tutulan belediye başkanı Ahmet Yaşar Birinci örneğini vererek, deprem sorumluluğunun sadece müteahhitlere yüklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Yazı, depremle ilgili yargı süreçlerinin eksikliklerine dikkat çekiyor.
5 Şubat 2024

İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'ne yapılan ve bir kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili tutuklanan şahısların hepsinin oturum iznine sahip olduğu belirlendi. Saldırıda kullanılan Polonya plakalı aracın korsan taksi olarak da kullanıldığı ve zanlılar arasında daha önce serbest bırakılan IŞİD üyelerinin de olduğu tespit edildi. Ayrıca, şüphelilerin hedeflerinde İstiklal Caddesi'ndeki bir kilisenin de olduğu ve telefonlarında serbest bırakılan IŞİD'li Halis Bayancuk'un fotoğraflarının bulunduğu anlaşıldı. Bu durum, Türkiye'deki kontrolsüz göç ve denetimsizliğin güvenlik açığı yarattığına işaret ediyor.
3 Şubat 2024

ABD'nin Teksas eyaleti, yasadışı göçü engellemek amacıyla ABD-Meksika sınırına dikenli tel döşeme kararı alarak federal hükümetin ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına meydan okudu. Cumhuriyetçi 25 eyalet valisi Teksas Valisi Greg Abbott'a destek verdi. Sosyal medyada Teksas'ın bağımsızlık ilan edeceği ve iç savaş çıkacağı iddiaları ortaya atıldı. Ancak ABD Anayasası'na göre eyaletlerin bağımsızlık ilan etme yetkisi bulunmuyor ve göç meseleleri federal hükümetin yetkisinde. Teksas'ın bu hamlesi, federal hükümetin göç politikalarına karşı bir meydan okuma olarak görülüyor ve eyalet-federal hükümet ilişkilerindeki gerilimi artırıyor.
28 Ocak 2024

Antalya sahilinde bulunan dokuz cesedin gizemi devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuyla ilgili bilgi verdi. Bakan Yerlikaya, cesetlerden birinin daha önce kaybolan M.Ş.E'ye ait olabileceğini, diğer cesetlerin kıyafetlerinin Suriye'de üretildiğini ve geçtiğimiz ay Lübnan ile Suriye arasından hareket eden ve kaybolan bir teknenin yolcuları olabileceklerini belirtti. Ayrıca, Muğla sahilinde bulunan bir cesedin de 6 Ocak'ta kaybolan düzensiz göçmenlerden biri olabileceği değerlendiriliyor. Kimlik tespit çalışmaları ve soruşturma devam etmektedir.
22 Ocak 2024

Antalya'nın çeşitli sahillerinde beş gün içerisinde altı cansız beden bulundu. Antalya Valiliği, bulunan bedenlerden beşinin, daha önce Lübnan'dan yola çıkıp kaybolan bir teknedeki mültecilere ait olabileceğini belirtti. Tek bir bedenin ise daha önce kaybolan M.Ş.E. isimli bir kişiye ait olduğu tespit edildi. Valilik, şüpheli ölüm olaylarına ilişkin soruşturmaların devam ettiğini ve herhangi bir düzensiz göçmen grubuna ait kaza veya kayıp bildiriminin olmadığını açıkladı.
21 Ocak 2024

Almanya Federal Meclisi, göçmenler için çifte vatandaşlığı kolaylaştıran 'Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu' başlıklı tasarıyı onayladı. Yasa ile Alman vatandaşlığına geçiş süresi sekiz yıldan beş yıla indirildi, uyum sağlama durumunda ise üç yıla düşürüldü. Çifte vatandaşlık imkanı genişletildi ve 'opsiyon modeli' kaldırıldı. Almanya'da doğan ve ebeveynlerinden biri beş yıl yasal ikamet eden çocuklar Alman vatandaşlığı alabilecek. Misafir işçi jenerasyonu ve belirli şartları karşılayan yabancılar için geçim şartı ve yazılı sınav zorunluluğu kaldırıldı.
19 Ocak 2024

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bu filmler arasında Queen'in konser görüntülerini içeren 'Queen Rock Montreal', bilim kurgu türündeki 'Animal Kingdom', Gupse Özay'ın yazıp oynadığı komedi filmi 'Lohusa', aile komedisi 'Kardeş Takımı', çocuk filmi 'Afacanlar Kampta' ve animasyon 'Ördeklerin Göçü' bulunuyor. Filmler, komedi, biyografi, bilim kurgu ve animasyon gibi farklı türleri kapsıyor.
19 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'a verilen 27 bin 300 lira para cezası hakkında konuştu. Mahmud, kaza sonrası gözaltına alınmış ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Göçer'in eşinin şikayetinden vazgeçmesi sonucu Mahmud hakkında yakalama kararı geri alınmış ve yurt dışı yasağı kaldırılarak serbest bırakılmıştı.
17 Ocak 2024
İşaretlediklerim