Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri 2028 sonuna kadar askıya alma kararı, 13 gündür süren protestolara yol açtı. Başbakan İrakli Kobakhidze, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını iddia ederek bu kararı aldığını açıkladı. Protestolar, başkent Tiflis'te yoğunlaşırken, göstericiler hükümetin kararını ve gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Uluslararası tepkiler de artarken, ABD ve Baltık ülkeleri Gürcistan'a yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.
11 Aralık 2024

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri dört yıl süreyle askıya alma kararı, halkın tepkisine yol açtı. Başkent Tiflis'te ve Batum'da düzenlenen protestolarda göstericiler, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını ve parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep etti. ABD ve AB, Gürcistan'ın kararına tepki gösterirken, bazı ülkeler Gürcistan hükümetine karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olma hedefini sürdürdüğünü belirtti.
10 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Donald Trump'ın ABD başkanlığına başlamasıyla dünyada önemli değişiklikler olacağını belirtti. Gürcistan'da AB ile katılım müzakerelerinin askıya alınması sonrası başlayan protestolar devam ederken, Kobakhidze muhalefeti istikrarsızlık yaratmakla suçladı. Ayrıca, Gürcistan'ın ABD ile bozulan ilişkilerini düzeltmeyi umduğunu ifade etti. Tiflis'te gazetecilere yönelik şiddeti kınamak için gösteriler düzenlendi.
8 Aralık 2024

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, AB ile müzakerelerin askıya alınması kararına karşı çıkan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili'yi 'yabancı ajan' olarak nitelendirdi. Ülkede bu karar nedeniyle başlayan protestolar devam ederken, Kobakhidze, muhalefetin hükümeti devirmeye çalıştığını iddia etti. Gürcistan'da AB üyeliği süreci, 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasası nedeniyle durdurulmuştu. Uluslararası tepkiler arasında ABD ve Baltık ülkelerinin yaptırımları yer alıyor.
6 Aralık 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ve bazı hükümet yetkililerine yaptırım uygulamayı öngören bir kararname imzaladı. Zelenski, Gürcistan hükümetinin AB'ye katılım müzakerelerini askıya almasını 'Rus yanlısı' bir karar olarak nitelendirdi ve ABD ile AB ülkelerine de benzer yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu. Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ise Ukrayna'nın bu kararı alırken bağımsız olmadığını savundu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmak istendiğini öne sürdü. Gürcistan'da hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, muhalefet seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirtiyor.
5 Aralık 2024

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini askıya almasının ardından başlayan protestolar devam ederken, muhalefet partilerinin ofislerine polis baskınları düzenlendi. Ana muhalefet lideri Nika Gvaramia, ofisinde polisle tartıştıktan sonra gözaltına alındı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, baskınların önlem amaçlı olduğunu savunurken, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili hükümeti muhalefete baskı yapmakla suçladı. Avrupa Parlamentosu, ülkede seçimlerin yenilenmesi çağrısında bulundu.
5 Aralık 2024
İşaretlediklerim