Gazeteci Tolga Şardan, tutuklanmadan önceki savcılık ifadesinde yargıdaki rüşvet iddialarıyla ilgili yeni bilgiler verdi. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar’ın dilekçesinden sonra Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Anadolu’nun değişik köşelerinde görev yapan yargı mensupları tarafından ihbarlar yapıldığını söyledi. Şardan, evine yapılan baskın ve aramadan sonra gözaltına alındı ve Ankara adliyesine götürüldü. İstanbul başsavcılığından yapılan açıklamada Şardan hakkında 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla soruşturma yürütüldüğü duyuruldu.
1 Kasım 2023

Üç aydan uzun süre tutuklu kalan gazeteci Fırat Can Arslan, ilk duruşmada tahliye edildi. Arslan, Diyarbakır'daki gazetecilerin yargılamasına katılan savcı ve hâkim eşinin görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili bir tweet attığı için gözaltına alınmıştı. Bu tweet'i paylaşan gazeteciler Evrim Kepenek, Sibel Yükler ve Evrim Deniz de gözaltına alınmış, ancak sonrasında serbest bırakılmışlardı.
31 Ekim 2023

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının uygulanmamasına avukatlar tepki gösterdi. İstanbul adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) kararı uygulamayan heyet hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu. Avukatlar, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı uygulamamasını eleştirdi ve bu durumun bir suç ihbarı olduğunu belirtti.
31 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın adliyede dönen rüşvet çarkına ilişkin HSK'ye dilekçe gönderdiği biliniyordu. Dilekçede, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia ediliyordu. Tunç, konunun yakından takip edildiğini ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını belirtti.
16 Ekim 2023

Avrupa Konseyi, Türkiye'yi iş insanı Osman Kavala ve HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerini yerine getirmeye çağırdı. Konsey, yaptırım tehdidi yerine diyalog yoluyla bu hükümlerin yerine getirilmesini istiyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde diğer önlemleri incelemeye devam etme kararı aldı. Ayrıca, Demirtaş'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.
22 Eylül 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli yargıda 166, idari yargıda ise dört hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Bu atama kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece toplamda 170 hakim ve savcının görev yeri değişmiş oldu.
29 Temmuz 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), adli yargı hakimi ve savcı adaylarının atama kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Bu karara göre, 1042 adli yargı hakim ve savcı adayı ile 60 idari yargı hakim adayı, 25 Temmuz'da yapılan ad çekme sonucu HSK tarafından atandı. Atamalar, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 13'üncü maddesi gereğince gerçekleştirildi.
28 Temmuz 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Kurulu, Yargıtay'a altı yeni üye seçti. Seçilen üyeler Yakup Moğul, Yılmaz Çiftçi, Okan Albayrak, Yeşim Garipoğlu Özen, Hakan Türkön ve Seyfi Han oldu.
25 Temmuz 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından yayınlanan 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ile 3 bin 36 adli hakim ve savcı ile 387 idari hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu değişiklikle ilgili olarak yargı teşkilatına ve hakim ile savcılara yeni görev yerlerinde başarılar dilediğini ve adalet sistemine olan güveni artırmak için çalışmaların devam edeceğini belirtti.
17 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, mütalaanın hazır olmaması sebebiyle duruşma ertelendi. Bağrıaçık, suçlamaları reddetti ve olayın büro değişikliği talebiyle ilgili olduğunu öne sürdü. Müştekinin avukatı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı, Bağrıaçık'ın suçlu olduğunu savundu. Mahkeme başkanı, duruşma savcısından esas hakkındaki mütalaasını istedi ancak savcı süre talep ettiği için duruşma ertelendi. Bir sonraki duruşmada hükmün açıklanması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı Ş.B. hakkında, bir kâtibi taciz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Ş.B.'nin adliyede başka kişileri de sözlü taciz ettiği öne sürüldü. Katip, savcının ısrarla kendisini evine davet ettiğini ve evde yaklaşık bir saat kaldığını ifade etti. Mahkeme başkanı, savcı hakkında zorla getirme kararı verdi ve duruşma ertelendi.
24 Nisan 2023

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından hazırlanan ve adli yargı hakimleri, başsavcılar, savcılar ile idari yargı hakimlerinin terfi listeleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Listelerde, birinci dereceye yükselmiş ve 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak olan 389 hakim, 122 savcı ve 338 idari yargı hakiminin isimleri bulunuyor. Birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi. Listede isimleri olmayanlar 30 gün içinde HSK'ye başvurarak durumlarının incelenmesini talep edebilecek.
20 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla açılan ve ceza almasına yol açan davanın önceki hakimi Hüseyin Zengin'in yerinin değiştirilmesi ve yerine Mehdi Komşul'un atanması sonrasında, İmamoğlu'nun avukatları HSK'ya başvurarak Zengin'in ifadesinin alınmasını talep edecekler. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verilmesi konusunda baskı gördüğünü ve bu baskıya direnince görev yerinin değiştirildiğini iddia etmişti. İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Adalet Bakanı Bozdağ'a hakime baskı yapılıp yapılmadığını araştırması çağrısında bulundu.
13 Ocak 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim