Güney Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli fırtına sonucu, Cape Town'un Kommetjie kıyılarında konuşlanmış 'SAS Manthatisi' isimli denizaltıya çarpan dev dalgalar nedeniyle yedi personel denize düştü. Bu kişilerden üçü, aralarında Afrika'da bir denizaltıyı idare eden ilk kadın subay Teğmen Gillian Hector'un da bulunduğu şekilde, hayatını kaybetti. Kurtarılan dört personel ise hastaneye kaldırıldı.
22 Eylül 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Güney Afrika'nın en büyük şehri Johannesburg'da çok katlı bir binada çıkan yangında 73 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Yangının çıkış sebebi henüz bilinmiyor. Yangının çıktığı binanın daha önce yetkili makamlara 'terk edilmiş' olarak bildirildiği ve ülkede yasa dışı bulunan kişilerin bu binada yaşadığı öne sürüldü.
31 Ağustos 2023

Covid-19'un Omicron formunun alt varyantı olan Eris, ilk olarak 2022'nin sonlarında Güney Afrika'da tespit edildi ve dünya çapında yayıldı. Bu varyantın daha bulaşıcı olduğu ve yayıldığı ülkelerde hastaneye yatışları artırdığı biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü, Eris'i 'endişe verici varyant' olarak sınıflandırdı. Bu durum nedeniyle ABD'de hastaneye yatışlar artarken, Omicron'a karşı güçlendirilmiş yeni aşının da eylülün son haftalarında piyasaya sürüleceği bildirildi.
15 Ağustos 2023

Son olarak Japonya’nın Vissel Kobe takımında oynayan İspanyol futbolcu Andres Iniesta, 39 yaşında Birleşik Arap Emirlikleri ekibi Emirates Club’a transfer oldu. Iniesta, Barcelona formasıyla dokuz lig ve dört Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra 2018 yılında Vissel Kobe ile anlaşmış ve 2021’de iki yıllık sözleşme yenilemişti. 39 yaşındaki yıldız futbolcu, kariyerinde İspanya ile dört Dünya Kupası’na katılmış ve FIFA 2010 Güney Afrika’da kupayı kaldırmıştı.
10 Ağustos 2023

Carry trade işlemlerinde, düşük faiz getirisi olan ülkelerin para birimleri cinsinden borçlanıp yüksek getirili gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırıldığı bilinir. Ancak, Türk Lirası yerine Meksika Pezosu'nun daha fazla ilgi çektiği görülüyor. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi, yılbaşından bu yana yükselişte. Ancak, Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler nedeniyle, Japon yatırımcılar TL yerine diğer ülkelerin para birimlerine yöneliyor.
24 Temmuz 2023

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri Johannesburg'a 11 yılın ardından kar yağdı. Güney yarım kürede kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde, özellikle Eastern Cape bölgesi başta olmak üzere bazı bölgelerde kar yağışı etkili oldu. Johannesburg sakinleri, nadir görülen bu doğa olayının tadını çıkardı. Güney Afrika Meteoroloji Servisi, olumsuz hava koşullarının hafta boyunca süreceğini duyurdu.
11 Temmuz 2023

Güney Afrikalı kadın atlet Caster Semenya'nın, testosteron hormonu sınırlaması nedeniyle yarışmalara katılamaması üzerine başlattığı hukuk mücadelesi sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) itirazını kabul etti. AİHM, İsviçre'nin Semenya'nın yasal haklarını koruma konusunda yeterli tedbir almadığını ve spor kariyerine yönelik müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirtti. Semenya, 2018'de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) getirdiği ve testosteron seviyesi yüksek kadın sporcuların yarışlara katılabilmeleri için hormon seviyesini düşüren ilaçlar kullanmalarını şart koşan kurala itiraz etmiş, ancak itirazları reddedilmişti.
11 Temmuz 2023

AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

GlobalWebIndex (GWI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye döviz karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle kripto varlıklara en çok yatırım yapan ülke konumunda. Ankete katılan 8 bin kullanıcının %24'ü kripto varlıklara yatırım yaptıklarını belirtmiş. Türkiye'yi %20 ile Güney Afrika ve Brezilya takip ediyor. Ayrıca, SimilarWeb verilerine göre Türkiye, dünyanın en büyük kripto borsalarından Binance'e en yüksek internet trafiği gönderen ülke.
13 Haziran 2023

Güney Afrika'da Johannesburg yakınlarındaki 'Yükselen Yıldız' mağarasında Homo naledilere ait olduğu düşünülen ve yaklaşık 200 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir mezar alanı bulundu. Prof. Lee Berger liderliğindeki araştırma ekibi, bu keşfin insan evrimi hakkındaki düşünceleri değiştirebileceğini ve ölülerin gömülme pratiğinin sadece Homo sapiens ve Neandertallerle sınırlı olmadığını gösterdiğini belirtti. Daha önce en eski mezarların 100 bin yıllık olduğu düşünülürken, bu mezarlıkta bulunan kemiklerin 236 bin ila 335 bin yıllık olduğu anlaşıldı.
7 Haziran 2023

Fransız bankası Societe Generale, yatırımcılara dolar/TL'de kısa pozisyon açarak yüzde 10 kar hedeflemelerini önerdi. Carry trade, düşük faizli para birimleriyle borçlanıp yüksek faizli para birimlerine yatırım yapma stratejisidir. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yılbaşından bu yana yükseliş gösteriyor. Societe Generale, Türkiye'de ekonomi yönetiminin seçim sonrası belli olması ve ortodoks politikalara dönüş ihtimaliyle liranın cazibesinin artacağını öngörerek bu öneride bulundu ve politika faizinin 22 Haziran'da yüzde 15'e yükseltilmesini bekliyor.
5 Haziran 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesine katılmak üzere Brezilya'ya gitti. Sekiz yıl sonra Brezilya'ya gelen Maduro, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından karşılandı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Maduro, Latin Amerika birliğinin önemini vurgularken, Lula ise Venezuela'nın BRICS grubuna dahil olmasını desteklediğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Britanyalı ekonomist Timothy Ash, Türk Lirası'nın son yıllarda Güney Afrika Randı karşısında yaşadığı değer kaybını gösteren bir grafik paylaştı. Ash, bu grafiği 'Erdoğan'ın piyasanın güvenini nasıl kazanıp sonra kaybettiğini gösteren' bir örnek olarak nitelendirdi. Türk Lirası, 2021'de dünyanın en çok değer kaybeden para birimi olmuş ve 2022'yi de yüzde 30 değer kaybıyla tamamlamıştı. Güney Afrika Randı ise son beş yılda TL karşısında yüzde 198, son on yılda ise yüzde 364 değer kazanmış.
10 Mayıs 2023

Güney Afrikalı denizci Kirsten Neuschafer, 1968'den bu yana düzenlenen ve teknoloji sınırlamalarıyla bilinen 'Altın Küre' tekne yarışını kazanarak tarihe geçti. Küçük bir fiberglas teknede 235 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından en yakın rakibine bir gün fark atarak bitiş çizgisine ulaştı. Yarış, Fransa'nın Les Sables-d’Olonne şehrinden başlayıp aynı yerde sona erdi ve 15 katılımcıdan sadece 3'ü yarışı tamamlayabildi.
28 Nisan 2023

Britanya'ya bağlı Güney Atlantik Okyanusu'ndaki Gough Adası için Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) yeni bir saha görevlisi arıyor. Adada şu anda yedi tam zamanlı çalışan ve sekiz milyon kuş bulunmakta. Yeni görevli, yıllık 25 bin ila 27 bin sterlin maaşla deniz kuşu türlerini takip edecek ve adanın zorlu koşullarına uyum sağlaması bekleniyor. İşe dünya genelinden başvurular kabul ediliyor ve başvuruların en geç pazar günü yapılması gerekiyor.
27 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

Düşük faizli ülkelerden borç alınıp yüksek faizli gelişmekte olan ülke para birimlerine yatırım yaparak kar elde etmeyi amaçlayan 'carry trade' işlemleri, küresel faiz oranlarının tepe seviyelerine yaklaşmasıyla yeniden ilgi görmeye başladı. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yıl başından bu yana yüzde 5 artış gösterdi ve üç yıllık düşüş trendini kırdı. Endeks, Türk Lirası, Brezilya reali, Meksika pezosu gibi para birimlerini takip ediyor. Uzmanlar, Brezilya, Meksika, Hindistan, Çekya ve Polonya'nın carry trade için cazip olduğunu belirtiyor.
10 Nisan 2023

Ekvator Ginesi Sağlık Bakanlığı, Marburg virüsüne yakalanan kişi sayısının 13'e çıktığını ve bu kişilerden dokuzunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Ülkede şu ana kadar bir kişi hastalığı atlatarak sağlığına kavuştu ve temaslı kişi sayısı 825 olarak belirlendi. Ayrıca, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Marburg virüsüne karşı dört aşının deneme protokollerinin hazır olduğunu bildirdi.
30 Mart 2023

ABD'nin Maliye, Ticaret ve Adalet Bakanlıkları, Türkiye, Ermenistan, Özbekistan ve Çin'in Rusya'ya yönelik yaptırımları delme riski taşıdığı konusunda ortak bir açıklama yaptı. Batılı ülkelerin Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara bazı ülkeler katılmazken, ABD bu ülkeler üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğini belirtiyor. Açıklamada, yaptırımların sıkı şekilde uygulanmasına çalışılmasına rağmen bazı kötü niyetli kişilerin ihracat denetimlerinden kaçınmak için paravan şirketler ve üçüncü aracıları kullandığı ifade edildi.
3 Mart 2023
İşaretlediklerim