İtalya, Arnavutluk ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 16 düzensiz göçmeni Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezine gönderdi. Bu anlaşma, İtalya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan sağlıklı erkek göçmenlerin Arnavutluk'taki merkezlere taşınmasını öngörüyor. Anlaşma, sivil toplum kuruluşlarının kurtardığı göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamanın insan hakları ihlalleri yaratabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.
15 Ekim 2024

Edirne'de polis ekipleri, yurt dışına çıkmaya hazırlanan bir otomobilde yaptıkları aramada, aracın altında kaynak yapılarak oluşturulmuş gizli bir bölmede iki Suriyeli düzensiz göçmen buldu. Araç sahibi ve sürücü gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Yakalanan göçmenler, işlemlerinin ardından il göç idaresi müdürlüğüne sevk edildi.
10 Ekim 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından durdurulan bir lastik botta 23 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenlerin 10'u çocuk olup, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildiler. Bu olay, Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
6 Ekim 2024

Madrid'deki Adolfo Suarez Barajas Havalimanı'nda sığınma talebinde bulunan dört Faslı düzensiz göçmen, tavandaki bir boşluktan kaçarak kayıplara karıştı. Havalimanında toplam 229 düzensiz göçmen bekletilirken, bazıları sığınma taleplerinin reddedilmesi nedeniyle sınır dışı edilmeyi reddetmişti. Havalimanı çalışanları, mevcut güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirtti. Olay, İspanya'da siyasi tartışmalara yol açarken, bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, göçmenlere sığınma hakkı verilmesini savundu.
3 Ekim 2024

Türkiye'nin 27 ilinde dört gün süren 'Kalkan-27' operasyonları kapsamında 84 göçmen kaçakçısı ve 1029 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonlar, İl Emniyet Müdürlükleri Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüklerince gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yakalanan göçmen kaçakçılarından 25'inin tutuklandığını ve yedi kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini açıkladı. Düzensiz göçmenler ise ülkelerine geri gönderilmek üzere geri gönderme merkezlerine teslim edildi.
25 Eylül 2024

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, üçü çocuk 16 düzensiz göçmen can salında kurtarıldı. Aynı bölgede, İtalya rotası üzerinde durdurulan yelkenli bir teknede 32’si çocuk 113 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. İnsan kaçakçısı olduklarından şüphelenilen iki kişi gözaltına alındı.
24 Eylül 2024

Yunanistan’ın Sisam Adası açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir şişme bot battı ve en az dört kişi hayatını kaybetti. Yunan Sahil Güvenlik birimleri denizde dört göçmenin cansız bedenlerini buldu. Bottaki beş göçmen karaya yüzerek çıkmayı başardı. Kurtulan göçmenlerin ifadelerine göre botta toplam 36 kişi bulunuyordu ve arama çalışmaları devam ediyor.
23 Eylül 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 51 düzensiz göçmen kurtarıldı. Yunanistan'ın Türk kara sularına ittiği lastik bottaki 36 göçmen ve motor arızası nedeniyle sürüklenen fiber teknedeki 15 göçmen güvenli bir şekilde karaya çıkarıldı. Kurtarılan göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
18 Eylül 2024
İşaretlediklerim