ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, 2025 başında altın fiyatının 2 bin 700 doları bulabileceğini tahmin etti. Banka, merkez bankalarının güçlü talebini ve Fed’in faiz indirimi beklentilerini bu tahminin temel nedenleri olarak gösterdi. Yatırımcılar, Fed’in bu hafta faiz indirimine 50 baz puanlık mı yoksa 25 baz puanlık mı bir adımla başlayacağı konusunda bölünmüş durumda.
17 Eylül 2024

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye için enflasyon beklentisini yüzde 51,4’e düşürürken, dolar/TL tahminlerini yükseltti. Banka, Türkiye'de ağustosta yıllık enflasyonun yüzde 62’den yüzde 51,4’e düşeceğini öngördü. Ayrıca, enflasyonun beklenildiği gibi düşmemesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temkinli davranacağını ve gevşemeyi erteleyeceğini belirtti. Dolar/TL tahminleri ise üç, altı ve 12 aylık dönemler için sırasıyla 36, 39 ve 44 lira olarak revize edildi.
2 Eylül 2024

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Mayıs ayında 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 3 milyar 263 milyon dolarlık fazla oluştu. Yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar 191 milyon dolara inerken, son bir yıllık iyileşme 31 milyar 831 milyon dolar oldu.
12 Temmuz 2024

Yerel seçimlerin tamamlanmasıyla Türkiye, ekonomi politikalarına yeniden odaklanacak bir döneme giriyor. Önümüzdeki süreçte enflasyonla mücadele, piyasalarda yeni denge arayışları ve dolar kurundaki stabilizasyon çabaları öncelikli hedefler arasında yer alacak. Ekonomik istikrar ve yatırım ikliminin güçlenmesine katkıda bulunacak önlemler alınacak. Ayrıca, yabancı yatırımcıların ilgisi ve Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerin artması bekleniyor.
1 Nisan 2024

Türkiye ekonomisine dair analizleriyle tanınan Timothy Ash, piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mehmet Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetiminde kalması konusunda güvence beklediğini ifade etti. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetimine getirilen Mehmet Şimşek, rasyonel politikalar uygulayacağını duyurmuştu. Ayrıca, Goldman Sachs'in eski stratejisti Robin Brooks, CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısının piyasalar tarafından olumsuz karşılanabileceğini ve yeni seçimlere yol açabileceğini öne sürdü.
31 Mart 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye'nin seçim sonuçlarına bakılmaksızın mevcut parasal ve mali politikaları sürdüreceğini öngördü. Banka, mart ayı için enflasyonun yüzde 68,5 olacağını ve mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra yıl sonuna kadar olumlu baz etkileriyle yüzde 33'e kadar düşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca, seçimler sonrası vergi artışı beklemediklerini ve harcama baskılarının azalacağını belirtiyor.
29 Mart 2024

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesinin, enflasyondaki artış ve liradaki değer kaybına karşı alınan tek seferlik bir önlem olduğunu ve bir faiz artırım döngüsünün başlangıcı olmadığını ifade etti. Goldman Sachs ayrıca, bu kararın MB'nin güvenilirliğini artıracağını ve fiyat istikrarı ile ortodoks para politikasına geçiş konularında olumlu bir adım olduğunu belirtti. Banka, yıl sonunda enflasyonun yüzde 33'e düşeceğini ve MB'nin 2024 sonunda politika faizini yüzde 32,5'e indireceğini öngörüyor.
22 Mart 2024

Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) tarafından yapılan bir çalışma, şu an için insan emeğinin yapay zekaya kıyasla daha ekonomik olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, yapay zekanın belirli iş rollerini üstlenme potansiyelini ve işletmelerin çalışanları yapay zeka ile değiştirme olasılığını değerlendirdi. Özellikle görsel analiz gerektiren işlerde, yapay zekanın otomasyon için ekonomik olarak cazip olmadığı bulundu. Neil Thompson, yapay zeka kaynaklı işgücü kaybının yavaş ve az dramatik olacağını belirtti.
23 Ocak 2024

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın analistleri, Türkiye Merkez Bankası'nın para arzını azaltma politikaları doğrultusunda, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düşebileceğini belirtti. Yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 42,6'dan yüzde 30 seviyelerine inebileceği ifade edildi. Ayrıca, raporda Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarabileceği ve yıl ortasında faiz indirimine gidebileceği öngörüsünde bulunuldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yıllık enflasyon verisi yüzde 64,77 iken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yüzde 127,21 olarak açıklamıştı.
18 Ocak 2024

ABD'li yatırım uzmanı ve SkyBridge Capital'in kurucusu Anthony Scaramucci, Bitcoin'in 2025 yılına kadar 170 bin dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Bitcoin, Ekim ayında 28 bin doların altında işlem görürken, Kasım ayının ilk gününde 34 bin 500 dolar seviyesindeydi ve Fed'in faiz kararı sonrası yükselişe geçmişti. ABD'nin spot Bitcoin ETF'lerine onay vermesinin ardından Bitcoin 48 bin 700 doları görmüş, ancak sonrasında düşüşe geçerek şu an 43 bin dolar civarında işlem görmektedir.
16 Ocak 2024

Goldman Sachs'ın analizine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 42,50 seviyesine çıkaracak. Eylül ve ekim aylarında 500'er baz puanlık artışlar yapan ve kasımda da politika faizini 500 baz puan artıran MB'nin, 250 baz puan daha artırarak sıkılaşma adımlarını tamamlayacağı tahmin ediliyor. Daha önce yüzde 40 seviyesinde bir beklenti içinde olan Goldman Sachs, MB'nin son kararlarının beklenenden daha fazla parasal sıkılaştırma içerdiğini ifade etmiştir.
24 Kasım 2023

Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açık/GSYH oranı tahminini 2023 için yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e indirdi. 2024 yılı için ise piyasa beklentilerinin altında bir oran olan yüzde 1,8 bekleniyor. Bu revizyon, Türkiye ekonomisinde kaydedilen yüksek aylık cari fazlalar ve faiz oranlarındaki artışın birincil gelir açığını genişletmesi sonucu yapıldı. Merkez Bankası'nın verileri, cari dengede iyileşme olduğunu gösteriyor ve Goldman Sachs, tahvillere önümüzdeki dönemde girişler olacağını öngörüyor.
14 Kasım 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Goldman Sachs’in eski ekonomisti ve Uluslararası Finans Enstitüsü başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL'nin serbest bırakılması durumunda 21'e düşeceğini belirtti. Brooks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, dolar/TL için gerçeğe yakın değerinin 21 olduğunu ve liranın serbest bırakılması durumunda keskin bir düşüş yaşayacağını, ancak bu durumun yalnızca ilk tepki olacağını ve liranın daha sonra güçleneceğini ifade etti.
1 Kasım 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis, zorunlu askerlik görevine gideceğini açıkladı. 14 yaşından beri ABD'de yaşayan ve askerlik yükümlülüğünden muaf olan Kasselakis, SYRIZA'ya katılmak için Yunanistan'a döndü. Altı aylık zorunlu askerlik veya üç haftalık bedelli askerlik görevlerinden birini seçmek zorunda olan Kasselakis, Türkiye'yle kara sınırına yakın bir yerde veya Ege adalarından birinde hizmet etmek istediğini belirtti.
29 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis oldu. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kasselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı. Kasselakis'in liderliği, parti içerisinde bölünmeye neden olabileceği yorumlarına neden oldu. Ayrıca, SYRIZA'nın Avrupa Parlamentosu milletvekili Stelyos Kuloğlu, SYRIZA'nın 'artık sol bir parti kabul edilemeyeceğini' belirtti.
25 Eylül 2023

Goldman Sachs'ın Mart 2023 tarihli raporuna göre, yapay zeka teknolojisi insanların yaptığı işlerin dörtte birini üstlenebilir. Ancak, her meslek dalı yapay zekanın etkisine açık değil. Meslekler, yapay zekanın etkisine açıklığına göre üç gruba ayrılıyor: yaratıcı meslekler, insanları derinlemesine anlamanız gereken meslekler ve çok fazla hareket kabiliyeti, el becerisi ve öngörülemeyen ortamlarda problem çözme yeteneği gerektiren işler. Bu durum, hem iş dünyasını hem de ekonomik sistemleri etkileyebilir.
25 Eylül 2023

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kaselakis oldu. İlk turu 17 Eylül'de yapılan başkanlık seçimlerinde ilk ikiye kalan Kaselakis ve Efi Ahçioğlu 24 Eylül'de düzenlenen ikinci turda SYRIZA liderliği için yarıştı. Kaselakis, yaklaşık yüzde 10 farkla Ahçioğlu'nu liderlik yarışında geride bıraktı. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kaselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı.
25 Eylül 2023

Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışının ardından nihai faiz tahmininde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti. Banka analistleri, faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 70 olacağını tahmin ediyor. Merkez Bankası, bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın yılın geri kalanında somut faiz artışları yapmaya devam etmesini bekliyor.
22 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki yatırımcılara Türkiye'nin ekonomik görünümünü ve hedeflerini anlattı. New York'ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yaptığını belirten Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini ifade etti. Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantılarda Türkiye'nin ekonomi programının hedeflerini ve izlenecek yol haritasını paylaştığını söyledi.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim