AB'nin Copernicus uydu izleme sistemi, Haziran 2023'ün dünya genelinde en sıcak haziran ayı olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Özellikle Kuzeybatı Avrupa'da yüksek sıcaklıklar ölçülürken, Orta ve Doğu Avrupa, İskandinavya ve Karadeniz'in batı kıyıları boyunca kurak koşullar oluştu. Ayrıca, Antarktika deniz buzu ortalamanın %17 altında en düşük seviyeye ulaştı. Amerika Çevre Tahmini Ulusal Merkezi de 3 Temmuz'da yerküredeki ortalama ısının rekor kırdığını duyurdu.
6 Temmuz 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesine katılmak üzere Brezilya'ya gitti. Sekiz yıl sonra Brezilya'ya gelen Maduro, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından karşılandı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Maduro, Latin Amerika birliğinin önemini vurgularken, Lula ise Venezuela'nın BRICS grubuna dahil olmasını desteklediğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

Prof. Dr. Ercan Türeci, 17 yıldır farklı uluslararası kuruluşlarda görev alarak, çeşitli ülkelerde gönüllü sağlık hizmetleri sunuyor. İlk misyonuna 2005'te Pakistan'da katılan Türeci, şu anda Nijerya'nın Maiduguri kentinde Uluslararası Kızılhaç ekibiyle birlikte çalışıyor. Türeci ve ekibi, çatışma ve yoksulluk bölgelerinde travma cerrahisi ve yoğun bakım gibi hizmetler veriyor. Gönüllü olmanın temel koşulları arasında eğitim, tecrübe ve insan ilişkileri yer alıyor. Türeci, gittiği yerlerde en çok çocuklar ve kadınların etkilendiğini belirtiyor ve sağlık hizmetlerine erişimdeki küresel eşitsizliklere dikkat çekiyor.
22 Nisan 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta gerçekleşen toprak kaymasında ölenlerin sayısı 43'e çıktı. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, kayıp kişilerin arama çalışmalarının devam ettiği ve bölgeden yaklaşık 1000 kişinin tahliye edildiği belirtildi. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 57 ev ise tamamen yıkıldı.
20 Nisan 2023

Belçika'nın Anvers kentinde faaliyet gösteren ve 'Kara' ile 'Narkos' lakaplarıyla bilinen Fas kökenli uyuşturucu baronu Abdelilah El M., Türkiye'de kayak tatilinden dönerken seyahat belgesindeki eksiklik nedeniyle gözaltına alındı. Belçika makamları, Türkiye'den El M.'nin iadesini talep etti. Ancak Belçika medyası, geçmişteki Fehriye Erdal kararı nedeniyle Türkiye'nin iadeyi engelleyebileceğini öne sürdü. Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, El M.'nin gözaltına alınmasını doğruladı ve şüphelinin İstanbul'daki bir geçici gözaltı merkezinde tutulduğunu ve iadesinin istendiğini belirtti.
18 Şubat 2023

Türkiye'de en çok satılan otomobil modeli olan Fiat Egea'nın, 2025 yılında crossover modeline dönüşeceği açıklandı. Fiat CEO'su Olivier François, bu değişikliğin Avrupa ve Güney Amerika ürün serilerinin birleştirilmesiyle Fiat'ın sürdürülebilir kârlılığa ulaşmasının sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Tofaş'ın Bursa fabrikasında üretilen ve üretimi İspanya'ya taşınan Fiat Doblo'nun yerini yeni Egea'nın alabileceği ifade edildi.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim